Το ΙΚΑ αποφάσισε την κατάσχεση του σπιτιού τετραπληγικού πρωταθλητή ποδηλασίας

Στην κατάσχεση της κατοικίας του τετραπληγικού πρωταθλητή ποδηλασίας με πολλές διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό Βασίλη Κιουρκτσή, προχώρησε το ΙΚΑ επειδή ο ασφαλισμένος όφειλε χρήματα στο ΙΚΑ τα οποία είναι αχρεωστήτως καταβληθέντα για υπόθεση νοσηλείας του στη Γερμανία.
«Η υποχρέωση έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού εντός των προθεσμιών που ορίζει ο νόμος, δεν υφίσταται, εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος (όπως πχ όταν πρόκειται για ακίνητο του οφειλέτη, το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του και η οποία καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης, η αξία της οποίας δεν απέχει σημαντικά από τα όρια που τίθενται από τις κείμενες διατάξεις για την απαλλαγή ΦΜΑ ως πρώτης κατοικίας), ο οποίος θα πρέπει να αναφέρεται σε αιτιολογημένη έκθεση του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ.», αναφέρει ο κ. Μαυραγάνης για μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Διευκρινίζει δε ότι «τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης θα πρέπει να έχουν το μικρότερο δυνατό κόστος για τον οφειλέτη και κατ΄ επέκταση για το Δημόσιο, τηρώντας σε κάθε περίπτωση την αρχή της αναλογικότητας».
Στην ίδια ερώτηση έχει απαντήσει εγγράφως και ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης που επιβεβαιώνει ότι το ακίνητο πράγματι κατασχέθηκε αλλά δεν βγήκε σε πλειστηριασμό.
Η ερώτηση είχε κατατεθεί από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρο και αφορά σε έκθεση που συντάχθηκε από το ΙΚΑ για την αναγκαστική κατάσχεση ακίνητης περιουσίας, της κατοικίας δηλαδή, του τετραπληγικού πρωταθλητή ποδηλασίας με πολλές διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό Βασίλη Κιουρκτσή.
Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Βρούτση η κατάσχεση έγινε επειδή ο ασφαλισμένος όφειλε χρήματα στο ΙΚΑ τα οποία είναι αχρεωστήτως καταβληθέντα για υπόθεση νοσηλείας του κ. Κιουρκτσή στη Γερμανία. Όπως όμως σημειώνει ο κ. Βρούτσης για την οφειλή αυτή ουδέποτε προσδιορίστηκε πρόγραμμα πλειστηριασμού του ακινήτου, πέραν της κατάσχεσης. «Τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης διενεργούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες όταν ο οφειλέτης ή ο εργοδότης δεν έχει προβεί στη ρύθμιση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών του εισφορών, ή στην καταβολή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών που του έχουν καταλογιστεί», αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και διευκρινίζει ότι «στις ανωτέρω περιπτώσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες αναστέλλουν, κάθε είδους αναγκαστικό μέτρο είσπραξης (συμπεριλαμβανομένου και του πλειστηριασμού, όταν προσδιοριστεί), καθόσον οι εργοδότες-οφειλέτες, τελούν υπό καθεστώς ρύθμισης και είναι ασφαλιστικά ενήμεροι».
Σημειώνει ωστόσο ο κ. Βρούτσης ότι «υπάρχει πλήρης επίγνωση της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η πλειοψηφία των οφειλετών-εργοδοτών, ειδικά στην παρούσα δύσκολη αυτή περίοδο και στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιες υπηρεσίες κατά την εφαρμογή των διατάξεων αναζητούν πάντοτε την καλύτερη δυνατή λύση, με δεδομένα τα ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα των νομικών ή φυσικών προσώπων αλλά και με δεδομένο το υπάρχον νομικό πλαίσιο».
matrix24.gr

… αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας απλά πατώντας Like …

Recommended For You