Σχέδια για το απώτερο μέλλον: Με χειμερία νάρκη μπορεί να πηγαίνουμε στον Άρη

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ) έχει ξεκινήσει πειράματα προκειμένου να διαπιστώσει αν μπορούμε να βάλουμε τον άνθρωπο σε διαδικασία τεχνητής χειμερίας νάρκης για να ταξιδέψει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια στον Άρη.

Την αποκάλυψη έκανε ο Μαρκ Μακ Κόχαν, Ανώτερος Επιστημονικός Σύμβουλος του Διευθυντηρίου Επιστήμης του ΕΟΔ. Ο Μακ Κόχαν αναφέρει ότι έχουν ήδη ξεκινήσει για λογαριασμό του ΕΟΔ σχετικά πειράματα.

Σύμφωνα με τον Μακ Κόχαν, η χρήση τεχνητής χειμερίας νάρκης θα λύσει δύο από τα μεγάλα προβλήματα που καλούνται να λύσουν οι ειδικοί για μία επανδρωμένη αποστολή στον Άρη και γενικότερα για μεγάλης διάρκειας διαστημικά ταξίδια με ανθρώπινη παρουσία.

Αν οι αστροναύτες και οι επιβάτες ενός μακρινού διαστημικού ταξιδιού κοιμούνται σε όλη την διάρκειά τους θα λυθεί το πρόβλημα της διατροφής τους ενώ παράλληλα θα εξαφανιστούν οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τον εγκλεισμό πολλών ανθρώπων σε έναν μικρό χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνθήκη που μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτες συμπεριφορές.

Ο Μαρκ Μακ Κόχαν πάντως, προς αποφυγή παρερμηνειών, έσπευσε να τονίσει ότι πρόκειται απλά για διερεύνηση του αν είναι εφικτή τεχνικά η μέθοδος της τεχνητής χειμερίας νάρκης και ακόμη και αν διαπιστωθεί ότι είναι εφικτή και ασφαλής για τον άνθρωπο, δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στο κοντινό τουλάχιστον μέλλον.

Όπως αναφέρει υπάρχει μία σειρά από ζητήματα, κυρίως ηθικής τάξης, που ανακύπτουν για την μέθοδο, τα οποία πρέπει να επιλυθούν πριν αποφασισθεί η χρήση της. Γι’ αυτό, αν η τεχνητή χειμερία νάρκη μπορεί τελικά να χρησιμοποιηθεί αυτό θα συμβεί στο απώτερο μέλλον. {πηγή}

Recommended For You