9 τροφές που δεν μπορούμε να τις φάμε ωμές Προσοχή στους κινδύνους που εγκυμονούν

Γνωρίζετε πως υπάρχουν τροφές που δεν πρέπει να τις φάμε ωμές; Οπως για παράδειγμα το κρέας και τα ωμά αυγά. Και αυτό δεν αφορά μόνο τη γεύση αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονούν, καθώς εκτός από μία απλή τροφική δηλητηρίαση, μπορεί να είναι ακόμη πιο σοβαροί. Δείτε παρακάτω ποιες τροφές πρέπει οπωσδήποτε να μαγειρεύετε πριν τις καταναλώσετε και κάποιες από αυτές μπορεί να σας εκπλήξουν.

Πατάτες
Η κατανάλωση ωμής πατάτας μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και άλλα προβλήματα στο πεπτικό, λόγω των αμύλων που περιέχει και τα οποία είναι ανθεκτικά στην πέψη. Το χειρότερο είναι ότι αν οι πατάτες έχουν μείνει για μεγάλο διάστημα σε υγρό και σκιερό μέρος, πρασινίζουν και αναπτύσσουν μια τοξική ουσία, τη σολανίνη. Εάν παρατηρήσετε ότι η πατάτα έχει αρχίσει να εμφανίζει πράσινες κηλίδες στο περίβλημά της, αποφύγετέ την τελείως, καθώς μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.

Κόκκινα φασόλια
Αλλη μία υγιεινή τροφή που μπορεί να γίνει επικίνδυνη αν καταναλωθεί με λάθος τρόπο. Τα κόκκινα φασόλια είναι γεμάτα με πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, αλλά μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στο στομάχι σας. Τα ωμά κόκκινα φασόλια περιέχουν φυτοαιμαγλουτινίνη, μια λεκτίνη που υπάρχει και σε άλλες τροφές φυτικής προέλευσης, αλλά βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση στα ωμά κόκκινα φασόλια και μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στο στομάχι και συμπτώματα ανάλογα με αυτά της τροφικής δηλητηρίασης. Είναι λοιπόν απαραίτητο να τα βράζετε καλά πριν τα καταναλώσετε.

Χοτ ντογκ
Πρόκειται για μία έτσι κι αλλιώς ανθυγιεινή τροφή, η κατανάλωσή τους όμως χωρίς να μαγειρευτούν, μπορεί να γίνει άκρως επικίνδυνη. Επικρατεί η λανθασμένη αντίληψη ότι αφού είναι προμαγειρεμένα, μπορούν να καταναλωθούν απευθείας από τη συσκευασία, σύμφωνα όμως με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, τα συσκευασμένα λουκάνικα για χοτ ντογκ μπορεί να είναι μολυσμένα με το βακτηρίδιο listeria, το οποίο εξολοθρεύεται μόνο με το μαγείρεμά τους.

Γάλα
Το μη παστεριωμένο γάλα που καταναλώνεται κατευθείαν από τα ζώα μπορεί να γίνει πραγματικά επικίνδυνο για την υγεία, καθώς είναι πιθανό να περιέχει επικίνδυνα βακτήρια όπως σαλμονέλα και E.coli. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, το μη παστεριωμένο γάλα είναι 150 φορές πιο πιθανό να προκαλέσει ασθένειες σχετικές με τη διατροφή, συγκριτικά με άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε πάντα παστεριωμένο γάλα.

Πικραμύγδαλα
Εκτός από τα γλυκά υπάρχουν και τα πικρά αμύγδαλα, τα οποία περιέχουν υδροκυανικό οξύ, ένα υδατικό διάλυμα υδροκυανίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αρκούν περίπου 70 ακατέργαστα πικραμύγδαλα για να σκοτώσουν έναν ενήλικα. Ευτυχώς, είναι ασφαλή αν τα μαγειρέψετε. Χρησιμοποιούνται συνήθως σε αποστάγματα και λικέρ με γεύση αμυγδάλου.

Μελιτζάνα
Οι ωμές μελιτζάνες περιέχουν σολανίνη, την ίδια επικίνδυνη τοξίνη που βρίσκεται και στις πατάτες. Μεγαλύτερη ποσότητα αυτής της επικίνδυνης ουσίας περιέχουν οι μελιτζάνες που συλλέγονται νωρίς. Οι μελιτζάνες μπορεί επίσης να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, γι’ αυτό πρέπει να τις μαγειρεύετε πριν τις καταναλώσετε.

Αλεύρι
Θα έχετε ακούσει άπειρες φορές για τους κινδύνους που κρύβει η κατανάλωση ωμών αυγών, γι’ αυτό και απαγορεύεται η κατανάλωση άψητης ζύμης κέικ ή μπισκότων. Δεν είναι όμως μόνο τα ωμά αυγά το πρόβλημα, καθώς η κατανάλωση προψημένων αλεύρων, μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβής. Κατά τη διαδικασία της επεξεργασίας του και μέχρι να φτάσει στα ράφια των σούπερ μάρκετ, το αλεύρι μπορεί να έρθει σε επαφή με πολλούς παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως το E.coli, το οποίο εξολοθρεύεται μόνο με το μαγείρεμα.

Λαχανάκια (τύπου Βρυξελλών)
Τα λαχανάκια είναι πολύ ωφέλιμα για την υγεία, αλλά είναι πιθανό να περιέχουν βλαβερά βακτήρια, όπως σαλμονέλα, λιστέρια και Ε.Coli. Τα λαχανάκια καλλιεργούνται σε θερμό και υγρό περιβάλλον, που ευνοεί την ανάπτυξη αυτών των βακτηρίων. Για το λόγο αυτό πρέπει να τα αγοράζετε όσο το δυνατόν πιο φρέσκα, να τα πλένετε καλά και να τα μαγειρεύετε.

Γιούκα
Το φυτό γιούκα έχει ρίζα που μοιάζει με την πατάτα και αποτελεί βασικό συνοδευτικό πιάτων στη λατινοαμερικάνικη κουζίνα. Μπορεί να γίνει βραστή ή ψητή και είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Κρύβει όμως ένα ύπουλο και δυνητικά θανατηφόρο συστατικό. Τα φύλλα και οι ρίζες της ακατέργαστης γιούκα περιέχουν κυανογόνες γλυκοσίδες, χημικές ουσίες που απελευθερώνουν κυανίδιο όταν τρώγονται. Πριν καταναλωθεί απαιτείται καλό πλύσιμο, ξεφλούδισμα και μαγείρεμα.

Recommended For You