«Πώς καταφέρνετε οι Έλληνες και είστε έτσι ροδοκόκκινοι; Τρώμε μπισκότα Παπαδοπούλου!»

Τη δεκαετία του 1900, η Μαρία Παπαδοπούλου, μια απλή νοικοκυρά στην Κωνσταντινούπολη, έφτιαχνε μπισκότα για τα παιδιά της. Κάθε φορά που τα έψηνε στο φούρνο, η μυρωδιά της φρέσκιας ζύμης και του βουτύρου συνέπαιρνε τη γειτονιά. Τα μπισκότα της ήταν τόσο νόστιμα, που η μητέρα αποφάσισε να τα πουλάει. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να συνεισφέρει οικονομικά στην οικογένεια της.

Διαφήμιση της μπισκοτοβιομηχανίας ''Παπαδοπούλου''

Διαφήμιση της μπισκοτοβιομηχανίας »Παπαδοπούλου»

Η συνταγή κρατήθηκε μυστική και αποτελούσε μυστήριο. Όσοι δοκίμαζαν τα μπισκότα δεν μπορούσαν να καταλάβουν ποια ήταν τα συστατικά που έδιναν την ιδιαίτερη γεύση. Η Μαρία Παπαδοπούλου τα είχε ονομάσει ‘’πτι μπερ’’, από τη γαλλική φράση ‘’petit beurre’’, ενώ παράλληλα τα σφράγιζε, με μια ξύλινη ταμπέλα. Την είχε φτιάξει ο σύζυγός της Γιάννης Παπαδόπουλος, που ήταν μαραγκός και έγραφε «Πτι μπερ Παπαδοπούλου, Ελλάς».

Τα παιδιά του ζευγαριού, Νίκος, Ευάγγελος και Θεόφιλος έβγαιναν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και πουλούσαν τα ‘’πεντανόστιμα’’ μπισκότα της μητέρας τους, είτε μέσα σε κασελάκια, είτε χύμα.

pti-ber-papadopoulouΗ εγκατάσταση της οικογένειας Παπαδοπούλου στην Ελλάδα και η ίδρυση της πρώτης βιομηχανίας παραγωγής μπισκότων

Το 1922, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η οικογένεια Παπαδοπούλου έφτασε στην Ελλάδα. Σε μικρό χρονικό διάστημα, έστησε την πρώτη βιοτεχνία παραγωγής και πώλησης μπισκότων, σε μια εποχή, που η έννοια του μπισκότου ήταν ακόμη άγνωστη για τους Έλληνες. Στην αρχή η επιχείρηση παρήγαγε αποκλειστικά τα ‘’πτι μπερ’’, αλλά σύντομα ακολούθησαν τα μπισκότα ‘’μιράντα’’, τα ‘’κρήμ κράκερς’’ και τα γεμιστά, με ποικιλία γεύσεων, μπισκότα.

Η επέκταση της εταιρείας και η είσοδος σε άλλους τομείς

Το 1938, τα αδέρφια Ευάγγελος και Νίκος Παπαδόπουλος εγκαινίασαν το πρώτο εργοστάσιο, στην οδό Θεσσαλονίκης στα Πετράλωνα. Το 1955, δημιουργήθηκε και το εργοστάσιο στην Πέτρου Ράλλη, το 1974 στη Θεσσαλονίκη, το 1984 στο Βόλο και το 1990 στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Η ανοδική πορεία και εξέλιξη της εταιρείας οδήγησε και στην επέκταση της στον τομέα των αρτοσκευασμάτων, όπως φρυγανιές, κριτσίνια, παξιμάδια, ψωμί για τοστ κ.α Η πολύχρονη πορεία της βιομηχανίας Μπισκότων Παπαδοπούλου στην αγορά συνοδεύτηκε από ιδιαίτερες για την εποχή διαφημίσεις, οι οποίες έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους στο χώρο της επικοινωνίας μέχρι και σήμερα.

ergostasio-papadopoulou
Από το 1996, τα ηνία της μπισκοτοβιομηχανίας έχει αναλάβει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, κόρη του Ευάγγελου Παπαδόπουλου. Η εταιρεία παράγει περισσότερα από 150 διαφορετικά προϊόντα, τα οποία εξάγει και σε χώρες του εξωτερικού.

Αντλήθηκαν πληροφορίες από το βιβλίο «Το Βιβλίο Των Ελληνικών Ρεκόρ», εκδόσεις Διόπτρα.

http://www.mixanitouxronou.gr

Recommended For You