10 τρόποι να αντιμετωπίσεις την ανεργία

imagesΤο ξέρουμε, όλα ακούγονται εύκολα στα λόγια, και αν δεν περάσεις την δύσκολη δοκιμασία της ανεργίας, είναι εύκολο να δίνεις συμβουλές. Αλλά αφού ξεπεράσεις αυτή την άρνηση, και σταματήσεις να τα βλέπεις όλα μαύρα, θα δεις ότι υπάρχουν τρόποι να την αντιμετωπίσεις. Υπάρχουν σημαντικά όπλα για να «πολεμήσεις το τέρας».

Κάνε αίτηση για το επίδομα ανεργίας
Ξεκινάμε από τα βασικά: Ψάξε αν το δικαιούσαι, και ανακουφίσου με το διόλου αμελητέο αυτό βοήθημα (φτάνει τα 360€ το μήνα για έναν χρόνο και τα 200€ το μήνα για έναν επιπλέον χρόνο μετά τον πρώτο, για τους «μακροχρόνια ανέργους»).

Μάθε για όλες τις ευκαιρίες του ΟΑΕΔ
ΟΑΕΔ δεν είναι μόνο το επίδομα. Είναι προγράμματα voucher, σεμινάρια και ευκαιρίες για περαιτέρω κατάρτιση ή για επιδοτούμενη πρακτική που μπορεί να οδηγήσει σε εξτρά εισόδημα ή και μια μόνιμη θέση εργασίας.

Μην σταματάς να ψάχνεις και να στέλνεις βιογραφικά
Ξεκίνα με αγγελίες σε εφημερίδες και διαδίκτυο. Συνέχισε προωθώντας το βιογραφικό σου μέσω γνωστών και φίλων. Και μην σταματήσεις εκεί, λέγοντας στον εαυτό σου ότι έκανες ό,τι μπορούσες: Μπες στις ιστοσελίδες εταιριών που θα σε ενδιέφεραν ως χώροι εργασίας και στείλε βιογραφικό ακόμη κι αν δεν ζητούν αυτή τη στιγμή άτομα – ποτέ δεν ξέρεις πότε θα ανοίξει μια θέση εργασίας.

Χρησιμοποίησε τα εργαλεία του internet
Τα social media και οι νέες ιστοσελίδες αντιστοίχισης βιογραφικών με διαθέσιμες θέσεις εργασίες πολλαπλασιάζονται, γίνονται ακόμη πιο χρηστικά και – το κυριότερο – αγκαλιάζονται όλο και περισσότερο από εργοδότες, άρα αυξάνονται οι ευκαιρίες. Δείτε εδώ μερικές από τις μεγαλύτερες εν Ελλάδι ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας.

Συνέχισε να βελτιώνεις το βιογραφικό σου
Παρακολούθησε ημερίδες, σεμινάρια, δωρεάν online μαθήματα και πρόσθεσέ τα στο CV σου. Κι όχι μόνο αυτό: Φρόντισε να αποφύγεις τα συνήθη λάθη που κάνουν ένα βιογραφικό αδιάφορο στα μάτια των υποψήφιων εργοδοτών – τα έχουμε συγκεντρώσει εδώ.

Γίνε εθελοντής
Ελλείψει πληρωμένης θέσης εργασίας, είναι η καλύτερη εναλλακτική για να μην μείνεις άπραγος από τη μία, αλλά και για να βοηθήσεις σε κάποιον σημαντικό σκοπό από την άλλη, βελτιώνοντας τον κόσμο αλλά… και την αυτοπεποίθησή σου.

Εκμεταλλεύσου τα «θετικά» του ελεύθερου χρόνου
Ναι, η ανεργία είναι άσχημη πράγμα, αλλά αντί να εστιάζεις στα αρνητικά της, δες και την άλλη πλευρά: Έχεις όσο χρόνο θέλεις για να κάνεις πράγματα που δεν είχες τον χρόνο όταν δούλευες σκληρά ωράρια: Να κάνεις βόλτες, να δεις περισσότερο τους δικούς σου, να γνωρίσεις καλύτερα την πόλη, να πας σε εκθέσεις και μουσεία, να κάνεις φθηνά ταξίδιαχωρίς να πρέπει να περιμένεις έγκριση άδειας ή να περιορίζεσαι από τις (πάντα ακριβότερες) επιλογές διανυκτέρευσης και πτήσεων τα Σαββατοκύριακα – μπορείς άνετα να ταξιδέψεις τις καθημερινές.

…Και τα θετικά της κάρτας ανεργίας
Δωρεάν μετακίνηση με τα ΜΜΜ, ελεύθερη ή μειωμένη είσοδος σε μουσεία, θέατρα, κινηματογράφους, πρόσβαση σε ακριβά για τους υπόλοιπους σεμινάρια και άλλα καλούδια «ξεκλειδώνει» η κάρτα ανεργίας – μην τα αφήνεις ανεκμετάλλευτα.

Μείωσε το κόστος ζωής σου
Η μείωση του εισοδήματός σου ίσως είναι η ευκαιρία (και το διαπραγματευτικό χαρτί που έψαχνες) για αλλαγές εξοικονόμησης χρημάτων: Ζήτησε από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού την μείωση του ενοικίου, από την εταιρία κινητής μια καλύτερη προσφορά με έκπτωση παγίου και σκέψου αν θα ήταν καλή ιδέα να βρεις έναν συγκάτοικο – με αυτόν τον τρόπο, μειώνεις τα σημαντικότερα ίσως πάγια έξοδα του μήνα και έχεις ένα άγχος λιγότερο.

Μην μένεις συνεχώς κλεισμένος στο σπίτι
Η υπ’ αριθμόν ένα παγίδα κατά την περίοδο της ανεργίας είναι ο καναπές και ο εθισμός σε κάτι «καθιστικό», είτε αυτό λέγεται τηλεόραση, είτε φαγητό, είτε videogames, είτε απλώς βόλτες από το ψυγείο ως τον καναπέ και από τον καναπέ ως το κρεβάτι. Σπάσε αυτόν τον φαύλο κύκλο και βγες περισσότερο, μείνε ενεργός, και θα δεις την ψυχολογία σου να βελτιώνεται αισθητά.

Πηγή: in2life.gr

Recommended For You