Τέλος στη ζωή της έβαλε η Μπρίτανι που ζητούσε «αξιοπρέπεια στο θάνατο»

imagesΈφυγε από τη ζωή η Αμερικανίδα Μπρίτανι Μέιναρντ, η 29χρονη καρκινοπαθής που είχε προγραμματίσει να αυτοκτονήσει την 1η Νοεμβρίου, καθώς διαγνώστηκε με την πλέον επιθετική μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο κι οι γιατροί της έδωσαν μόνο έξι μήνες ζωής .

Έδωσε τέλος στη ζωή της η Αμερικανίδα καρκινοπαθής και υπέρμαχος του δικαιώματος στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία, Μπρίτανι Μέιναρντ, όπως ανακοίνωσε χθες Κυριακή εκπρόσωπος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Compassion and Choices που υπερασπίζεται το δικαίωμα στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Τον περασμένο Απρίλιο, η 29χρονη Μέιναρντ διαγνώστηκε με την πλέον επιθετική μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο κι οι γιατροί της έδωσαν μόνο έξι μήνες ζωής.

Μετά τη διάγνωση, μετακόμισε με την οικογένειά της στο Όρεγκον, μία από τις πέντε αμερικανικές πολιτείες όπου επιτρέπεται η υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Στην τελευταία της ανάρτηση στο Facebook την οποία δημοσίευσε το περιοδικό People, η Μέιναρντ έγραψε το Σάββατο: «Σήμερα είναι η ημέρα που επέλεξα να πεθάνω με αξιοπρέπεια εξαιτίας της καταληκτικης νόσου μου, αυτού του φρικτού καρκίνου του εγκεφάλου που μου έχει στερήσει τόσα πολλά…αλλά θα μου στερούσε πολλά περισσότερα».

Την περασμένη εβδομάδα, η Μέιναρντ υπαινίχθηκε σε νέο της βίντεο ότι ενδεχομένως να ανέβαλε τον θάνατό της.

Όμως, τελικά έφυγε από τη ζωή, όπως είχε προγραμματίσει αρχικά, «με ειρηνικό τρόπο, στην κρεβατοκάμαρά της, στα χέρια των αγαπημένων της προσώπων», σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης την οποία επικαλείται η εφημερίδα The Oregonian.

Στο τελευταίο μήνυμά της προς τους φίλους και τους υποστηρικτές της στη ζωή και στην ασθένειά της, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Compassion and Choices, αναφέρει: «Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι εκείνοι που στέκονται για να εκτιμήσουν τη ζωή κι είναι ευγνώμονες. Αν αλλάξουμε τις απόψεις μας, αλλάζουμε τον κόσμο μας! Αγάπη και ειρήνη σε όλους σας».

Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Σον Κρόουλι δήλωσε χθες στην The Oregonian ότι η Μέιναρντ δίδασκε στον κόσμο πως ορίζει η οργάνωσή του το «θάνατος με αξιοπρέπεια».

«Κάνει τους ανθρώπους που δεν έχουν σκεφτεί μέχρι σήμερα το ζήτημα, να το σκεφτούν», είπε.

Η δημοσιοποίηση της πρόθεσής της να δώσει τέλος στη ζωή της την 1η Νοεμβρίου με τα φάρμακα που της έγραψε ο γιατρός της πυροδότησε εκ νέου το δημόσιο διάλογο στις ΗΠΑ σχετικά με την υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

http://www.efsyn.gr

Recommended For You