Ποιους κινδύνους κρύβουν οι εντατικοί εργασιακοί ρυθμοί

Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη τελικά ή είναι ένας μύθος; Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η πολύωρη εργασία, οι κυλιόμενες βάρδιες και η εργασία τις νυχτερινές ώρες σχετίζονται με εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια, ως άμεση συνέπεια του αυξημένου εργασιακού στρες.

Οι γιατροί αναγνωρίζουν τον κίνδυνο από τους εντατικούς ρυθμούς που αναγκάζονται να ακολουθούν οι εργαζόμενοι και αντιπροτείνουν την έμφαση στην πρόληψη.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet, οι άνθρωποι που εργάζονται πολλές ώρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό και καρδιακό επεισόδιο.

  • Όσοι δαπανούν 40-48 ώρες στη δουλειά ανά εβδομάδα εμφανίζουν 10% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό, σε σύγκριση με όσους δουλεύουν 35-40 ώρες.
  • Για όσους εργάζονται έως και 54 ώρες, το ποσοστό κινδύνου ανεβαίνει στο 27% και ακόμη παραπάνω στο 33% για εκείνους που αναγκάζονται να ξεπεράσουν τις 55 ώρες εργασίας.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα αναλύοντας δεδομένα 25 διαφορετικών επιστημονικών ερευνών από Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (OSHA), περίπου 142.000 Ευρωπαίοι εργαζόμενοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από αιτίες που σχετίζονται με επαγγελματικές ασθένειες.

Oι βάρδιες και τα επαγγέλματα που βλάπτουν

Νυχτοφύλακες, επαγγελματίες υγείας, εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις τηλεπικοινωνίες, στον ξενοδοχειακό τομέα και γενικά όσοι κάνουν νυχτερινές ή εναλλασσόμενες βάρδιες υποφέρουν πιο συχνά από:

  • γαστρεντερικά προβλήματα λόγω του ασταθούς ωραρίου φαγητού,
  • διαταραχές του κύκλου (αν πρόκειται για γυναίκες),
  • διαταραχές του ύπνου,
  • ασταθή σεξουαλική ζωή-μειωμένη λίμπιντο και
  • κατάθλιψη

Η νυχτερινή εργασία σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα

  • Όσοι εργάζονται με νυχτερινό ωράριο δυσκολεύονται να διατηρήσουν σχέσεις με φίλους, καθώς δεν έχουν δυνατότητα ούτε και για τηλεφωνική επικοινωνία.
  • Συχνά οι εργαζόμενοι αυτοί βιώνουν ένα αίσθημα κοινωνικής απομόνωσης.

Η Διαταραχή Ύπνου λόγω Εργασίας σε Βάρδιες (SWSD)

Η SWSD είναι μια διαταραχή του ύπνου που επηρεάζει τους ανθρώπους που εργάζονται συχνά σε βάρδιες ή τη νύχτα. Περίπου το 20% του εργατικού δυναμικού στις χώρες του δυτικού κόσμου απασχολείται σε κάποια μορφή εργασίας σε βάρδιες. Τα ωράρια αυτά, που συνήθως είναι από τις 22:00 έως τις 06:00, εναντιώνονται στο φυσικό κιρκάδιο ρυθμό ύπνου/εγρήγορσης του οργανισμού μας. Η SWSD συνίσταται σε ένα σταθερό και επαναλαμβανόμενο μοτίβο της διακοπής του ύπνου, που προκαλεί δυσκολία στον ύπνο, όπως χρόνια αϋπνία ή υπερβολική υπνηλία.

Συμπτώματα της Διαταραχής Ύπνου λόγω Εργασίας κατά Βάρδιες (SWSD)

Δεν είναι απαραίτητο ότι κάθε εργαζόμενος σε βάρδιες υποφέρει από SWSD. Παρόλ’ αυτά τα πιο κοινά συμπτώματα της SWSD είναι η δυσκολία στον ύπνο και η υπερβολική υπνηλία. Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με τη SWSD μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στη συγκέντρωση, πονοκεφάλους, κόπωση και έλλειψη ενέργειας. Ωστόσο, ο εργαζόμενος σε βάρδιες που τυχόν αντιμετωπίζει οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να μιλήσει με το γιατρό του.

Συνέπειες Διαταραχής του Ύπνου λόγω Εργασίας σε Βάρδιες (SWSD) 

Οι συνέπειες της SWSD περιλαμβάνουν:

  • Αυξημένα αυτοκινητιστικά ατυχήματα
  • Αυξημένα εργατικά ατυχήματα και μειωμένη απόδοση στην εργασία
  • Αυξημένη αναρρωτική άδεια
  • Αυξημένη ευερεθιστότητα ή προβλήματα διάθεσης.

Οι εργαζόμενοι σε βάρδιες πρέπει να είναι πρόθυμοι να έχουν τον ύπνο ως προτεραιότητα τους. Έτσι, οι παρεμβάσεις είναι κυρίως «συμπεριφορικές» και με έμφαση στους κανόνες υγιεινής του ύπνου, αλλά και φαρμακευτικές.

Recommended For You