Το πρώτο αρκουδάκι στον κόσμο που περπατάει με καροτσάκι

Ο Ούσκο έφτασε στον «Αρκτούρο» τον Ιούλιο του 2015. Ηταν μόλις τριών μηνών. Είχε βρεθεί λίγο νωρίτερα από τους ανθρώπους μιας περιβαλλοντικής οργάνωσης των Σκοπίων, ήταν σοβαρά τραυματισμένος στην σπονδυλική στήλη, δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος, σερνόταν και πονούσε. «Μας τηλεφώνησαν να μας ρωτήσουν εάν θα μπορούσαμε να τον αναλάβουμε για να αποκαταστήσουμε τη βλάβη. Φυσικά και είπαμε ναι» λέει ο Πάνος Στεφάνου από τον «Αρκτούρο».

Με το που έφτασε το μικρό αρκουδάκι στην Ελλάδα διακομίσθηκε στην Κτηνιατρική Υπηρεσία του ΑΠΘ για εξετάσεις. Στην αρχή επικράτησε αισιοδοξία, ίσως το τραύμα να μπορούσε να αποκατασταθεί με ακινησία. Ο Ούσκο τοποθετήθηκε σε ειδικό κλουβί, μικρών διαστάσεων ώστε να μην κινείται. Δύο μήνες μετά, δεν είχε υπάρξει βελτίωση. «Δεν ξέρουμε ακριβώς πώς τραυματίστηκε, αλλά φάνηκε ότι ήταν σε δύσκολο σημείο. Επειδή ειδικά οι νεαρές αρκούδες επιβιώνουν ακόμα και μετά από πτώση από δέντρο, πιθανολογούμε ότι ο τραυματισμός προήλθε από κάποιο ανθρώπινο χτύπημα που τον βρήκε στη σπονδυλική στήλη. Δεν θα μπορούσε να έχει γεννηθεί έτσι, διότι δεν θα είχε επιβιώσει μέχρι τότε, ενώ δεν είχε χτυπηθεί από αυτοκίνητο γιατί δεν διαπιστώσαμε άλλα τραύματα».

Ο «Αρκτούρος» φιλοξενεί την άγρια ζωή σε συνθήκες που προσομοιάζουν με τη φύση. Η ανθρώπινη παρέμβαση στη διαχείριση των ζώων διατηρείται στο ελάχιστο. Ομως η περίπτωση του Ούσκο ήταν διαφορετική. Χωρίς βοήθεια, το αρκουδάκι δεν θα επιβίωνε. Επειδή έσερνε τα πόδια του, είχε δημιουργήσει μια ανοιχτή πληγή στο πίσω μέρος η οποία δεν επουλωνόταν. Χρειαζόταν καθημερινά φάρμακα και ιατρική φροντίδα. Τότε ήρθε η ιδέα να χρησιμοποιηθεί καροτσάκι. «Ομως υπήρχαν πολλά πράγματα να σκεφτούμε, το καροτσάκι δεν αποτελεί συνήθη πρακτική σε άγρια ζώα. Από όσο γνωρίζουμε, ο Ούσκο είναι η πρώτη αρκούδα η οποία χρησιμοποιεί καροτσάκι παγκοσμίως» λέει ο κ. Στεφάνου. Ο Ούσκο άμεσα ανταποκρίθηκε στο καροτσάκι και άρχισε να κινείται άνετα με αυτό. «Γενικά είναι πολύ παιχνιδιάρης και με μεγάλη διάθεση για ζωή. Αυτός ήταν ένας επιπλέον λόγος που αποφασίσαμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε γι’ αυτόν».

Ενάμιση χρόνο μετά, ο Ούσκο συνεχίζει να κινείται με καροτσάκι και συγκεκριμένα το τρίτο που έχει κατασκευαστεί ειδικά γι’ αυτόν, κάθε φορά μεγαλύτερο ακολουθώντας την ηλικία του. Ζει σε ειδικό καταφύγιο, με λεία επιφάνεια που του επιτρέπει να τρέχει άνετα, ενώ για χάρη του έχει γίνει και μια πισίνα για να δροσίζεται. Φυσικά του αρέσει πολύ το νερό. Στα καταφύγια του Αρκτούρου ζουν συνολικά 19 αρκούδες. Χάρη στις προσπάθειες της οργάνωσης και τα μέτρα προστασίας του είδους που έχουν ληφθεί, ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας στην επικράτεια φτάνει τα 450 άτομα.

Οποιος επιθυμεί να βοηθήσει τον Αρκτούρο να συνεχίσει να περιθάλπει τον νεαρό Ούσκο, εδώ μπορεί να το κάνει εύκολα και γρήγορα: www.arcturos.gr/gr/summeteho/donation.

http://www.kathimerini.gr

Recommended For You