Τι να θυμάσαι όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με την αστυνομία

Όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με την αστυνομία, γνώριζε τα δικαιώματα σου, ώστε να ξέρεις τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις. Απλά ακολούθησε αυτούς τους 10 κανόνες:

1) Μην μιλάς

Μην πεις λέξη στον αξιωματικό. Βγάλε τον σκασμό. Δεν μπορώ να τονίσω την σημαντικότητα αυτού του κανόνα. Μην Μιλάς! Μην προσπαθείς να πείσεις τον αξιωματικό για την αθωότητα σου. Όλοι είναι αθώοι, κανείς δεν πρέπει να συλληφθεί και κανείς δεν πρέπει να πάει φυλακή. Αυτά ακούει συνέχεια, κάθε μέρα. Γενικά, δεν τον ενδιαφέρει αν είσαι αθώος ή ‘ένοχος και δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει. Τις περισσότερες φορές που κάποιος μιλάει στον αξιωματικό, λέει κάτι που καθιστά την κατάσταση του ακόμα πιο δύσκολη.

Κράτα το στόμα σου κλειστό. Θα υπάρξει αρκετός χρόνος για να μιλήσεις αργότερα.

2) Μην τρέξεις

Άκουσε τον αξιωματικό και ακολούθησε τις οδηγίες του. Μην φοβηθείς και μην αφήσεις το αλκοόλ να σε πείσει ότι μπορείς να ξεφύγεις από τα περιπολικά που θα σε καταδιώξουν. Επίσης, η αστυνομία μπορεί να σκεφτεί ότι τρέχεις για να ξεφορτωθείς κάτι (ένα όπλο). Επιπλέον, όταν σε πιάσουν, να περιμένεις την χρήση πολύ μεγαλύτερης δύναμης καταστολής.

3) Ποτέ μην αντιστέκεσαι της σύλληψης

Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που δεν πρέπει να κάνεις είναι να μην αγγίξεις τον αστυνομικό. Καθόλου! Και πάλι, νηφάλια και γρήγορα, ακολούθησε αυτά που λέει ο αξιωματικός. Πολλοί προσπαθούν να χτυπήσουν τον αξιωματικό ή σπρώχνουν το χέρι του. Αυτό θεωρείται επίθεση κατά της αρχής και ένα απλό πλημμέλημα μπορεί να μετατραπεί σε κακούργημα. Έτσι, μια απερίσκεπτη οδήγηση μπορεί να οδηγήσει σε φυλάκιση ενός χρόνου ή και περισσότερο. Επιπλέον, αγγίζοντας έναν αξιωματικό με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί να καταλήξεις να φιλάς το πεζοδρόμιο.

4) Μην εμπιστεύεσαι την αστυνομία

Είναι απολύτως νόμιμο για την αστυνομία να πει ψέματα για να σου αποσπάσει την ομολογία. Συνήθως, χωρίζουν δυο φίλους και τους λένε ότι ο άλλος τον κάρφωσε. Έτσι, εξαιτίας αυτού του ψέματος, ο δεύτερος φίλος τώρα καρφώνει τον πρώτο.

Οι αστυνομικοί και οι ασφαλίτες θα τονίσουν επίσης ότι «θα είναι ευκολότερο αν μιλήσεις τώρα…». ΨΕΜΑ! Μην πιστεύεις αυτές τις βλακείες. Θα είναι ευκολότερο μόνο για αυτούς για να κλείσουν την υπόθεση σου.

5) Πες όχι στο ψάξιμο

Μην επιτρέψεις στην αστυνομία να ψάξει οπουδήποτε. Αν ο αξιωματικός σε ρωτήσει, σημαίνει ότι δεν έχει το δικαίωμα να ψάξει εκτός και αν έχει την συγκατάθεση σου. Αν σε ρωτήσουν, βεβαιώσου ότι θα δηλώσεις μπροστά σε όλους τους μάρτυρες ότι «Δεν έχουν (η αστυνομία) την συγκατάθεση σου να ψάξουν». Αν ψάξουν έτσι και αλλιώς, τα αποδεικτικά στοιχεία μπορεί να πεταχτούν/ακυρωθούν αργότερα.

Επίσης, αν εγκρίνεις την έρευνα, οι αστυνομικοί μπορεί να βρουν κάτι που μπορεί να μην είχες ιδέα ότι υπήρχε ή είχε ξεχαστεί εκεί. Θυμήσου, το να αρνείσαι στην αστυνομία να δώσεις την συγκατάθεση σου να ψάξουν, δεν τους δίνει την αφορμή που χρειάζονται για να μπορέσουν να το κάνουν.

6) Μην κοιτάς σε σημεία που δεν θέλεις η αστυνομία να ψάξει

Η αστυνομία είναι εκπαιδευμένη να παρακολουθεί τις κινήσεις σου και τις αντιδράσεις σου. Ξέρουν ότι όταν είσαι νευρικός και φοβισμένος, πολλές φορές το βλέμμα σου θα πάει εκεί που δεν θέλεις να ψάξουν.

Μην αντιδράς καθώς ψάχνουν και μην απαντάς σε ερωτήσεις. Κοίτα κάτω και κράτα το στόμα σου κλειστό.

7) Μην μιλάς άσχημα

Δεν με νοιάζει αν έχεις συλληφθεί λανθασμένα και ο αληθινός ένοχος στέκεται δίπλα σου. Μην μιλάς άσχημα. Η αξιωματικοί ακούνε κάθε μέρα ότι “ο πατέρας μου είναι φίλος του Δημάρχου”, “Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;”, “Θα πάρεις μετάθεση στο Καστελόριζο.” Κτλ.

Η αστυνομία έχει μεγάλη ευχέρεια σχετικά με τις κατηγορίες σου. Μπορεί να αυξήσει το πρόστιμο, να κάνει το πλημμέλημα κακούργημα ή ακόμα και να μιλήσει στον εισαγγελέα που θα σε διώξει τελικά.

8) Αν η αστυνομία έρθει στο σπίτι σου, μην τους αφήσεις να μπουν μέσα και μην βγεις έξω

Αν η αστυνομία είναι σίγουρη ότι έχεις διαπράξει κάποιο αδίκημα, θα μπει μέσα έτσι και αλλιώς επειδή δεν θα χρειαστεί ένταλμα. Σιγουρέψου ότι θα τους ξεκαθαρίσεις: “ Όχι, δεν σας επιτρέπω να μπείτε” ή “ Νιώθω πιο άνετα να μιλήσουμε εδώ” ή “Χρειάζεστε ένταλμα για να μπείτε”.

9) Εάν συλληφθείς έξω από το σπίτι σου, μην δεχθείς να μπείτε μέσα στο σπίτι για οτιδήποτε

Ο αξιωματικός μπορεί να σου προτείνει να μπείτε μέσα για να αλλάξεις, να φρεσκαριστείς, να μιλήσεις στην γυναίκα σου, να πάρεις ένα μπουφάν ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Η αστυνομία ευχαρίστως θα σε συνοδεύσει μέσα και έπειτα θα κάνει άνω κάτω το σπίτι, ψάχνοντας το.

Επίσης, μην τους αφήσεις να ασφαλίσουν/κλειδώσουν το αμάξι σου. Το αυτοκίνητο σου είναι μια χαρά.

Θυμήσου, σου λένε ψέματα. Δεν δίνουν δεκάρα αν κρυώνεις ή αν θέλεις να μιλήσεις στην γυναίκα σου.

10) Μην πεις λέξη

Είναι απίστευτο πόσοι άνθρωποι νομίζουν ότι μπορούν να πείσουν τον αξιωματικό ή τον ασφαλίτη ότι είναι αθώοι. Η υπόθεση σου δεν αποφασίζεται από αυτούς. Περίμενε να μιλήσεις στον δικηγόρο σου. Το δικαστήριο δίνει τεράστια σημασία σε αυτές τις «εξομολογήσεις» που κάνεις στους αστυνομικούς.

Ακολούθησε αυτούς τους 10 κανόνες ευλαβικά και πολλά από τα δικαιώματα σου θα παραμείνουν ανέπαφα. Δεν με νοιάζει πόσο αγχωμένος, νευρικός, φοβισμένος ή μεθυσμένος είσαι. Αυτοί οι κανόνες είναι πολύ σημαντικοί και θα σε βοηθήσουν πάρα πολύ, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα.

Και θυμήσου… Δεν είμαι ο δικηγόρος σου..!

 

Recommended For You