5 πράγματα που παραμένουν ίδια στην Αθήνα από το 1864

Και, όχι, δεν εννοούμε την Ακρόπολη. Μερικά πράγματα σε αυτή την πόλη παραμένουν όπως ακριβώς ήταν 155 χρόνια πριν Μπορείς να φανταστείς την Αθήνα 155 χρόνια πριν; Χωρίς αυτοκίνητα, χωρίς πολυκατοικίες, χωρίς τίποτα που να θυμίζει το σήμερα. Τίποτα; Όχι και τίποτα… Κάποια πράγματα, απλά δεν αλλάζουν. Η Αθήνα έχει τα διαχρονικά της μυστικά. Και είναι ακριβώς αυτά που την κάνουν τόσο ακαταμάχητη.

1. Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών

Μάλλον είναι δύσκολο να το φανταστούμε σήμερα, αλλά το 1864 η πλατεία Κλαυθμώνος ήταν τα όρια της Αθήνας. Εδώ χτίστηκε η κατοικία του Σταματίου Δεκόζη Βούρου σε σχέδια των Γερμανών αρχιτεκτόνων G. Lueders και J. Hoffman το 1833. Λίγοι ξέρουν ότι ήταν η πρώτη κατοικία του Όθωνα και της Αμαλίας, όμως το βασιλικό ζεύγος έμεινε εδώ μέχρι να ολοκληρωθεί η ανέγερση του παλατιού (σημερινή Βουλή). Λέγεται μάλιστα ότι ο φοίνικας που υπάρχει ακόμη και σήμερα στον κήπο του, φυτεύτηκε από την ίδια την Αμαλία.

2. Οδός Σταδίου

Ο αρχιτέκτονας Σταμάτης Κλεάνθης μαζί με τον Έντουαρντ Σάουμπερτ σχεδίασαν έναν από τους βασικούς οδικούς άξονες της πόλης. Η μεγάλη λεωφόρος θα άρχιζε από την πλατεία Ομονοίας και θα κατέληγε στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Αυτή η κατάληξη είναι και η αιτία της ονομασίας της: Σταδίου. Το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε ποτέ γιατί στη μέση μπήκε ένα… παλάτι. Τα βασιλικά ανάκτορα αποφασίστηκε να χτιστούν στην κορυφή του λοφίσκου του Αγίου Αθανασίου, οπότε η Σταδίου αναγκαστικά περιορίστηκε ανάμεσα στις πλατείες Ομόνοιας και Συντάγματος.

3. Το Δίπορτο

Πίσω από τη Βαρβάκειο κρύβεται μια από τις παλαιότερες ταβέρνες της Αθήνας. Το Δίπορτο άνοιξε πριν από 1,5 περίπου αιώνα και από τότε δεν έχει αλλάξει και πολύ. Η δίφυλλη πόρτα του, τα θεόρατα βαρέλια, το σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ να σου θυμίζουν την αυθεντικότητα και τη μεγάλη νοστιμιά της αθηναϊκής ταβέρνας.

4. Τα Αναφιώτικα

Ο Όθωνας έρχεται στην Ελλάδα ως ο πρώτος βασιλιάς και η ανέγερση ενός ανακτόρου γίνεται άμεση και πιεστική ανάγκη. Οι σύμβουλοι του βασιλιά ψάχνουν τους καλύτερες τεχνίτες της χώρας και οι μάστορες της Ανάφης έχουν μεγάλη φήμη, αφού καταφέρνουν και χτίζουν τα σπίτια τους με πέτρα πάνω στα βράχια. Οι Αναφιώτες, λοιπόν, καταφτάνουν στην πρωτεύουσα και πιάνουν δουλειά. Δεν θα χτίσουν όμως μόνο το παλάτι. Στη σκιά της Ακρόπολης, κάτω από τον Ιερό Βράχο βρίσκουν τον τόπο που θα τους θυμίσει το νησί τους. Το 1860 δυο Αναφιώτες πρωτομάστορες χτίζουν εκεί τα πρώτα σπίτια του οικισμού, που αργότερα θα πάρει την ονομασία «Αναφιώτικα».

5. Η αγαπημένη σου μπίρα

Μαζί με τον Όθωνα ήρθαν στην Ελλάδα πολλοί Βαυαροί αξιωματικοί. Σε αυτούς είδε και ο Ιωάννης Φιξ, που μόλις είχε φτάσει από τον Μόναχο, μια ευκαιρία… Αποφασίζει να φτιάξει την πρώτη μπίρα στην Ελλάδα και να της δώσει το οικογενειακό του όνομα: FIX. Το 1864 εγκαθιστά το ζυθοποιείο του στο Κολωνάκι και η FIX κερδίζει όλους τους Έλληνες. Τη συνέχεια την ξέρετε. Η FIX μεγαλώνει, κερδίζει βραβεία, πρωταγωνιστεί σε ταινίες και οι διαφημίσεις της αφήνουν πάντα εποχή. Αλλά πάνω απ’ όλα καταφέρνει να μας συγκεντρώνει όλους γύρω από ένα τραπέζι, μέχρι σήμερα, για περισσότερα από 150 χρόνια.

Φέτος, η FIX επανακυκλοφορεί τη ρετρό φιάλη της, τη φιάλη εκείνη που αποτελεί σήμα κατατεθέν της ιστορικότερης ελληνικής μπύρας, θυμίζοντάς μας ότι το αυθεντικό είναι πάντα διαχρονικό! Η χαρακτηριστική φιάλη της FIX δέσποζε σε κάθε τραπέζι.. επίσημο ή ανεπίσημο, εντός ή εκτός σπιτιού, από το 1864 μέχρι και σήμερα.

Νέα φιάλη FIX, όπως παλιά!

Athens Voice

Recommended For You