Χαμηλά επίπεδα σεληνίου πιθανώς να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, δείχνει πως η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος πιθανόν να είναι υψηλότερη μεταξύ ατόμων που έχουν χαμηλά επίπεδα σεληνίου στο αίμα.

Το σελήνιο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο, που συμμετέχει σε σημαντικές βιολογικές διεργασίες, μεταξύ των οποίων η διαδικασία της αναπαραγωγής, η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και η σύνθεση του DNA. Παράλληλα, διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύοντας έτσι τα κύτταρα από την επιβλαβή δράση του οξειδωτικού στρες.

Δεδομένου ότι το οξειδωτικό στρες έχει συσχετισθεί με την ανάπτυξη του καρκίνου, ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν πως η έλλειψη σεληνίου ίσως αποτελεί παράγοντα κινδύνου εμφάνισης της νόσου.

Προκειμένου να εξετάσουν την παραπάνω υπόθεση, ερευνητές από τη Γερμανία ανέλυσαν δεδομένα από 477.000 εθελοντές, που συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή μελέτη EPIC, στόχος της οποίας είναι η διερεύνηση της σχέσης που συνδέει τη διατροφή με τον καρκίνο.

Τα αποτελέσματα των στατιστικών αναλύσεων έδειξαν πως τα άτομα με τα χαμηλότερα επίπεδα σεληνίου στο αίμα είχαν από 5 έως 10 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος, συγκριτικά με εκείνους που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα σεληνίου.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αν και τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως η έλλειψη σεληνίου πιθανόν να αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου, επί του παρόντος δεν είναι εφικτό να γίνει συγκεκριμένη σύσταση για τη λήψη συμπληρωμάτων. Σε κάθε περίπτωση, σχολιάζουν, αναδεικνύεται ακόμη μια φορά η σημασία της κατανάλωσης μιας ισορροπημένης δίαιτας στην προσπάθεια πρόληψης της νόσου.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr

Recommended For You