Πώς να διώξετε το λόξυγκα

Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό από το έναν επίμονο λόξιγκα. Όσο κι αν προκαλεί γέλιο στην αρχή, καταλήγει να είναι κουραστικός. Πώς δημιουργείται όμως ο λόξυγκας;

Ο λόξυγκας συμβαίνει από τις ακούσιες συσπάσεις του διαφράγματος, που χωρίζει τη θωρακική κοιλότητα από την κοιλιακή, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην αναπνοή. Την ίδια στιγμή οι συσπάσεις αυτές επηρεάζουν τις φωνητικές χορδές στη στοματική κοιλότητα, προκαλώντας αυτόν τον ενοχλητικό κι αστείο ήχο, ενώ παράλληλα οι συσπάσεις του διαφράγματος επηρεάζουν την αναπνοή.

Οι γιατροί υπογραμμίζουν πώς ο λόξυγκας συνήθως κάνει την εμφάνισή του όταν το στομάχι μας φουσκώνει πολύ γρήγορα από την υπερκατανάλωση τροφής ή από τα ανθρακούχα αναψυκτικά. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή το συναισθηματικό στρες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο λόξυγκας είναι εντελώς φυσιολογικός και δεν προκαλεί ανησυχία. Ωστόσο ο επίμονος λόξυγκας που διαρκεί για περισσότερο από 48 ώρες χρειάζεται ιατρική αξιολόγηση. Ομοίως να πράξετε αν βρείτε τον εαυτό σας να παλεύει με κρίσεις λόξυγκα για ένα μήνα ή και περισσότερο. Αν και σπάνια, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει καρδιολογικά, νευρολογικά ή γαστρεντερικά προβλήματα.

Όσο ενοχλητικός κι αν είναι ο λόξυγκας η τεχνική τύπου να τρομάξουμε εκείνον που έχει λόξυγκα, δεν είναι ιατρικά αποδεδειγμένη. Αντ ‘αυτού οι γιατροί προτείνουν να πίνετε κρύο νερό, να κάνετε γαργάρες με νερό ή να κρατήσετε την αναπνοή σας για ένα λεπτό. Σε κάθε περίπτωση ένας φυσιολογικός λόξυγκας είναι θέμα χρόνου να περάσει.

Recommended For You