20 πράγματα που δεν ήξερες για το Highlander

Κι όμως πέρασαν τρεις ολόκληρες δεκαετίες από τότε που προβλήθηκε το Highlander, το science fiction/fantasy φιλμ που έκανε παγκοσμίως γνωστό τον Christopher Lambert και αναβίωσε για τα καλά το concept του “αθάνατου” στο κινηματογραφικό μενού. Στις 7 Μαρτίου του 1986 έγινε διάσημη η φράση “There can be only one!”, με τον Lambert να κραδαίνει το σπαθί και να πολεμά όλους τους όμοιούς του μέχρι να μένει μόνο ένας νικητής. Η όλη ιδέα κατέληξε όσο… “κακόγουστη” θα περίμενε κανείς φτιαγμένη με την αισθητική και τα μέσα των ’80s, ωστόσο η μυθοπλασία της ταινίας χτύπησε το κοινό στην καρδιά του ενδιαφέροντος και έγινε κι αυτή όπως ο ήρωας της. “Διαχρονική”.

highlander-christopherlambert

Ο Sean Connery ερμήνευσε τον αρχαίο Αιγύπτιο που έγινε Ισπανός με Σκοτσέζικη προφορά, ο Lambert πάλευε να μιλήσει Αγγλικά χωρίς να γνωρίζει ούτε μία λέξη ενώ ο Clancy Brown έπαιξε τον Kurgan, έναν από τους πιο “bad ass” κακούς που εμφανίστηκαν ποτέ στη μεγάλη οθόνη. Μονομαχίες με σπαθιά, επικοί δαίμονες, πολλά backflips και φυσικά ένας έρωτας συνέθεσαν το παζλ της ταινίας που δεκαετίες μετά συνεχίζει να ιντριγκάρει τη φαντασία των θεατών. Παρακάτω συγκεντρώσαμε 20 facts τους classic φιλμ των ’80s για να φρεσκάρουμε τη μνήμη σας και να καλύψουμε τα κενά σας.

* O ρόλος του Highlander είχε αρχικά προσφερθεί στον Kurt Russell και μάλιστα το deal ήταν πολύ κοντά να γίνει. Ωστόσο η αιώνια σχέση του Russell, Goldie Hawn τον έπεισε τελικά να αφήσει το φιλμ!

* Ο Lambert, μεγαλωμένος στην Ελβετία και Γαλλόφωνος, δεν μιλούσε καθόλου Αγγλικά. Κάτι που απέδειξε με τα “μουγκρίσματα” του στο φιλμ του 1984, Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes. Ο Lambert δούλεψε πολύ με έναν ειδικό και για να μάθει αγγλικά αλλά και για να απoκτήσει την περίεργη προφορά που θα είχε κάποιος που έχει ζήσει 400 χρόνια (…) και έχει περάσει από τόσες κουλτούρες.

* Στο original σενάριο, η πρώτη εικόνα του φιλμ θα έδειχνε έναν αγώνα χόκεϊ στον πάγο αντί για έναν αγώνα κατς. Η ομοσπονδία όμως δεν δέχθηκε την πρόταση πιστεύοντας πως το φιλμ θα παρουσίαζε το χόκεϊ ως ένα βίαιο άθλημα.

* Το σενάριο το έγραψε ο Gregory Widen ως εργασία ενώ σπούδαζε στο UCLA το 1982 στο κινηματογραφικό τμήμα! Την έμπνευση την πήρε από ένα ταξίδι που έκανε στο Λονδίνο και προσπάθησε να το πουλήσει σε πολλούς παραγωγούς. Τελικά τα κατάφερε για 200.000 χιλιάδες δολάρια.

*Σύμφωνα με τον Widen, μεγάλη επιρροή στο Highlander είχε το φιλμ του Ridley Scott, The Duelists του 1977.

* Η αφήγηση του Connery που ακούγεται στην αρχή της ταινίας έχει… ηχώ, επειδή την ηχογράφησε στο μπάνιο της βίλας του στην Ισπανία!

* Η σκηνή της μάχης στο γκαράζ υποτίθεται πως γυρίζεται στα υπόγεια του Madison Square Garden. Στην πραγματικότητα στήθηκε στο πάρκινγκ μίας αγοράς στο Λονδίνο. Ο σκηνοθέτης έφερε έναν εξπέρ για να κάνει graffiti στους τοίχους, αφού οι Άγγλοι δεν ήξεραν πως έπρεπε να δείχνει το αμερικάνικο graffiti στους τοίχους!

* Ο Sean Connery γύρισε τις σκηνές του μέσα σε μία εβδομάδα. Μάλιστα είχε βάλει στοίχημα με τον σκηνοθέτη Russell Mulcahy πως δεν θα τα κατάφερνε και τελικά το έχασε.

* Η απίθανη σκηνή του Kurgan γυρίστηκε σε πραγματική εκκλησία και οι ατάκες του ήταν τόσο βλάσφημες που οι ιερείς που ήταν στο χώρο έκαναν τον σταυρό τους!

* Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, το συνεργείο είχε τρομάξει τόσο πολύ από τον Krugan που δεν τον πλησίαζαν μετά το τέλος των γυρισμάτων!

* Ο Clancy Brown παραλίγο να απορρίψει τον ρόλο επειδή ήταν αλλεργικός στο make up και για να μεταμορφωθεί σε Krugan χρειάζονταν πολλά προσθετικά.

* Την εποχή εκείνη το MTV σάρωνε στις τηλεοράσεις, έτσι ο Mulcahy γύρισε το φιλμ με μία video clip αισθητική, γρήγορα μοντάζ κλπ.

* Και φυσικά δεν θα μπορούσε να κάνει και διαφορετικά αφού μιλάμε για έναν μάστερ του είδους. Γύρισε το πρώτο video clip που έπαιξε ποτέ στο MTV, το “Video Killed the Radio Star” των The Buggles. Επίσης έχει στο ενεργητικό του πολλά των Duran Duran, βλέπε “Hungry Like the Wolf”, “The Wild Boys”, “Is There Something I Should Know”, “Save a Prayer”, “The Reflex”, “Rio” και “Planet Earth”, το “True” των Spandau Ballet και το “Turning Japanese” των The Vapors.

* Οι Queen είχαν σκοπό να γράψουν μόνο ένα τραγούδι για το soundtrack, ωστόσο όταν είδαν υλικό από την ταινία τους άρεσε τόσο που έγραψαν περισσότερα. Από εκεί προήλθε και το εξαιρετικό “Who Wants to Live Forever”.

* Το εφέ όπου τα σπαθιά πέταγαν σπίθες γυρίστηκε με τους Lambert και Connery να έχουν καλώδια μπαταρίας που περνούσαν από τα πόδια και τα χέρια τους. Ο ένας είχε το θετικό, ο άλλος το θετικό και ιδού πως γεμίζει σπίθες το πλάνο!

* Ενώ γύριζαν πλάνα στα Scottish Highlands, πολλοί από τους κομπάρσους το είχαν “τσούξει” και έτσι στις σκηνές της μάχης κατέληξαν με μικροτραυματισμούς! Η παραγωγή έπρεπε να το είχε καταλάβει αφού οι “extras”, όλοι τους ντόπιοι, το μόνο που ζήτησαν ήταν ένα καλό ουίσκι!

* Επίσης σε μία σκηνή μέσα στο κάστρο, ο Kurgan έπρεπε να βγει από μία πόρτα και να κόψει το τραπέζι στη μέση. Ο Clancy Brown όμως από το άγχος του έκοψε ένα κηροπήγιο, παραλίγο αποκεφαλίζοντας τον Sean Connery που έφυγε από το σετ έξαλλος. Ο Brown στη συνέχεια του ζήτησε συγγνώμη και η παρεξήγηση λύθηκε.

* Για να προετοιμαστεί για το φιλμ ο Lambert έκανε προπόνηση με τον ολυμπιονίκη και μάστερ της ξιφομαχίας Bob Anderson που είχε προπονήσει τον Errol Flynn και ήταν ο stunt double του Darth Vader στα Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back και Star Wars Episode VI: Return of the Jedi.

* Ο Russell Mulcahy έκανε cameo εμφάνιση στο φιλμ. Τον σκοτώνει με το αυτοκίνητο ο Kurgan.

* Δεν υπήρχε κανένα πλάνο να γίνει το φιλμ franchise, ωστόσο οι fans ξετρελάθηκαν και έτσι ακολούθησαν τα sequels (αλλά και τηλεοπτικές σειρές και βιβλία), που δεν στάθηκαν στο ύψος του original, με τα περισσότερα να είναι straight-to-DVD δουλειές.

πηγή

Recommended For You