Τα καλοκαίρια των “Εικόνων”

Η Ραφαέλλα Καρά, το «μπρουντζάρισμα» στο ήλιο, η μικρή πριγκίπισσα και το άσπρο σκυλάκι, το Λαχείο Συντακτών και ο ποιητής Αθάνας «Το Ένα λαχείο γίνεται : Δύο!..», το λέει και η ρεκλάμα στην σελίδα 4 του εβδομαδιαίου περιοδικού Εικόνες – αριθμός 310, 29 Σεπτεμβρίου 1961, εκδότης του οποίου ήταν η εταιρεία ΕΛΚΗΝ Ελένη Γ.Βλάχου – Η.Γ.Ηλιόπουλος.  

Ο διπλασιασμός – που δεν ήταν τρυκ των ρεκλαματζήδων ή θαύμα θαύμα- εξηγείται. Μοναδική προϋπόθεση για να ισχύσει ο διπλασιασμός: «Όταν το λαχείο σας είναι από τις 8 πρώτας σειράς» (με την ορθογραφία της εποχής). 

Τι σήμαινε όμως διπλασιασμός για τους τυχερούς: Η δυνατότητα να συμμετέχουν και στην ειδική κλήρωση με κέρδη «που θα φθάσουν το 1.500.000 δραχ.» και στην μεγάλη γενική κλήρωση που «θα διανεμηθούν κέρδη άνω των 30.000.000 δραχμ.».

Αλλά, για ποιο λαχείο γινόταν λόγος στην ρεκλάμα του περιοδικού Εικόνες ; Πρόκειται για το αλήστου μνήμης Λαχείον Συντακτών που η διαδρομή του διήρκεσε από το 1932 μέχρι το 1967. Η χούντα των συνταγματαρχών κατήργησε το Λαχείο Συντακτών (η συνέχεια με την ίδρυση του ΕΔΟΕΑΠ αλλά και την κυκλοφορία του κρατικού πρωτοχρονιάτικου λαχείου είναι πάνω κάτω γνωστά).

Στο εξώφυλλο του τεύχους ένα ζευγάρι και μάλιστα πριγκιπικό. Ο Δόν Χουάν και η Σοφία. Το μετέπειτα βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας. Η αναγγελία στο εξώφυλλο: Πριγκιπικοί Αρραβώνες. Σε 9 σελ. 25 φωτογραφίες απ΄τη ζωή του Δον Χουάν και της Σοφίας. 

Αλλά, τα καλοκαίρια με τις Εικόνες και τα εξώφυλλα τους έρχονται και φεύγουν… Για παράδειγμα, τον Ιούνιο του 1965 (τ.504, 18 Ιουνίου 1965) στο εξώφυλλο φιγουράρει η Ραφαέλλα Καρά. Η τελευταία «γνωρίζει την επιτυχία στον ιταλικό κινηματογράφο, δημιουργώντας έναν δικό της τύπο, με την μοντέρνα της εμφάνιση και το ταλέντο της». Στο σελίδα 2 του τεύχους μια ρεκλάμα από τις Εκδόσεις Γαλαξίας – έναν εκδοτικό οίκο με συνδεδεμένα συμφέροντα με το συγκρότημα της Ελένης Βλάχου. Στην ρεκλάμα προβάλλεται η Βιβλιοθήκη Ελλήνων και Ξένων Συγγραφέων με αναλυτική αναφορά σε τίτλους έργων και συγγραφείς. Το διπλό μυστικό της Αγκάθα Κρίστι αλλά και η Φυλλάδα του Μεγαλέξαντρου, οι Προσανατολισμοί του Οδυσσέα Ελύτη και η Σκιαγραφία των Γενναίων του Τζών Κέννεντυ, η Δίκη του Κάφκα αλλά και οι ποιητικές συλλογές Μαραμπού και Πούσι του Νίκου Καββαδία και πολλές άλλες. 

Στην σελίδα 7 το περιοδικό επιλέγει να προβάλλει μια ιστορία με ελληνικό ενδιαφέρον. «Το άσπρο σκυλάκι κάνει τη μικρή πριγκίπισσα να βάλη τα κλάματα!». Στο κείμενο που ακολουθεί δίνονται οι εξηγήσεις: Η πρώτο κορίτσι του Δον Χουάν Κάρλος και της Σοφίας, η πριγκίπισσα Ελενα έβαλε τα κλάματα μόλις την έβαλαν να καθήσει δίπλα σε ένα σκυλάκι που μάλλον κρατούσε η γιαγιά της, Βασίλισσα – Μητέρα Φρειδερίκη. 

Στο οπισθόφυλλο μια ρεκλάμα των προϊόντων Ambre Solaire – «Το μπρουντζάρισμα στον ήλιο είναι μοντέρνο χαρίζει υγεία κι’ ομορφιά». Σήμερα, το μήνυμα του κειμενογράφου και του ρεκλαματζή – «Χαρήτε άφοβα τις ζωογόνες ακτίνες του ηλίου»- θα είχε πεταχτεί στο καλάθι και η καριέρα του δεν θα είχε μακροημερεύσει…

Ένα άλλο εξώφυλλο – μέσα στον καυτό Ιούλιο του 1965. Αφιέρωμα στον ποιητή πρόεδρο – δηλαδή τον Γέωργιο Αθάνα, κατά κόσμο Γεώργιον Αθανασιάδη- Νόβα που αποδέχθηκε την εντολή να γίνει εκείνος πρωθυπουργός στην θέση του Γεωργίου Παπανδρέου. Πρόεδρος τη Βουλής μέχρι τότε προερχόμενος από τις τάξεις της Ενώσεως Κέντρου και ακαδημαϊκός. Το cover του τεύχους είναι αφιερωμένο – όπως και το εξώφυλλο- στο αρχαίο δράμα και την σύγχρονη άνθηση του.

Recommended For You