Φτιάξτε εύκολα αντικουνουπικά κεριά με άρωμα σιτρονέλας

Τα χρησιμότερα χειροποίητα κεριά για την εποχή του καλοκαιριού, θα σας βοηθήσουν να προστατευτείτε από τα κουνούπια στο μπαλκόνι ή τον κήπο.

Ο τρόπος κατασκευής δεν διαφέρει σε τίποτα από την γενική διαδικασία χειροποίητων κεριών σε δοχεία με εξαίρεση ότι ως κύριο άρωμα θα χρησιμοποιήσετε αιθέριο έλαιο σιτρονέλας.

Θα το βρείτε σε καταστήματα με παρόμοια είδη, καταστήματα βιολογικών προϊόντων αλλά και φαρμακεία.

Η διαφορά αυτών των χειροποίητων αντικουνουπικών κεριών σε σχέση με τα αντίστοιχα κεριά σιτρονέλας που θα βρείτε στο εμπόριο είναι ότι τα έτοιμα τέτοια οικονομικά κεριά, κατά βάση, είναι “κακοφτιαγμένα” με λάθος μεγέθους ή κακής ποιότητας φιτίλι έτσι που δεν καίγονται σωστά έως το τέλος ή βγάζουν κάπνα κατά τη διάρκεια της καύσης, πολλές δε φορές παραπάνω από το μισό κερί μένει άχρηστο ενώ συχνά και η μυρωδιά τους είναι ανεπαίσθητη με συνέπεια να μην είναι αποτελεσματικά.

Υλικά

  • Κονσερβοκούτια ή μικρά πήλινα γλαστράκια
  • Παραφίνη ή υπολείμματα από παλιά καμένα κεριά
  • Φυτίλι και μεταλλικές βάσεις
  • Αιθέριο έλαιο σιτρονέλα και λεβάντα
  • Καλαμάκια ή μανταλάκια

Κατ΄αρχήν κολλήστε το φιτίλι στο κέντρο κάθε κουτιού με θερμοκολλητικό πιστόλι ή κόλλα.

Λιώστε την παραφίνη ή τα υπολείμματα παλιών κεριών (αφού αφαιρέσετε το φιτίλι) σύμφωνα με την γενική κλασσική διαδικασία κατασκευής κεριών, προσθέστε το έλαιο σιτρονέλας (υπολογίστε περίπου 5-6 ml για ποσότητα λιωμένου κεριού που χωρά σε ένα απλό μεσαίο κονσερβοκούτι π.χ από γάλα εβαπορέ) και 3-4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, αν θέλετε.

Στερεώστε το επάνω μέρος του φιτιλιού στο χείλος του κάθε δοχείου με τα καλαμάκια ή μανταλάκια, γεμίστε τα κονσερβοκούτια με το υγρό κερί, αφήστε να στερεοποιηθεί ελαφρά και στην συνέχεια γεμίστε και πάλι το κενό που θα δημιουργηθεί στο πάνω μέρος από την τήξη – συρρίκνωση του κεριού.

Αφήστε να στερεοποιηθεί εντελώς το κερί (μια 1 ολόκληρη μέρα) πριν το ανάψετε, αφού φυσικά κόψετε ένα μέρος από το φιτίλι.

Εξωτερικά μπορείτε να διακοσμήσετε τα κονσερβοκούτια με σπάγκο, σκοινί, λινάτσα, βάφοντας τα ή με όποιον άλλο τρόπο θέλετε.

Το ίδιο και εάν χρησιμοποιήσετε πήλινα γλαστράκια, και φυσικά μπορείτε να φτιάξετε αντικουνουπικά κεριά σιτρονέλας και σε γυάλινα βάζα ή σε όποιον άλλο τύπο δοχείου θέλετε.

Recommended For You