Το απομονωμένο χωριό της Λακωνίας που ήθελε να προστατευτεί από τους πειρατές

Έχοντας τον Πάρνωνα να υψώνεται από πάνω του και με την άκρη του να βρέχεται από το Μυρτώο Πέλαγος, το Κυπαρίσσι δεν είναι απλώς ένα παραθαλάσσιο χωριό, αλλά ένα μέρος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά την ιστορία του.

Κρυμμένο στην άκρη της Λακωνίας, πίσω από τεράστιους βράχους και μέσα στην πυκνή βλάστηση το, Κυπαρίσσι προσφέρεται για όσους θέλουν να ζήσουν τη γλυκιά ηρεμία που αναζητούν. Η μακροχρόνια οδική απομόνωσή του, κυρίως μέχρι τη δεκαετία του ’70, το έκανε να είναι σήμερα ένας από τους ελάχιστους ανεπιτήδευτους παραδοσιακούς οικισμούς στις ακτές του Μοριά ο οποίος διατηρεί το χρώμα και τη γραφικότητά του.

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της ιστορίας του, είναι ο λόγος για τον οποίο χτίστηκε σε αυτό το σημείο. Το Κυπαρίσσι είναι αθέατο από την παραλία και κτίσθηκε έτσι για λόγους ασφάλειας από τους πειρατές, την περίοδο κατά την οποία λυμαίνονταν τις ακτές της Πελοποννήσου.

Αργότερα, βέβαια, κι όταν πέρασε ο κίνδυνος, οι κάτοικοι προχώρησαν στη δημιουργία κι άλλων παραθαλάσσιων οικισμών, όπως της Παραλίας και της Μητρόπολης. Αυτή του η απομόνωση και η γαλήνη, είναι που έχει προσελκύσει κατά καιρούς ουκ ολίγους επιχειρηματίες και διασημότητες όπως το ζεύγος Μπους και τη Νταϊάνα.

Η ιστορία του χωριού χάνεται στους αιώνες καθώς κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν «Κύφαντα», όνομα που πήρε λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας της περιοχής με απότομες χαράδρες και καμπύλες βουνών και λόφων. Αργότερα βέβαια επικράτησε η ονομασία Κυπαρίσσι με την οποία είναι γνωστό το χωριό σήμερα.

Τη σπουδαία σημασία της ιστορίας της περιοχής αποκαλύπτουν και τα σημαντικά αξιοθέατα που σώζονται μέχρι σήμερα όπως το Ασκληπιείο στο συνοικισμό Βρύση, το Βυζαντινό Κάστρο, στην περιοχή Καστέλλι, αλλά και η αρχαία πόλη των Κυφάντων που ήταν ένα από τα πιο γνωστά θεραπευτήρια του αρχαίου κόσμου. Λέγεται ότι οι ασθενείς έμπαιναν σε γούρνες που ήταν λαξευμένες στο βράχο οι οποίες γέμιζαν με ιαματικό νερό που ανάβλυζε από το βουνό.

Εάν επιλέξετε να αποδράσετε στο Κυπαρίσσι καλοκαίρι ή αρχές φθινοπώρου θα απολαύσετε απάτητες ακτές και βοτσαλωτές παραλίες, ενώ όλο το χρόνο η περιοχή ενδείκνυται για πεζοπορίες και περιπάτους σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο. Μια παραθαλάσσια βόλτα είναι ιδιαίτερα χαλαρωτική και προσφέρει μοναδική θέα. Επιπλέον υπάρχουν πολλές κοντινές διαδρομές και στα γύρω χωριά που αξίζει να γνωρίσετε.

Κατά τη διαμονή σας θα μείνετε πολύ ικανοποιημένοι από τα περιποιημένα καταλύματα, τα εστιατόρια και τις ταβέρνες που φροντίζουν για την ευχάριστη διαμονή σας.

lakwnia1

lakwnia2

lakwnia3

lakwnia4

lakwnia5

lakwnia7

Recommended For You