«Ωρίων»: Αυτό είναι το νέο υπερδιαστημόπλοιο της NASA

Η NASA βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία του πιο “φιλόδοξου” διαστημόπλοιού της, εκείνο το οποίο θα μπορεί να μεταφέρει ανθρώπους στη Σελήνη και τον Άρη: τον “Ωρίωνα” (Orion)!

Η εταιρεία Lockheed Martin, εξωτερικός συνεργάτης της NASA για την υλοποίηση του project, ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως η τελευταία έκδοση του σκάφους τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά το πρωί της Τρίτης φωτίζοντας τα πολυσύνθετα συστήματα υπολογιστών που βρίσκονται μέσα σε αυτό και τα οποία μία ημέρα θα καθοδηγήσουν το Orion μέσα στο κενό του διαστήματος.

Για τους επόμενους έναν με δύο μήνες, η NASA θα συνεχίζει να προσθέτει περισσότερα τεχνολογικά συστήματα σε αυτό και θα συνεχίσει να ελέγχει το λογισμικό του με την ελπίδα πως μία ημέρα το διαστημόπλοιο θα εκτοξευθεί στο διάστημα πάνω στο Space Launch System (SLS), έναν πραγματικά ογκώδη πύραυλο ο οποίος και αυτός είναι υπό κατασκευή από την NASA σε συνεργασία με μία μικρή ομάδα ιδιωτών συνεργατών.

Όταν θα τεθεί σε λειτουργία, ο SLS θα είναι ο πιο ισχυρός πύραυλος που δημιουργήθηκε ποτέ.

Η κάψουλα του Ωρίωνα
Η κάψουλα του Ωρίωνα

Ο Orion και ο SLS, τα ισχυρότερα «χαρτιά» της NASA προς το μέλλον

Το Orion έχει προσωρινά προγραμματιστεί  να εκτοξευθεί σε SLS, σε μία μη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση γύρω από την Σελήνη το 2019.

«Παρά του ότι σε αυτή την πτήση δεν θα υπάρχουν αστροναύτες, θα είναι μια καλή δοκιμή του σχεδίου πάνω στο οποίο θα βασιστούν οι αστροναύτες στις επικείμενες αποστολές με το Orion στο ηλιακό σύστημα» ανέφερε η Lockheed στην ανακοίνωση.

Ωστόσο, δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί πότε θα επιβιβαστούν στο Orion οι πρώτοι άνθρωποι.

Η NASA αρχικά επέλεξε να πραγματοποιήσει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή κάπου μέσα στο 2021, αλλά το χρονοδιάγραμμα από τότε έχει αλλάξει με την υπηρεσία να μην έχει ακόμα θέσει νέα ημερομηνία.

Οι κριτικοί λένε πως το SLS και το Orion αναπτύσσονται πολύ αργά και φέρουν υψηλό κόστος, ειδικά μετά και την ραγδαία ανάπτυξη της εμπορικής διαστημικής βιομηχανίας των ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως αρκετές ιδιωτικές εταιρείες του κλάδου επενδύουν πάρα πολλά χρήματα στην εξερεύνηση του διαστήματος, όπως η SpaceX του Elon Musk.

Ωστόσο, οι οπαδοί του προγράμματος Orion της NASA λένε πως ο ιδιωτικός τομέας είναι πολύ πίσω από την NASA στην ανάπτυξη κάτι αντίστοιχου με τις ικανότητες που θα έχουν τα SLS και Orion.

http://www.thetoc.gr

Recommended For You