1500000 ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς εκπροσώπηση

Σχεδόν 1.500.000 ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς εκπροσώπηση στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος…

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την πρώτη σοβαρή προσπάθεια να γίνει ενιαίο κόμμα οργανώνοντας την πανελλαδική συνδιάσκεψη. Για να ενοποιηθεί ένα κόμμα όμως θέλει δουλειά πολύ, έξοδο από τα χαρακώματα δεκαετιών, πολύ καλή ανάγνωση της σημερινής πραγματικότητας και πάνω από όλα θέλει ανοικτά μυαλά και διάθεση.
Είναι σημαντική η προσπάθεια που ξεκίνησε. Όμως τα αποτελέσματα δείχνουν πως χρειάζεται πολύς δρόμος ακόμη. 
Απόδειξη αυτού είναι ότι δημιουργήθηκε και ψηφίστηκε μία διακήρυξη που όμως ήταν προϊόν συρραφής και όχι σύνθεσης με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ξεκάθαρες θέσεις αλλά γενικόλογες αναφορές σε μια σειρά από ζητήματα.
Ειδικά σε ότι αφορά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής οι ιδεοληψίες του παρελθόντος μαζί με την αναγκαία συρραφή λόγω διαφωνιών, περισσότερο μπερδεύουν παρά ξεκαθαρίζουν τις θέσεις.
Η διακήρυξη αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι να ασχοληθεί επί της ουσίας και να πάρει θέση ξεκάθαρη σε θέματα όπως το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, το σκοπιανό. Αποτέλεσμα αυτής της λογικής, η επιτροπή της διακήρυξης επέβαλλε να μην φθάσουν καν στο σώμα της συνδιάσκεψης, να μην αναγνωσθούν και να μην τεθούν σε ψηφοφορία προσθήκες όπως πχ: «Άμεση ανακήρυξη ΑΟΖ σε όλη την επικράτεια», «Επανενεργοποίηση και ισχυροποίηση του Ενιαίου Αμυντικού και Οικονομικού Δόγματος Ελλάδας Κύπρου» ή «Υπερήφανη Εθνική πολιτική που θα αποτρέπει τον τουρκικό επεκτατισμό». Αυτή η επιλογή να μην τεθούν ούτε σε ψηφοφορία ούτε καν προς γνώσιν του σώματος, δείχνει το φόβο, το νεφέλωμα και την αδυναμία σύνθεσης που υπάρχει στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Η δρόμος για την ενοποίηση είναι μακρύς. Αυτό αποδεικνύεται και από την ίδια την ψηφοφορία για την εκλογή μελών της κεντρικής επιτροπής. Πιο συγκεκριμένα το μόνο ενιαίο που υπήρχε στην ψηφοφορία ήταν το χαρτί στο οποίο είχαν γραφεί τα ονόματα των υποψηφίων και οι δύο παρατάξεις που συμμετείχαν στις εκλογές!
Η επιβολή ξεχωριστών παρατάξεων στο ψηφοδέλτιο έγινε με συμφωνία μεταξύ ηγεσίας και ρευμάτων και ουσιαστικά απαγορεύτηκε να μπει σε ψηφοφορία εάν θα υπάρξει ενιαίο ψηφοδέλτιο ή ξεχωριστές παρατάξεις. Η πλειοψηφία των συνέδρων ζητούσε ενιαίο ψηφοδέλτιο και να αποφασίσει το σώμα της συνδιάσκεψης πως θα γίνει η διαδικασία. Δεν κατέστη δυνατόν όμως καθώς καμία πλευρά δεν ήθελε κάτι τέτοιο!!!
Αποδεικνύεται επίσης από το γεγονός ότι ενώ έχει ψηφιστεί από τη συνδιάσκεψη για συμμετοχή 301 μελών στην κεντρική επιτροπή (226 μελών εκλεγμένων και 75 αριστίνδην) ήδη έχουν φθάσει τα 317!! Δηλαδή 16 περισσότερα. (76 αντί για 75 στους αριστίνδην και 242 αντί 225 για την πλήρη «και καλά» εκπροσώπηση των περιφερειών!!!
Ακόμη περισσότερο αποδεικνύεται ότι είναι μακρύς ο δρόμος της ενοποίησης από το ίδιο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Από τα 317 μέλη της Κ.Ε. πάνω από τα 300 προέρχονται από τις συνιστώσες και είναι μέλη τους. Δηλαδή το 1.450.000 λαού, το 90% των ψηφοφόρων  του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι τον ψήφισαν για πρώτη φορά εκπροσωπείται και εκφράζεται στο ανώτατο πολιτικό όργανο του κόμματος από 15 ανθρώπους το πολύ στους 317. Δηλαδή από το 5%!!! Και εάν δεν ήταν και τα αριστίνδην μέλη της Κ.Ε. ούτε το 1% δεν θα συμμετείχε! Αντιθέτως το 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ κατέχει το 95% της κεντρικής επιτροπής!!! Ε δεν το λες και άνοιγμα αυτό!!! Και όταν υπάρχει αναντιστοιχία κόμματος και κοινωνίας είναι γνωστό τι συμβαίνει…
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Λαφαζάνης δήλωνε στα ΜΜΕ ότι θα κατέβει με σταυρό υποψήφιος για την κεντρική επιτροπή αλλά τελικά επέλεξε τη σιγουριά και πήγε αριστίνδην ενώ αντιθέτως κατέβηκε ο Τσίπρας υποψήφιος με σταυρό!
Άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο Τσακαλώτος βγήκε πρώτος μετά από τον Τσίπρα με 971 σταυρούς! Υποθέτω για τους «αγώνες» του στην Αριστερά υπέρ του λαού και της Πατρίδας… ή ίσως επειδή ήταν μαθητής του Στουρνάρα στην Οξφόρδη… Αντίθετα ο Παναγούλης δεν εκλέχθηκε καθώς έλαβε μόλις 162 ψήφους, 70 λιγότερους από τον τελευταίο εκλεγέντα, πληρώνοντας την παρρησία του και το «θράσος του» να τα βάλει με τους καναλάρχες…
Παρ’ όλες τις αδυναμίες, τους φόβους και τους αρτηριοσκληρωτισμούς που υπάρχουν σε πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας απόψε και τον Στουρνάρα στον Παπαχελά έχω καταλήξει ότι  σήμερα υπάρχει μόνο ΜΙΑ ελπίδα και αυτή είναι ο Τσίπρας.
Υ.Γ «Δεν παύει ο Λαφαζάνης να εκφράζει και επίσημα πλέον το 26% 35.000 μελών και 1,6 εκ. ψηφοφόρων»!!! αναφέρει σε σχόλιό του ένας αναγνώστης του iskra.gr. 
Δηλαδή:  26% ο Λαφαζάνης, 50% ο Τατσόπουλος… πάλι καλά που μένει και ένα 24% να εκφράσει ο Τσίπρας!!!
του συνεργάτη μας Στάθη Διομήδη
… η συνέχεια μετά τις διαφημίσεις …

Recommended For You