Προανακριτική μόνο για Παπακωνσταντίνου

Έπειτα από μια πολύωρη, επεισοδιακή συνεδρίαση, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Αντιθέτως, αποφασίστηκε να μην παραπεμφθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος ούτε οι πρώην πρωθυπουργοί Γιώργος Παπανδρέου και Λουκάς Παπαδήμος. Εκτός «γραμμής» βρέθηκαν 88 βουλευτές της ΝΔ, που ψήφισαν σε 4 κάλπες, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, που ψήφισε σε μία κάλπη. Η Θ.Τζάκρη είναι η μόνη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που ψήφισε και στις τέσσερις κάλπες. Το tvxs.gr παρακολούθησε τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό
Όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, η προανακριτική επιτροπή θα αποτελείται από 15 βουλευτές, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν παραδώσει πόρισμα στις 25 Φεβρουαρίου.
Αναλυτικά, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας έχουν ως εξής:
Υπέρ της κυβερνητικής πρότασης τάχθηκαν 265 βουλευτές, κατά 6 και «παρών» τρεις. Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισαν 129 υπέρ, 26 κατά, ενώ βρέθηκαν 4 άκυρα. Στην πρόταση Ανεξάρτητων Ελλήνων – Χρυσής Αυγής, 110 τάχθηκαν υπέρ, 28 κατά και τρία «παρών».
Ανά πρόσωπο, στην κάλπη για τον Ευάγγελο Βενιζέλο βρέθηκαν 225 ψηφοδέλτια, εκ των οποίων έγκυρα ήταν 154, άκυρα 15 και λευκά 56. Υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν 124 βουλευτές, κατά 24, ενώ «παρών» δήλωσαν 2. Υπέρ της πρότασης ΑΝΕΛ – ΧΑ ψήφισαν 104 βουλευτές, κατά 23, ενώ «παρών» δήλωσε ένας.
Στην τρίτη κάλπη για τον Γιώργο Παπανδρέου βρέθηκαν 224 ψηφοδέλτια, από τα οποία έγκυρα ήταν 107, άκυρα 14 και λευκά 103. Υπέρ της πρότασης παραπομπής του πρώην Πρωθυπουργού, τάχθηκαν 80, κατά 19, ενώ «παρών» δήλωσαν 8.
Τέλος, στην τέταρτη κάλπη για τον Λουκά Παπαδήμο βρέθηκαν 221 ψηφοδέλτια, εκ των οποίων 114 έγκυρα, άκυρα 7 και 111 λευκά. Υπέρ της πρότασης ΑΝΕΛ – ΧΑ τάχθηκαν 63 βουλευτές, κατά τάχθηκαν 34 και «παρών» δήλωσαν 6.
Τα ψηφοδέλτια ανέφεραν το όνομα του εγκαλούμενου και τα αδικήματα για τα οποία προτείνεται η παραπομπή σε προανακριτική από κάθε κόμμα ξεχωριστά. Έτσι ο βουλευτής που θέλει τη συγκρότηση επιτροπής για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου προσήλθε στην κάλπη για τον κ. Παπακωνσταντίνου και έριξε το φάκελο με το ψηφοδέλτιο στο οποίο μπορούσε να σημειώσει πέραν της μίας επιλογές. Δηλαδή, να ψηφίσει και τις τρεις προτάσεις για τον κ. Παπακωνσταντίνου. Επίσης, ο κάθε βουλευτής μπορούσε να ψηφίσει σε μία, ή περισσότερες κάλπες.
Στο τέλος αθροίστηκαν οι προτάσεις. Έτσι αν ένας βουλευτής είχε ψηφίσει και τις τρεις προτάσεις για τον κ. Παπακωνσταντίνου θεωρήθηκε ότι η πρόταση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, έλαβε μία ψήφο, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μία ψήφο και η πρόταση ΑΝΕΛ- ΧΑ έλαβε μία ψήφο. Δεν θεωρείται δηλαδή ότι από το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο η παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου έλαβε τρεις ψήφους. Αθροίζεται η πρόταση και όχι το πρόσωπο.
Οι βουλευτές που ψήφισαν μόνο σε μία κάλπη
Οι βουλευτές που επέλεξαν να ψηφίσουν μονάχα την πρώτη που αφορούσε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου- είναι:
Χαράλαμπος Αθανασίου, Χρ. Λαζαρίδης, Πύρρος Δήμας, Δ. Αβραμόπουλος, Όλγα Κεφαλογιάννη, Φωτεινή Πιπιλή, Νότης Μηταράκης, Κώστας Σκανδαλίδης, Σοφία Βούλτεψη, Βύρων Πολύδωρας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Θάνος Μωραΐτης, Ιωάννης Μανιάτης, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Χρήστος Γκόκας, Μάκης Βορίδης, Αθανάσιος Μπούρας, Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου, Γιώργος Παπανδρέου, Απόστολος Κακλαμάνης, Μάριος Σαλμάς, Ευάγγελος Μπασιάκος, Γιάννης Καράμπελας, Βασίλης Υψηλάντης, Δημήτρης Κρεμαστινός, Συμεών Κεδίκογλου (ΠΑΣΟΚ), Ιωάννης Κουτσούκος, Γεωργία Μπατσαρά, Λευτέρης Αυγενάκης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Σταύρος Καλαφάτης, Γιάννης Ιωαννίδης, Ευ. Βενιζέλος (σ.σ. σε μία μόνο κάλπη είχε δικαίωμα να πάει) Σταύρος Καλογιάννης, ‘Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, Μιχάλης Κασσής, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Καλαντζής, Ασημίνα Σκόνδρα, Σπύρος Ταλιαδούρος, Γιώργος Γεωργαντάς, Πάρις Κουκουλόπουλος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, Γιάννης Βρούτσης, Παναγιώτης Ρήγας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Χρήστος Κέλλας, Φίλιππος Σαχινίδης, Νίκος Σηφουνάκης, Αθανάσιος Νάκος, Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, Δημήτρης Σαλτούρος, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Διονύσης Σταμενίτης, Κώστας Κουκοδήμος, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Μάνη Παπαδημητρίου, Δημήτρης Τσουμάνης, Αχμέτ Χατζή Οσμάν, Κωνσταντίνος Σκρέκας, Ευθύμιος Καρανάσιος, Ιωάννης Δριβελέγκας Κωστής Μουσουρούλης, Κώστας Τριαντάφυλλος.
Ο βουλευτής της ΝΔ, Παύλος Σιούφας ψήφισε μόνο στην κάλπη για Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο, ενώ η Θεοδώρα Τζάκρη είναι η μόνη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που ψήφισε και στις τέσσερις κάλπες.
Ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της διαδικασίας, ανέφερε: «Δεν έδωσα γραμμή. Εγώ ψήφισα σε μία κάλπη, ο καθένας μπορούσε να ψηφίσει ό,τι θέλει…». Ερωτηθείς για μέλη της κυβέρνησης που ψήφισαν και στις τέσσερις κάλπες, σημείωσε: «Δεν ψήφισαν ως υπουργοί, αλλά ως βουλευτές».
http://tvxs.gr

… αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας απλά πατώντας Like …

Recommended For You