Το Μετρό της Αθήνας έγινε 17 ετών, η ιστορία, οι επεκτάσεις, το μέλλον

Το Μετρό της Αθήνας και συγκεκριμένα οι Γραμμές 2 και 3 έγιναν 17! Σαν χθες μοιάζει η σκηνή με χιλιάδες κόσμου (υπολογίζεται ότι την πρώτη μέρα κόπηκαν 400.000 εισιτήρια) να έχει πλημμυρίσει το ολοκαίνουργιο μέσο της Αθήνας. Στις 30 Ιανουαρίου 2000 οι γραμμές 2 και 3 του Μετρό μετά από σχεδόν 8 χρόνια έργων, ανοίγουν τις πύλες τους στους Αθηναίους και τους κάνουν να το ερωτευτούν. Από τότε ο υπόγειος σιδηρόδρομος της πόλης γίνεται το αγαπημένο μέσο των Αθηναίων.
Βέβαια το δίκτυο που χρησιμοποιούμε σήμερα, μικρή σχέση έχει με εκείνο το πρώτο δίκτυο. Όταν ξεκίνησαν τα πρώτα δρομολόγια, η γραμμή 2 ξεκινούσε από το Σύνταγμα και έφτανε μέχρι τα Σεπόλια, ενώ η Γραμμή 3 ξεκινούσε από το Σύνταγμα και κατέληγε στην Εθνική Άμυνα. Για φαντάσου, τερματικός σταθμός το Σύνταγμα!
Τότε οι πρώτες διαφημίσεις του Μετρό υπόσχονταν κάτι επαναστατικό για τους Αθηναίους. Απόσταση Σεπόλια-Σύνταγμα και Εθνική Άμυνα-Σύνταγμα σε 8 λεπτά. Το εκπληκτικό για εκείνη την εποχή ήταν ότι αυτή η υπόσχεση ήταν αληθινή και το μέσο άρχισε να κερδίζει σταθερά επιβάτες. Το πρώτο εισιτήριο έκανε 250 δραχμές (περίπου 70 λεπτά του ευρώ).
Την ίδια χρονιά η Αθήνα ζει και την πρώτη επέκταση του δικτύου: η γραμμή 2 τον Νοέμβριο του 2000 κάνει το πρώτο βήμα προς τα νότια προάστια και φτάνει μέχρι τη Δάφνη. Τότε καταλάβαμε όλοι ότι αυτό που είχαμε στη διάθεση μας ήταν ένα βρέφος το οποίο θα μεγάλωνε όπως ένα παιδί. Τα επόμενα χρόνια γίναμε μάρτυρες αυτού του μεγαλώματος, κάθε φορά με την ίδια χαρά και ανυπομονησία.
Το 2003 ήταν η σειρά της γραμμής 3 να επεκταθεί και από το Σύνταγμα να φτάσει το Μοναστηράκι. Ο νέος τερματικός σταθμός έμοιαζε σχεδόν μυθικός με τα αρχαιολογικά ευρήματα να σε κάνουν να ανατριχιάζεις πραγματικά.
Το 2004 γίνεται ένα μεγάλο βήμα: η γραμμή 3 επεκτείνεται μέχρι τη Δ.Πλακεντίας σχεδόν κατά 6 χιλιόμετρα (χωρίς 3 ενδιάμεσους σταθμούς), ενώ ταυτόχρονα μέσω του Προαστιακού φτάνει μέχρι το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος. Η γραμμή 2 φτάνει στον Άγιο Δημήτριο στα νότια και στον Άγιο Αντώνιο στα δυτικά. Ο τότε Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς χαριτολογώντας ονόμασε τη γραμμή 2 σε “γραμμή των Αγίων”.
Φτάνουμε στο 2007 και η γραμμή 3 κάνει ακόμα ένα μεγάλο βήμα, επεκτείνεται δυτικά, περνώντας το φράγμα του Κηφισού και φτάνει μέχρι το Αιγάλεω, ολοκληρώνοντας την πρώτη γενιά επεκτάσεων. Την ίδια χρονιά το Μετρό αρχίζει να εξυπηρετεί τους ενδιάμεσους σταθμούς προς Αεροδρόμιο φέρνοντας στο δίκτυο περιοχές όπως η Παιανία, η Παλλήνη και το Κορωπί. Γραμμή 2 Άγιος Δημήτριος-Άγιος Αντώνιος και Αιγάλεω-Δ.Πλακεντίας-Αεροδρόμιο. Αυτό το δίκτυο θα παραμείνει αρκετά χρόνια χωρίς επεκτάσεις καθώς σιγά-σιγά εισερχόμαστε στην Ελλάδα της κρίσης…
Από το 2009 μέχρι τα τέλη του 2010 παραδίδονται οι 3 ενδιάμεσοι σταθμοί της γραμμής 3 Χολαργός, Νομισματοκοπείο και Αγία Παρασκευή. Από τότε θα φτάσουμε στο 2013 για να δούμε σημαντικές επεκτάσεις του δικτύου. Στα 13 του χρόνια το Μετρό μπαίνει στην “εφηβεία” και τα άκρα του μεγαλώνουν πολύ. Ένα χρόνο νωρίτερα, το 2012, ξεκινά μετά από 5 χρόνια αναμονής η νέα μεγάλη επέκταση της Γραμμής 3 από την Αγία Μαρίνα στο Δημοτικό Θέατρο με 7,5χλμ μήκος και 6 σταθμούς.
Η Γραμμή 2 επεκτείνεται κατά 5χλμ στα νότια και φτάνει μέχρι το Ελληνικό ενώ στα δυτικά φτάνει μέχρι την Ανθούπολη. Η γραμμή 3 επεκτείνεται κατά 1 σταθμό φτάνοντας στην Αγία Μαρίνα, ένα σταθμό στα όρια των Δήμων Αιγάλεω και Αγίας Βαρβάρας που τελικά οριοθετήθηκε στην Αγία Βαρβάρα. Τα νέα όρια είναι και τα τελευταία που έχουν προστεθεί.
Σήμερα οι 2 Γραμμές της Αθήνας είναι 17 ετών και αυτό που περιμένουμε με αγωνία είναι το δίκτυο να μεγαλώσει καθώς μέχρι το 2020 θα προστεθεί στο δίκτυο η μοναδική εν ενεργεία επέκταση που υπάρχει στο δίκτυο, όταν η γραμμή 3 θα επεκταθεί από την Αγία Βαρβάρα μέχρι το κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά.
Τότε στην ενηλικίωση των 2 Γραμμών θα κυοφορείται μία ακόμα γραμμή η 4η, η οποία αναμένεται να μας κρατήσει πολλά χρόνια συντροφιά από τα πρώτα της εμβρυακά βήματα μέχρι την “γέννηση” της την επόμενη δεκαετία.
Μέχρι τότε, χρόνια πολλά στις 2 γραμμές του Μετρό της Αθήνας, το καμάρι της Αθήνας, του “δικού μας” Μετρό.

Recommended For You