Τα «προξενιά» των μπαλκονιών και ο θάνατος ενός άτυχου δικηγόρου από τη ρίψη μιας κανάτας

Την αθάνατη ελληνική ταινία της Φίνος Φιλμς «Η Θεία από το Σικάγο», με πρωταγωνιστές τον Ορέστη Μακρή και τη Γεωργία Βασιλειάδου, την γνωρίζουν και την έχουν αγαπήσει μάλλον όλοι οι Έλληνες. Παρουσιάστηκε το 1957 και ο σκηνοθέτης Αλέκος Σακελλάριος είχε φροντίσει να διαλέξει τις πιο όμορφες κανάτες για να τις ρίχνουν από το μπαλκόνι οι ανιψιές και να προσελκύουν τους γαμπρούς.

Αυτή όμως είναι η χαριτωμένη εκδοχή, όπως παρουσιάστηκε για τις ανάγκες του έργου. Στην πραγματικότητα τα κανάτια, τα οποία πράγματι ακουμπούσαν οι νοικοκυρές στα μπαλκόνια, άρχισαν να απομακρύνονται από τον Σεπτέμβριο του 1922 όταν σημειώθηκε θανατηφόρο περιστατικό. Το γεγονός συνέβη στη γειτονιά της Βλασαρούς, η οποία κατεδαφίστηκε για να αποκαλυφθεί η Αρχαία Αγορά. Νεαρός δικηγόρος δέχθηκε κατακέφαλα ένα κανάτι και λίγες ώρες αργότερα εξέπνεε στο Δημοτικό Νοσοκομείο της οδού Ακαδημίας. Όπως ήταν φυσικό, προκλήθηκε αναστάτωση και άρχισαν συζητήσεις γενικότερα για τα ατυχήματα που προκαλούνταν από πτώσεις αντικειμένων. Δεν γνωρίζουμε εάν ηθελημένα κάποιες νεαρές «σημάδευαν» περαστικούς για να αποσπάσουν την προσοχή τους, αλλά σίγουρα οι αστυνομικές αρχές αναζητούσαν τρόπους για την προστασία όσων περπατούσαν στους δρόμους.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου 1922, λοιπόν, εκδόθηκε αστυνομική διάταξη, η οποία απαγόρευε την τοποθέτηση αντικειμένων στις άκρες των μπαλκονιών και υποχρέωνε τους ιδιοκτήτες να ελέγξουν τη στερεότητα και των γλαστρών που συνήθως τοποθετούνταν στις εξωτερικές άκρες μαντρότοιχων και στηθαίων. Στην εν λόγω διάταξη αντέδρασαν διαμαρτυρόμενοι οι κανατάδες της Κηφισιάς, οι οποίοι υπεραμύνθηκαν της τέχνης τους αφορίζοντας τις απρόσεκτες νοικοκυρές και κυκλοφορώντας φυλλάδιο για την κατάλληλη τοποθέτηση των προϊόντων τους.

Πάντως, από τότε τα κανάτια εξαφανίστηκαν από τα μπαλκόνια των σπιτιών για να ξαναπαρουσιαστούν με τη μορφή που τα γνωρίσαμε στην αλησμόνητη ταινία

«Η Θεία από το Σικάγο».
http://mikros-romios.gr

Recommended For You