Φιλέτο γαλοπούλας στη γάστρα

Το κρέας της γαλοπούλας είναι άπαχο και γι’ αυτό πολύ υγιεινό, είναι όμως άνοστο. Και ακόμα πιο άνοστο είναι το στήθος που συνήθως προτείνουν οι διαιτολόγοι. Μερικές φορές μάλιστα συμβαίνει να έχει και μια περίεργη μυρωδιά, σας το δηλώνω, λοιπόν, εξαρχής ότι δεν μου αρέσει. Δεν μου άρεσε τουλάχιστον μέχρι που δοκίμασα αυτή την εξαιρετική εκδοχή που ετοίμασε ένα βράδυ πριν από λίγες ημέρες η αγαπημένη φίλη και συνάδελφος Γεωργία Παπανδρέου. Πριν μπει στο φούρνο για ψήσιμο, η γαλοπούλα μένει για πολλές ώρες σε μια γλυκόξινη μαρινάδα, απορροφά τα ωραία αρώματά της και μαζί με αποξηραμένα βερίκοκα, σύκα και κάστανα δίνει ένα πολύ νόστιμο πιάτο, ιδανικό για χειμωνιάτικα καλέσματα.

imagesΥλικά

2 κιλά στήθος γαλοπούλας φιλέτο (σε κομμάτια)
1 μικρή συσκευασία βερίκοκα αποξηραμένα
1 συσκευασία έτοιμα βρασμένα κάστανα
1 μικρή συσκευασία σύκα αποξηραμένα
1 φινόκιο κομμένο σε ροδέλες
2 φλιτζάνια χυμό πορτοκάλι
1 κουτ. σούπας μουστάρδα Ντιζόν
¼ φλιτζάνι ουίσκι
½ φλιτζάνι λάδι
φυλλαράκια φασκόμηλο φρέσκο ή άλλο αρωματικό της αρεσκείας μας
ξύσμα πορτοκαλιού
λίγο πετιμέζι ή μέλι αραιωμένο ή μαρμελάδα πορτοκάλι
αλάτι, πιπέρι

Για τη μαρινάδα:

1 φλιτζάνι κρασί λευκό
2 φλιτζάνια χυμό πορτοκάλι
1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 φλιτζάνι λάδι
1 κουτ. σούπας μουστάρδα Ντιζόν
φύλλα από φρέσκο φασκόμηλο και θυμάρι
αρκετά πιπέρια σε κόκκους
2-3 φύλλα δάφνης
1-2 μοσχοκάρφια
2 κ.τ.σ. οξύμελο ή κάποιο μπαλσάμικο από τα καινούργια με αρωματικά

Eκτέλεση

Αποβραδίς κόβουμε τη γαλοπούλα σε κομμάτια και την αλείφουμε καλά με όλα υλικά της μαρινάδας. Σκεπάζουμε και την βάζουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για τουλάχιστον 8-10 ώρες. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (πάνω-κάτω). Σκουπίζουμε τα κομμάτια της γαλοπούλας και τα αλατοπιπερώνουμε.

Τοποθετούμε τη γαλοπούλα μέσα σε γάστρα πάνω στις ροδέλες του φινόκιο. Ανάμεσα τοποθετούμε μερικά βερίκοκα και ξύσμα πορτοκαλιού. Βάζουμε άλλη μια στρώση με κομμάτια γαλοπούλας και σκορπάμε τα υπόλοιπα βερίκοκα, τα κάστανα και τα σύκα. Προσθέτουμε στο ταψί τον χυμό πορτοκαλιού στον οποίο έχουμε διαλύσει τη μουστάρδα, το ουίσκι, το λάδι, το ξύσμα, το φασκόμηλο και τα πιπέρια, ανακινούμε να πάνε παντού και σκεπάζουμε με το καπάκι.

Ψήνουμε στην αρχή στους 200°C για 15 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 160 °C και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για 1 ώρα και 30 λεπτά. Ανοίγουμε τη γάστρα και μεταφέρουμε το κρέας σε πυρέξ (που το χωράει σε μια στρώση) με λίγη σάλτσα και λίγα κομματάκια βούτυρο και το ροδίζουμε για λίγο. Συμπυκνώνουμε την υπόλοιπη σάλτσα σε κατσαρολάκι μαζί με τα φρούτα και τα κάστανα για 15-20 λεπτά.

Σερβίρουμε τα κομμάτια της γαλοπούλας στο πυρέξ με τη σάλτσα, πασπαλίζουμε αν θέλουμε με λίγο πετιμέζι ή μέλι ή μαρμελάδα πορτοκάλι (αραιωμένα) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνοδεύουμε με αρωματικό ρύζι.

http://www.bostanistas.gr

Recommended For You