1997 Ρωσικό Δικαστικό Τμήμα Δικαιώνει τους Μάρτυρες Του Ιεχωβά

ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ χαίρονται όταν εμφανίζονται ρεπορτάζ σχετικά με αυτούς στα μέσα ενημέρωσης, αρκεί αυτά τα ρεπορτάζ να είναι προετοιμασμένα με υπευθυνότητα. Επιπλέον, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά είναι πρόθυμοι να δώσουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τους ίδιους και τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις και δραστηριότητες. Εντούτοις, όταν δημοσιεύονται ανακριβή ή συκοφαντικά άρθρα σχετικά με αυτούς, οι Μάρτυρες προσφεύγουν μερικές φορές στις κυβερνητικές αρχές για να υπερασπιστούν τα θρησκευτικά και πολιτικά τους δικαιώματα. Εξετάστε ένα πρόσφατο παράδειγμα.

Την 1η Αυγούστου 1997, η Κομσομόλσκαγια πράβντα (Komsomolskaya pravda), μια ρωσική εφημερίδα με ευρεία κυκλοφορία, δημοσίευσε στο τοπικό της ένθετο στην Αγία Πετρούπολη ένα άρθρο που κακοπαρίστανε σε μεγάλο βαθμό τους Μάρτυρες του Ιεχωβά. Στο άρθρο, που είχε τον τίτλο «Αιρετική Πετρούπολη. Θα Γίνει μια Πόλη-Ναός Εδώ», ο αρθρογράφος Όλεγκ Ζασόριν υποστήριζε ότι οι πεποιθήσεις των Μαρτύρων του Ιεχωβά είναι επιβλαβείς και ότι οι δραστηριότητές τους παραβιάζουν το Ρωσικό Σύνταγμα. Οι επιθέσεις συνίσταντο κυρίως σε μια διαστρεβλωμένη παρουσίαση των βασισμένων στην Αγία Γραφή πεποιθήσεων των Μαρτύρων οι οποίες αφορούν, για παράδειγμα, τις μεταγγίσεις αίματος και τις οικογενειακές σχέσεις. Επιπλέον, το άρθρο χαρακτήριζε τους Μάρτυρες του Ιεχωβά «αίρεση», υποστηρίζοντας ότι αυτοί είναι, κατά την άποψη μερικών, «η πιο επικίνδυνη από όλες τις αιρέσεις».

Το Διοικητικό Κέντρο της Περιφερειακής Θρησκευτικής Οργάνωσης των Μαρτύρων του Ιεχωβά στη Ρωσία προσέφυγε στο Προεδρικό Δικαστικό Τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας για Διαφωνίες Σχετικές με τα Μέσα Ενημέρωσης με το αίτημα να εξεταστούν οι δηλώσεις που γίνονταν στο άρθρο, τις οποίες οι Μάρτυρες του Ιεχωβά θεωρούσαν ψευδείς. Στη συνεδρίαση του Δικαστικού Τμήματος, η οποία έλαβε χώρα στις 12 Φεβρουαρίου 1998, ήταν παρόντες εκπρόσωποι των Μαρτύρων του Ιεχωβά, οι οποίοι και απάντησαν σε πολλές ερωτήσεις που τους έθεσαν τα μέλη αυτού του τμήματος καθώς και δημοσιογράφοι και δικηγόροι. Για να ελέγξουν το τι πιστεύουν και διδάσκουν στην πραγματικότητα οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, τα μέλη του Δικαστικού Τμήματος εξέτασαν με προσοχή διάφορα έντυπα που εκδίδονται από τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, ιδιαίτερα το βιβλίο Το Μυστικό της Οικογενειακής Ευτυχίας.

Ο Β. Β. Μπόρσιοφ, αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, επισήμανε ότι η αντίληψη περί «αιρέσεων» έχει εντελώς αρνητικές προεκτάσεις. Ο κ. Μπόρσιοφ δήλωσε: «Το να αυθαιρετεί κάποιος [κατ’ αυτόν τον τρόπο] και το να προσδίδει χαρακτηρισμούς είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Το γεγονός ότι το Δικαστικό Τμήμα έκανε δεκτή για εξέταση τη μήνυση των Μαρτύρων του Ιεχωβά είναι πολύ σημαντικό. Ο καταιγισμός τέτοιου είδους συναισθηματικών εκφράσεων και προσβολών εναντίον καταχωρημένων θρησκευτικών οργανώσεων πρέπει να σταματήσει».

Αφού εξέτασε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, το Δικαστικό Τμήμα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το άρθρο που εμφανίστηκε στην Κομσομόλσκαγια Πράβντα ήταν παράνομο και αντιδεοντολογικό· διαπίστωσε επίσης ότι το άρθρο έβριθε από ανακρίβειες και ήταν αβάσιμο. «Ο αρθρογράφος δεν παραθέτει κανένα συγκεκριμένο στοιχείο . . . Ο αρθρογράφος διέδωσε φήμες παρουσιάζοντάς τες ως αξιόπιστες ειδήσεις, καταχρώμενος με αυτόν τον τρόπο τα δικαιώματα των δημοσιογράφων», αποφάνθηκε το Δικαστικό Τμήμα. Αντίθετα με τα όσα ανέφερε το άρθρο της εφημερίδας, το Δικαστικό Τμήμα διαπίστωσε ότι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά είναι νομοταγείς και ότι διδάσκουν τα μέλη τους να ζουν ειρηνικά με τους συγγενείς και τους φίλους που δεν ασπάζονται τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

Μια ώρα αφότου άκουσε την τελευταία κατάθεση, το Δικαστικό Τμήμα εξέδωσε την απόφασή του, σύμφωνα με την οποία:

«1. Αναγνωρίζει ότι η δημοσίευση του άρθρου “Αιρετική Πετρούπολη. Θα Γίνει μια Πόλη-Ναός Εδώ” συνιστά παραβίαση των διατάξεων των Άρθρων 4, 49 και 51 του Νόμου της Ρωσικής Ομοσπονδίας “Περί Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης”.

»2. Συστήνει στην Κρατική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας η οποία είναι Υπεύθυνη για την Έντυπη Ύλη να επανεξετάσει το ζήτημα της έκδοσης προειδοποίησης προς το συμβούλιο συντακτών της εφημερίδας Κομσομόλσκαγια Πράβντα.

»3. Απευθύνει μομφή στον δημοσιογράφο Ο. Ζασόριν.

»4. Συστήνει στο συμβούλιο συντακτών της εφημερίδας Κομσομόλσκαγια Πράβντα να ζητήσει συγνώμη για τη δημοσίευση αναξιόπιστων πληροφοριών που δυσφημούν αβάσιμα τη θρησκευτική οργάνωση των Μαρτύρων του Ιεχωβά».

Αυτή η απόφαση του Δικαστικού Τμήματος συμφωνεί με τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε ο θρησκευτικός λόγιος και τελειόφοιτος φιλοσοφικής Σεργκέι Ιβανένκο. Αφού μελέτησε προσεκτικά τις πεποιθήσεις των Μαρτύρων του Ιεχωβά και τους συναναστράφηκε, ο κ. Ιβανένκο, που δεν είναι Μάρτυρας, έγραψε ένα άρθρο το οποίο εμφανίστηκε στην εφημερίδα Νέα της Μόσχας (Moscow News), με ημερομηνία 20-26 Φεβρουαρίου 1997. Ο κ. Ιβανένκο κατέληξε ως εξής: «Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά διακρίνονται από την ακλόνητη πίστη τους στο ότι πρέπει να ζούμε σύμφωνα με την Αγία Γραφή. . . . Για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, η Αγία Γραφή αποτελεί το σύνταγμα, τον αστικό κώδικα και την ύψιστη έκφραση της αλήθειας. . . . Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά μπορούν να θεωρηθούν παράδειγμα για τους συμπολίτες τους όσον αφορά την αφοσίωσή τους στις Γραφικές αλήθειες και την προθυμία τους να υπερασπιστούν τις πεποιθήσεις τους τόσο ανιδιοτελώς».

Η απόφαση του Δικαστικού Τμήματος και τα σχόλια του κ. Ιβανένκο επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά το γεγονός ότι η Χριστιανική θρησκεία των Μαρτύρων του Ιεχωβά δεν αποτελεί κίνδυνο για την κοινωνία αλλά, απεναντίας, ωφελεί όλους τους ανθρώπους που έχουν ειλικρινή καρδιά. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά παραμένουν “έτοιμοι για υπεράσπιση μπροστά σε όποιον τους ζητάει λόγο για την ελπίδα την οποία έχουν μέσα τους, κάνοντάς το αυτό όμως με πραότητα και βαθύ σεβασμό”.—1 Πέτρου 3:15.

Το μεγαλύτερο μέρος του άρθρου του κ. Ιβανένκο που είχε τον τίτλο «Πρέπει να Φοβόμαστε τους Μάρτυρες του Ιεχωβά;» ανατυπώθηκε, κατόπιν αδείας, στο τεύχος του Ξύπνα! 22 Αυγούστου 1997, σελίδες 22-27.

*** g98 22/11 σ. 26-27 Ρωσικό Δικαστικό Τμήμα Δικαιώνει τους Μάρτυρες Του Ιεχωβά ***

Recommended For You