Το Facebook ανακοινώνει νέα εργαλεία για τον έλεγχο απορρήτου …

…για να μπορούν οι χρήστες να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στα δεδομένα τους. Η εταιρία προτείνει αλλαγές ως απάντηση στο σκάνδαλο Cambridge Analytica, με στόχο την ενίσχυση των κανόνων προστασίας των δεδομένων τον Μάιο

Το Facebook δρομολογεί μια σειρά από νέα εργαλεία σε μια προσπάθεια να «βάλει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο έλεγχο του ιδιωτικού τους απόρρητο» στην ανάπτυξη των νέων κανονισμών της ΕΕ που σφίγγουν την προστασία των δεδομένων.

Οι αλλαγές έρχονται μετά από μια ανησυχητική περίοδο δύο εβδομάδων για την εταιρεία, η οποία αγωνίζεται με την πτώση των αρχείων της . Τουλάχιστον ένας από τους νέους χαρακτήρες, ένας ενοποιημένος πίνακας ελέγχου απορρήτου, συζητήθηκε από τον επικεφαλής λειτουργό του Facebook, Sheryl Sandberg, τον Ιανουάριο.\

“Η τελευταία εβδομάδα έδειξε πόση περισσότερη δουλειά πρέπει να κάνουμε για να επιβάλουμε τις πολιτικές μας και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να καταλάβουν πώς λειτουργεί το Facebook και τις επιλογές που έχουν πάνω από τα δεδομένα τους”, ανέφεραν δύο στελέχη του Facebook σε blogpost που ανακοίνωσε τις αλλαγές . “Έχουμε ακούσει δυνατά και ξεκάθαρα ότι οι ρυθμίσεις απορρήτου και άλλα σημαντικά εργαλεία είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν και ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να ενημερώσουμε τους ανθρώπους”.

Η Erin Egan, επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας προσωπικών δεδομένων του Facebook, και ο Ashlie Beringer, αναπληρωτής γενικός σύμβουλος της, συνέχισαν: “Οι περισσότερες από αυτές τις ενημερώσεις βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό, αλλά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών υπογραμμίζουν τη σημασία τους. διαθέσιμο σε όλους τους χρήστες και όχι μόνο σε χώρες που καλύπτονται από τον γενικό κανονισμό για την προστασία των δεδομένων της ΕΕ (GDPR), η οποία τίθεται σε ισχύ στις 25 Μαΐου.

Σε κινητές συσκευές, οι χρήστες του Facebook θα μπορούν τώρα να βρουν όλες τις ρυθμίσεις τους σε ένα μόνο σημείο αντί να διαδίδονται σε “σχεδόν 20 διαφορετικές οθόνες” όπως ήταν πριν. Θα μπορούν επίσης να βρουν ένα ξεχωριστό στοιχείο, το μενού “συντομεύσεις απορρήτου”, το οποίο παρέχει ένα κέντρο εκκαθάρισης για επιλογές σχετικά με την προστασία δεδομένων, εξατομίκευση διαφημίσεων και ιδιωτικό απόρρητο.

Ο ιστότοπος συμμορφώνεται επίσης με κανόνες σχετικά με την πρόσβαση σε αποθηκευμένα προσωπικά δεδομένα με ένα νέο εργαλείο “πρόσβαση στα στοιχεία σας”, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να βρίσκουν, να κατεβάζουν και να διαγράφουν δεδομένα στο Facebook.

Ωστόσο, το Facebook δεν δεσμεύεται να διευκολύνει τους χρήστες να διαγράψουν τους λογαριασμούς τους χονδρικά . Η επιλογή οριστικής διαγραφής ενός λογαριασμού είναι αυτή τη στιγμή θαμμένη σε ένα μενού βοήθειας, αποπροσανατολισμένη υπέρ της μη καταστρεπτικής επιλογής για “απενεργοποίηση” ενός λογαριασμού χρήστη, ο οποίος αφήνει όλα τα δεδομένα στους διακομιστές του Facebook και είναι προσβάσιμο στα εργαλεία εξόρυξης δεδομένων της εταιρείας.

Το Facebook δηλώνει ότι θα γίνουν περαιτέρω αλλαγές ως απάντηση στα σχόλια των χρηστών, συμπεριλαμβανομένων των ενημερώσεων σχετικά με τους όρους χρήσης των υπηρεσιών και των πολιτικών δεδομένων. “Αυτές οι ενημερώσεις αφορούν τη διαφάνεια”, γράφει ο Egan και ο Beringer, “όχι για την απόκτηση νέων δικαιωμάτων συλλογής, χρήσης ή ανταλλαγής δεδομένων”.

https://www.theguardian.com

Recommended For You