Τι Συνέβη στους Μάρτυρες του Ιεχωβά Κατά τη Διάρκεια του Ολοκαυτώματος;

Κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος πέθαναν περίπου 1.500 Μάρτυρες του Ιεχωβά, από τους περίπου 35.000 που ζούσαν στη Γερμανία και σε χώρες κατεχόμενες από τους Ναζί. Οι αιτίες του θανάτου τους δεν είναι γνωστές σε όλες τις περιπτώσεις. Εφόσον οι έρευνες συνεχίζονται, οι αριθμοί και άλλες λεπτομέρειες μπορεί να αλλάξουν με τον καιρό.

Πώς πέθαναν;

Εκτελέσεις: Σχεδόν 400 Μάρτυρες εκτελέστηκαν στη Γερμανία και σε χώρες κατεχόμενες από τους Ναζί. Τα περισσότερα θύματα δικάστηκαν, καταδικάστηκαν σε θάνατο και αποκεφαλίστηκαν. Άλλους τους τουφέκισαν ή τους κρέμασαν χωρίς επίσημη ακροαματική διαδικασία.

Απάνθρωπες συνθήκες κράτησης: Πάνω από 1.000 Μάρτυρες πέθαναν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και φυλακές των Ναζί. Τους έβαζαν να δουλεύουν μέχρι θανάτου ή πέθαναν από τα βασανιστήρια, την πείνα, το κρύο, τις αρρώστιες ή την ελλιπή ιατρική περίθαλψη. Λόγω της βάναυσης μεταχείρισης, μερικοί πέθαναν λίγο μετά την απελευθέρωσή τους στο τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Άλλες αιτίες: Μερικοί Μάρτυρες θανατώθηκαν σε θαλάμους αερίων, υποβλήθηκαν σε θανάσιμα ιατρικά πειράματα ή πέθαναν από θανατηφόρες ενέσεις.

Γιατί τους δίωκαν;

Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά διώκονταν επειδή έμεναν προσκολλημένοι στις διδασκαλίες της Αγίας Γραφής. Όταν το καθεστώς των Ναζί απαίτησε από τους Μάρτυρες να κάνουν πράγματα που απαγορεύει η Γραφή, οι Μάρτυρες αρνήθηκαν. Επέλεξαν να “υποταχθούν πρωτίστως στην εξουσία του Θεού και όχι των ανθρώπων”. (Πράξεις 5:29) Δείτε πώς το έκαναν αυτό σε δύο τομείς.

Παρέμειναν πολιτικά ουδέτεροι. Όπως ισχύει με τους Μάρτυρες σε όλες τις χώρες σήμερα, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά που ζούσαν υπό το καθεστώς των Ναζί ήταν ουδέτεροι στα πολιτικά ζητήματα. (Ιωάννης 18:36) Γι’ αυτό, αρνούνταν

  • Να υπηρετήσουν στον στρατό ή να υποστηρίξουν την πολεμική προσπάθεια.—Ησαΐας 2:4· Ματθαίος 26:52.
  • Να ψηφίσουν στις εκλογές ή να ενταχθούν σε οργανώσεις των Ναζί.—Ιωάννης 17:16.
  • Να χαιρετήσουν τη σβάστικα ή να πουν «Χάιλ Χίτλερ!»—Ματθαίος 23:10· 1 Κορινθίους 10:14.

Ασκούσαν τη λατρεία τους. Παρότι είχε απαγορευτεί στους Μάρτυρες του Ιεχωβά να ασκούν τη λατρεία τους, εκείνοι συνέχισαν

  • Να συναθροίζονται για προσευχή και λατρεία.—Εβραίους 10:24, 25.
  • Να κηρύττουν το άγγελμα της Γραφής και να διανέμουν Γραφικά έντυπα.—Ματθαίος 28:19, 20.
  • Να δείχνουν καλοσύνη στους πλησίον τους, μεταξύ αυτών και σε Εβραίους.—Μάρκος 12:31.
  • Να διακρατούν την πίστη τους, αρνούμενοι να υπογράψουν ένα έγγραφο με το οποίο θα αποκήρυτταν τα πιστεύω τους.—Μάρκος 12:30.

Ο καθηγητής Ρόμπερτ Γκέρβαρθ συμπεραίνει ότι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά ήταν «η μοναδική ομάδα στο Τρίτο Ράιχ που διώχθηκε λόγω των θρησκευτικών της πιστεύω και μόνο». * Κάποιοι κρατούμενοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης θαύμαζαν τους Μάρτυρες του Ιεχωβά για την ακλόνητη στάση τους. Ένας Αυστριακός κρατούμενος παρατήρησε: «Δεν πηγαίνουν στον πόλεμο. Θα προτιμούσαν να πεθάνουν οι ίδιοι παρά να σκοτώσουν κάποιον άλλον».

Πού πέθαναν;

Στρατόπεδα συγκέντρωσης: Οι περισσότεροι Μάρτυρες του Ιεχωβά πέθαναν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ήταν κρατούμενοι σε στρατόπεδα όπως το Άουσβιτς, το Μαουτχάουζεν, το Μπούχενβαλντ, το Νιντερχάγκεν, το Νόιενγκαμε, το Νταχάου, το Ράβενσμπρικ, το Σαξενχάουζεν και το Φλόσενμπεργκ. Στο Σαξενχάουζεν και μόνο, έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 200 θάνατοι Μαρτύρων του Ιεχωβά.

Φυλακές: Μερικοί Μάρτυρες βασανίστηκαν μέχρι θανάτου στις φυλακές. Άλλοι υπέκυψαν στα τραύματα που υπέστησαν κατά τη διάρκεια ανακρίσεων.

Τόποι εκτέλεσης: Μάρτυρες του Ιεχωβά εκτελέστηκαν κυρίως στις φυλακές του Πλέτσενζε στο Βερολίνο, του Βρανδεμβούργου και του Χάλε/Ζάαλε. Επιπρόσθετα, έχουν καταγραφεί περίπου 70 ακόμη τοποθεσίες στις οποίες εκτελέστηκαν Μάρτυρες. – https://www.jw.org/el

Recommended For You