Πώς Μπορώ να τα Πηγαίνω Καλύτερα στο Σχολείο;

images

ΦΑΝΤΑΣΟΥ ότι έχεις εγκλωβιστεί σε μια πυκνή, σκοτεινή ζούγκλα. Πάνω από το κεφάλι σου, οι πυκνόφυλλες κορυφές των δέντρων είναι σχεδόν αδιαπέραστες από το φως του ήλιου. Τριγύρω σου υπάρχει οργιώδης βλάστηση, και εσύ μετά δυσκολίας μπορείς να κινηθείς. Για να ξεφύγεις, πρέπει να ανοίξεις δρόμο με μια μασέτα.

Μερικοί θα έλεγαν ότι η εμπειρία του σχολείου μοιάζει με τη σκηνή που περιγράφεται παραπάνω. Όλη μέρα είσαι εγκλωβισμένος στην τάξη και το βράδυ πρέπει να στρώνεσαι επί ώρες στο διάβασμα. Νιώθεις εσύ έτσι; Στην παρακάτω γραμμή, σημείωσε σε ποιο μάθημα αντιμετωπίζεις τη μεγαλύτερη δυσκολία.

Οι γονείς σου και οι καθηγητές σου ενδεχομένως σε προτρέπουν να προσπαθήσεις περισσότερο σε αυτό το μάθημα. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, να ξέρεις ότι αυτό που επιδιώκουν δεν είναι να κάνουν τη ζωή σου δύσκολη! Θέλουν απλώς να αξιοποιήσεις πλήρως τις δυνατότητές σου. Τι μπορείς να κάνεις, λοιπόν, αν η πίεση που νιώθεις προκειμένου να ανταποκριθείς στις προσδοκίες τους σε υποκινεί να θέλεις να τα παρατήσεις; Με τα κατάλληλα εργαλεία, μπορείς να ανοίξεις δρόμο σε αυτή τη ζούγκλα. Ποια είναι αυτά τα εργαλεία;

Εργαλείο 1: Κατάλληλη στάση απέναντι στη μάθηση. Είναι δύσκολο να έχεις το κίνητρο για να τα πηγαίνεις καλά στο σχολείο αν έχεις αρνητική άποψη για τη μάθηση. Γι’ αυτό, προσπάθησε να δεις το ζήτημα σε όλη του την έκταση. Ο Χριστιανός απόστολος Παύλος έγραψε: «Αυτός που οργώνει πρέπει να οργώνει με ελπίδα και αυτός που αλωνίζει πρέπει να το κάνει αυτό με ελπίδα ότι θα είναι μέτοχος».—1 Κορινθίους 9:10.

Ίσως δεν είναι εύκολο να διακρίνεις το όφελος που προκύπτει από το «όργωμα», δηλαδή τη σκληρή προσπάθεια, σε ορισμένα μαθήματα. Γιατί; Επειδή μπορεί να μη θεωρείςουσιώδη όλα τα μαθήματα του σχολικού σου προγράμματος—τουλάχιστον τώρα. Ωστόσο, η παιδεία που αποκτάς γύρω από μια ποικιλία θεμάτων θα αυξήσει την κατανόησή σου για τον κόσμο που σε περιβάλλει. Θα σε βοηθήσει να “γίνεις τα πάντα σε ανθρώπους κάθε είδους”, δίνοντάς σου την ικανότητα να μιλάς σε κάθε λογής άτομα. (1 Κορινθίους 9:22) Αν μη τι άλλο, θα βελτιώσεις την ικανότητα σκέψης σου—ένα προσόν που σίγουρα θα σου φανεί χρήσιμο στο μέλλον.

Εργαλείο 2: Θετική άποψη για τις ικανότητές σου. Το σχολείο μπορεί να φέρει στην επιφάνεια ταλέντα που δεν γνώριζες πως είχες. Ο Παύλος έγραψε στον Τιμόθεο: «Να αναζωπυρώνεις το χάρισμα του Θεού, το οποίο είναι μέσα σου». (2 Τιμόθεο 1:6) Προφανώς, ο Τιμόθεος είχε διοριστεί σε κάποια ειδική υπηρεσία μέσα στη Χριστιανική εκκλησία. Εντούτοις, η θεόδοτη ικανότητά του—το «χάρισμά» του—έπρεπε να καλλιεργείται για να μην περιέλθει σε αχρηστία και πάει χαμένη. Φυσικά, οι μαθησιακές σου ικανότητες δεν σου έχουν δοθεί με άμεσο τρόπο από τον Θεό. Ωστόσο, τα ταλέντα που έχεις ως άτομο είναι μοναδικά. Το σχολείο μπορεί να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις και να αναπτύξεις ικανότητες που ποτέ δεν γνώριζες πως είχες.

Μην καταδικάζεις τον εαυτό σου σε αποτυχία κάνοντας τη σκέψη ότι είναι αδύνατον να βελτιωθείς. Όταν σε βασανίζουν αρνητικές σκέψεις σχετικά με τις ικανότητές σου, να τις αντικαθιστάς με θετικές. Για παράδειγμα, όταν κάποιοι, ίσως αδικαιολόγητα, αμφισβήτησαν την ικανότητα του Παύλου στο λόγο, εκείνος απάντησε: «Ακόμη και αν είμαι αδέξιος στο λόγο, σίγουρα δεν είμαι στη γνώση». (2 Κορινθίους 10:10· 11:6) Ο Παύλος γνώριζε τις αδυναμίες του. Αλλά γνώριζε και τα δυνατά του σημεία.

Ποια είναι τα δικά σου δυνατά σημεία; Αν δεν μπορείς να τα προσδιορίσεις, γιατί να μη ρωτήσεις κάποιον μεγαλύτερο που ενδιαφέρεται για εσένα; Ένας τέτοιος φίλος μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσεις τα δυνατά σου σημεία και να τα αξιοποιήσεις πλήρως.

Εργαλείο 3: Καλές συνήθειες μελέτης. Δεν είναι δυνατόν να πετύχεις στο σχολείο χωρίς προσπάθεια. Αργά ή γρήγορα, πρέπει να μελετήσεις. Είναι αλήθεια ότι αυτή η λέξη μπορεί να μην ακούγεται ευχάριστα. Εντούτοις, η μελέτη είναι ωφέλιμη. Με λίγη προσπάθεια μάλιστα μπορεί να γίνει απολαυστική.

Ωστόσο, για να καλλιεργήσεις καλές συνήθειες μελέτης πρέπει να οργανώνεις το χρόνο σου. Να θυμάσαι ότι, σε όλο το διάστημα της σχολικής σου εκπαίδευσης, η μελέτη πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για εσένα. Βέβαια, η Γραφή λέει ότι υπάρχει «καιρός να γελάει» κανείς και «καιρός να χοροπηδάει». (Εκκλησιαστής 3:1, 4· 11:9) Γι’ αυτό και εσύ, όπως και οι περισσότεροι νεαροί, πιθανότατα θέλεις να σου μένει λίγος χρόνος για αναψυχή.* Αλλά το εδάφιο Εκκλησιαστής 11:4 προειδοποιεί: «Αυτός που παρατηρεί τον άνεμο δεν θα σπείρει· και αυτός που κοιτάζει τα σύννεφα δεν θα θερίσει». Τι σε διδάσκουν αυτά τα λόγια; Η μελέτη πρέπει να έρχεται πρώτη και το παιχνίδι δεύτερο. Μην ανησυχείςμπορείς να βρεις χρόνο και για τα δύο!

Βοήθεια για τις Σχολικές σου Εργασίες

Τι γίνεται, όμως, αν πνίγεσαι στο διάβασμα; Για παράδειγμα, η 17χρονη Σαντρίν είπε: «Διαθέτω δύο με τρεις ώρες κάθε βράδυ για τα μαθήματά μου, συν τα σαββατοκύριακα». Σε μερικές χώρες, οι μαθητές ίσως δαπανούν ακόμη περισσότερες ώρες για διάβασμα. Πώς μπορείς να τα βγάλεις πέρα με όλο αυτόν τον όγκο των μαθημάτων; Δοκίμασε τις εισηγήσεις που αναφέρονται στη σελίδα 119.

Πώς θα Ανοίξεις το Δρόμο

Αναφερόμενος σε θέματα που αφορούν την πνευματική πρόοδο, ο Παύλος έγραψε στον Τιμόθεο: «Να δίνεις όλη σου την προσοχή, όλη την ενεργητικότητά σου, σε αυτά τα πράγματα, ώστε η πρόοδός σου να είναι φανερή σε όλους». (1 Τιμόθεο 4:15, Φίλιπς[Phillips]) Με παρόμοιο τρόπο, αν καταβάλλεις επιμελή προσπάθεια, η πρόοδός σου στα μαθήματα θα είναι φανερή.

Σκέψου το παράδειγμα που αναφέρθηκε στην αρχή αυτού του κεφαλαίου. Αν είχες εγκλωβιστεί σε μια πυκνή ζούγκλα, θα χρειαζόσουν το κατάλληλο εργαλείο—μια μασέτα—για να ανοίξεις δρόμο. Το ίδιο ισχύει και για το σχολείο. Αντί να νιώθεις ότι οι απαιτήσεις των γονέων και των καθηγητών σου είναι ασφυκτικές, χρησιμοποίησε τα τρία εργαλεία που εξετάστηκαν σε αυτό το κεφάλαιο για να πετύχεις στο σχολείο. Καθώς οι επιδόσεις σου θα βελτιώνονται, θα χαίρεσαι που το έκανες αυτό!

πηγή

Recommended For You