Φτιάχνοντας σπιτική κεραλοιφή

Πολλές παραδοσιακές συνταγές υπάρχουν ακόμα για καλλυντικά και ίσως και για φάρμακα που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας και κάποια προϊόντα ακόμα παράγονται, με τέτοιες συνταγές, από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.
Εδώ θα σας προτείνουμε να φτιάξετε κεραλοιφή και θα σας δώσουμε μια γενική ιδέα διότι πολλές συνταγές κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αλλά ούτε είναι όλες σωστές ούτε τα λένε αναλυτικά. Άλλωστε οι σωστοί επαγγελματίες δε μοιράζονται τα μυστικά τους. Ωστόσο με βάση αυτά τα γενικά που θα σας δώσουμε και πειραματιζόμενοι είναι βέβαιο ότι θα φτιάξετε μια σωστή κεραλοιφή, αν όχι με την πρώτη, με τη δεύτερη ή την τρίτη προσπάθεια. Το δύσκολο είναι να πετύχεις την αναλογία λάδι/κερί ώστε να μην είναι ούτε πολύ ρευστή και λαδερή, ούτε ξερή σαν κερί.
Τα σκεύη και τα εργαλεία πρέπει να είναι πεντακάθαρα αν όχι αποστειρωμένα, τα χέρια καλά πλυμένα και η κουζίνα όλη δική μας και καθαρή. Τα βαζάκια και τα καπάκια τους τα βράζουμε για κανένα δεκάλεπτο, χύνουμε το πολύ νερό, τα βγάζουμε με τη λαβίδα για σαλάτες τινάζοντας να φύγει το νερό και τα ακουμπάμε στον πάγκο με το άνοιγμα προς τα πάνω. Τα καπάκια τα βάζουμε μπρούμυτα σε καθαρή πετσέτα. Ώσπου να μαγειρέψουμε την κεραλοιφή θα έχουν στεγνώσει όλα.
Ας ξεκινήσουμε από τα συστατικά που πρέπει να είναι πρώτης ποιότητας, με πρώτο το κερί που θα είναι κερί απολεπισμάτων από το μελισσοκόμο που αγοράζετε μέλι. Η προετοιμασία αυτή πρέπει να γίνει πρώτη πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία για κεραλοιφή. Ρίχνουμε μια ποσότητα απολεπίσματα (να είναι τρίμματα και όχι πιεσμένα σε «μπάλα»), καλά ξεπλυμένα και στραγγισμένα, μέσα σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να λιώσει το κερί. Το ρίχνουμε σε φόρμες σιλικόνης (από τα είδη μαγειρικής) κι όταν κρυώσει το κερί το αφαιρούμε (πανεύκολα γιατί η σιλικόνη είναι εκτός από θερμοάντοχη και κατάλληλη για τρόφιμα και εξαιρετικά ελαστική), το ξεπλένουμε και ξύνουμε αν χρειάζεται τυχόν «μαυρίλες» από το κάτω μέρος. Το νερό με τα κατακάθια είναι εξαιρετικό λίπασμα για τα φυτά σας. Μπορεί βέβαια να έχει κάνει αυτή την επεξεργασία ήδη ο μελισσοκόμος και να πάρετε έτοιμες πλάκες κερί!
Η αναλογία με την οποία μπορούμε να ξεκινήσουμε είναι 1 μέρος κερί προς 3 μέρη λάδι. Επειδή το κερί είναι στερεό και το λάδι υγρό οι συνταγές συνήθως μετράνε το κερί σε γραμμάρια και το λάδι σε ml (κυβικά εκατοστά ή μιλιλίτρα). Αυτό δεν έχει και μεγάλη σημασία εφόσον το ειδικό βάρος του κεριού είναι κοντά στο 1 (0,96 για την ακρίβεια).
Κάτι άλλο που πρέπει να υπολογίσουμε είναι πόσα βαζάκια (και τι χωρητικότητας) θέλουμε να γεμίσουμε. Ας πούμε ότι θέλουμε να φτιάξουμε για αρχή 10 βαζάκια χωρητικότητας 40 ml. Άρα 400 ml σύνολο. Επομένως θέλουμε 300 ml λάδι και 100 ml λιωμένο κερί ή 96 γραμμάρια στερεό κερί. Βάλτε 100 γραμμάρια που ζυγίζονται ευκολότερα!
Το λάδι μπορεί να είναι να είναι ελαιόλαδο (εξαιρετικά παρθένο και βιολογικό) σκέτο ή μίγμα με αμυγδαλέλαιο, βαλσαμόλαδο, λάδι χοχόμπα ή όλα αυτά μαζί. Ξεκινήστε με σκέτο ελαιόλαδο και μαθαίνοντας περισσότερα για τις ιδιότητες των λαδιών πειραματίζεστε περεταίρω.
Μπορείτε να προσθέσετε βάμμα πρόπολης, κοπανισμένη μαστίχα σε σκόνη (αυθεντικά «δάκρυα» μαστίχας που θα τρίψετε μόνοι σας λίγο πριν στο μούλτι) και διάφορα αιθέρια έλαια που προσφέρουν όχι μόνο άρωμα αλλά και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Όλα αυτά θα προστεθούν αφού έχει ενωθεί το κερί με το λάδι κι έχει χλιαρέψει κάπως το μίγμα, αφενός γιατί τα αιθέρια έλαια είναι πτητικά και θα «πετάξουν» στην ατμόσφαιρα κι αφετέρου γιατί τα ευεργετικά συστατικά, πχ της πρόπολης, είναι ευαίσθητα στη θερμότητα.
Προσοχή με τα αιθέρια έλαια. Αφενός καίνε το δέρμα αν πέσουν πάνω του, αφετέρου είναι πολύ συμπυκνωμένα. Για τα 10 βαζάκια 10 -20 σταγόνες είναι αρκετές. Δε βάζουμε πάνω από δύο-τρία διαφορετικά αιθέρια έλαια. Προσοχή επίσης να είναι φυσικά αιθέρια έλαια κι όχι από τα συνθετικά για να αρωματίζουμε την ατμόσφαιρα. Ρωτήστε σε ενημερωμένα φαρμακεία.
Και τώρα που συγκεντρώσαμε τα υλικά ας φτιάξουμε επιτέλους την κεραλοιφή.
Σε μπαιν μαρί ζεσταίνετε σε ένα κατσαρολάκι ή μπρίκι το κερί μέχρι να λιώσει και στη συνέχεια προσθέστε σιγά – σιγά και ανακατεύοντας το λάδι. Όταν έχετε μια καλή ανάμιξη βγάζετε το κατσαρολάκι από το καυτό νερό κι αφήνετε να κρυώσει μέχρι να μπορείτε να πιάσετε το μέταλλο χωρίς να καίγεστε. Τώρα είναι ώρα να προσθέσετε τα άλλα συστατικά αν θέλετε. Το ανακάτεμα πρέπει να είναι συνεχές. Όταν έχουν ενωθεί όλα τα υλικά γεμίστε τα βαζάκια. Αφήστε τα μισή ώρα πριν τα κλείσετε.
Αφήστε τη να πήξει εντελώς πριν τη δοκιμάσετε.
Που χρησιμοποιείται η κεραλοιφή
Σε παθήσεις του δέρματος, από τις χιονίστρες και την ξηροδερμία, μέχρι εκζέματα και ψωρίαση. Για πονεμένους μυς και αρθρώσεις, για ψύξεις, για την κυταρρίτιδα και σε πολλά ακόμη ανάλογα με τα συστατικά.
Που δεν τη βάζουμε: Σε ανοιχτά τραύματα γιατί είναι λιπαρή και άρα μπορεί να δημιουργήσει αναερόβιο περιβάλλον στην πληγή.
Καλή επιτυχία στα πειράματά σας!
http://www.eleftheria.gr

Recommended For You