Το πρόβλημα με τα αδέσποτα στην Αθήνα του 19ου αιώνα

Στα τέλη του 19ου αιώνα πρόβλημα για την Αθήνα αποτελούσαν τα αδέσποτα σκυλιά, σε μια περίοδο που ήταν σε έξαρση και η λύσσα! Αγέλες αδέσποτων σκύλων τριγυρνούσαν σε κάθε γωνιά της πόλης, προκαλώντας φόβο σε μικρούς και μεγάλους.

Δύο ήταν οι τρόποι που αντιμετώπιζαν το πρόβλημα οι Αρχές. Μέσω του γνωστού σε όλους «μπόγια» συνέλεγαν τα αδέσποτα, τα οποία στη συνέχεια φρόντιζαν να εξοντώσουν. Στα χρόνια του Όθωνα τα αδέσποτα ρίχνονταν σε φούρνο και καίγονταν.

Αργότερα, δηλητηριάζονταν με στριχνίνη. Μάλιστα, οι Αρχές διένειμαν δωρεάν στριχνίνη στους πολίτες προκειμένου να κατασκευάσουν οι ίδιοι φόλες για την εξόντωσή τους. Η διανομή όμως της στριχνίνης σταμάτησε όταν υπήρξαν αρκετά κρούσματα αυτοκτονιών! Στις παραμονές δε των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, για να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα με τα αδέσποτα σκυλιά, αποφασίστηκε η εκτεταμένη «εκκαθάρισή τους» με την πανάρχαια μέθοδο της φόλας.

Μάλιστα, οι Αρχές προειδοποιούσαν όσους είχαν ζώα να φροντίσουν ιδιαιτέρως για τη φύλαξή τους, διότι «η κλασική φόλα, ο αμείλικτος των κυνών διώκτης, αρχίζει από σήμερον το έργον της, διότι η αστυνομία θέλει να απαλλάξη την πόλιν από τους αδέσποτους κύνας οίτινες πάλιν επλημμύρισαν τας οδούς.

Επομένως ας λάβωσι τα μέτρα των οι έχοντες κύνας ίνα μη παραπονούνται κατόπιν». Στη συνέχεια, επειδή η Αστυνομία αδυνατούσε να εξοντώσει τον μεγάλο αριθμό των αδέσποτων σκυλιών, ζήτησε τη συνεργασία όλων των πολίτων, επικηρύσσοντας τα τετράποδα με 25 λεπτά το καθένα.

Όποιος συνελάμβανε αδέσποτο, προκειμένου να εισπράξει το αντίτιμο των χρημάτων, έπρεπε να το οδηγήσει σε μια μάντρα στην περιοχή της Αγίας Τριάδας Κεραμεικού, όπου ειδικά επιφορτισμένοι υπάλληλοι φρόντιζαν για τη θανάτωσή του.

Recommended For You