Σαν σήμερα: Ο μεγάλος σεισμός της Καλαμάτας που άλλαξε για πάντα την πόλη

Ήταν στις 8.21 το βράδυ, όταν ο φονικός Εγκέλαδος χτύπησε την πόλη της Καλαμάτας και την άλλαξε για πάντα. Ο σεισμός ήταν εξαιρετικά ισχυρός και έφτασε σε μέγεθος τα 6,2 ρίχτερ, με τους μετασεισμούς να είναι πολλαπλοί και να φτάνουν μέχρι και τα 5,6 ρίχτερ, δυο μέρες αργότερα. Η πόλη της Καλαμάτας δεν θα ήταν ποτέ πια η ίδια.

Ο σεισμός άφησε πίσω του 35 νεκρούς και περισσότερους από 300 τραυματίες. Το 70% των κτιρίων κρίθηκαν ακατάλληλα για να κατοικηθούν, ενώ το 20% των κτιρίων κρίθηκαν κατεδαφιστέα. Οι κάτοικοι της πόλης αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη και να μεταφέρουν ότι είχαν προλάβει να σώσουν στα γύρω χωριά, όπου κοιμόντουσαν σε σκηνές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μερικοί από τους σεισμόπληκτους στεγάστηκαν σε πλοία που είχαν αράξει στο λιμάνι της πόλης.

Το χωριό Ελαιοχώρι καταστράφηκε εντελώς ενώ πολλά άλλα χωριά δεν μπορούσαν να κατοικηθούν για αρκετό καιρό. Συγχρόνως, παρατηρήθηκαν πτώσεις μεγάλων βράχων από τον ταϋγετο, με την κυκλοφορία στο Εθνικό Δίκτυο Σπάρτης – καλαμάτας να διακόπτεται για 24 ώρες.

Ο μεγαλύτερος μετασεισμός έγινε δυο ημέρες αργότερα, με μέγεθος 5,4 Ρίχτερ. Σιγά – σιγά κατασκευάστηκαν λυόμενα σπίτια και η πόλη άρχισε να ανοικοδομείται. Η φυσιογνωμία της όμως είχε αλλάξει για πάντα. Ο καταστροφικός σεισμός έχει μείνει για πάντα χαραγμένος στις μνήμες των Καλαματιανών και η 13η Σεπτεμβρίου του 1986, ως μια από τις πιο μαύρες μέρες στην ιστορία της πόλης.

Recommended For You