Ποιος είναι ο «μετανάστης» δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης

imagesΗ εκλογή του Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ στο Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης στην Ηλεία, στις δημοτικές εκλογές του 2014, είχε προκαλέσει πανελλήνια αίσθηση. Όχι μόνο γιατί είναι ο πρώτος μετανάστης, ο οποίος εκλέχθηκε δήμαρχος στην Ελλάδα, αλλά και διότι η ανάδειξή του ήρθε στον απόηχο της αιματηρής επίθεσης σε μετανάστες στα χωράφια της φράουλας στη Μανωλάδα, εντός των ορίων του Δήμου.

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης ξαναήρθε στην επικαιρότητα, αυτές τις ημέρες, μετά την απόφασή του να φιλοξενήσει στο LM Village της Μυρσίνης στην Ηλεία, ένα παραθεριστικό κέντρο που παραμένει κλειστό εδώ και επτά χρόνια, 300 συμπατριώτες του, που έχουν έρθει στην Ελλάδα.

Η ιστορία του Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ

Ο Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ έφυγε από την Χομς της Συρίας σε ηλικία 17 ετών. Είναι παντρεμένος και έχει μια κόρη.

Πήγε στη Γαλλία, όπου παρακολούθησε μαθήματα γαλλικής γλώσσας στη Σορβόνη. Στη συνέχεια, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ιατρική, στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο, και αργότερα στη Φιλιππούπολη, στη Βουλγαρία.

Μετά από τις σπουδές του στην Ιατρική, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα (25 χρόνια πριν) και άνοιξε ιατρείο στα Λεχαινά της Ηλείας, έχοντας στο πλευρό του την Ελληνίδα σύζυγό του Ιωάννα Σχοινά, επίσης γιατρό (ωτορινολαρυγγολόγο), τη φυσικοθεραπεύτρια κόρη του Ελισάβετ, και δύο εγγόνια.

Με τα κοινά αποφάσισε να ασχοληθεί το 2002. Από τότε έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος τρεις φορές, εκλεγμένος πρώτος σε σταυρούς.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, εκλέχθηκε Δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης. Ο συνδυασμός του «Συμφωνία Πολιτών» συμμετείχε στις εκλογές χωρίς στήριξη από κάποιο κόμμα. Στον συνδυασμό του συμμετείχαν άνθρωποι από όλα τα κόμματα.

Ο ίδιος σε παλιότερη συνέντευξή του, στο tvxs.gr, περιγράφει την ιστορία του με τα εξής:

«Γεννήθηκα στην πόλη Χομς. Σε ηλικία 17 ετών έφυγα από τη Συρία. Πήγα στη Γαλλία, όπου παρακολούθησα μαθήματα γαλλικής γλώσσας στη Σορβόνη.

Στη συνέχεια ξεκίνησα τις σπουδές μου στην Ιατρική στις Βρυξέλλες, στο Βελγιο, και αργότερα στη Φιλιππούπολη, στη Βουλγαρία», διηγείται ο Ναμπίλ Μοράντ μιλώντας.

«Στη Βουλγαρία γνώρισα τη γυναίκα μου, που είναι από την Ελλάδα, η οποία σπούδαζε επίσης ιατρική. Παντρευτήκαμε, κάναμε την κόρη μας και μετά ήρθαμε στην Ελλάδα, στα Λεχαινά, όπου άνοιξα ιατρείο, πριν από 25 χρόνια», προσθέτει ο νέος δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης.

Μετά από τόσο χρόνια, «όλη μου η ζωή είναι εδώ, εδώ έχω το παιδί μου και τα εγγόνια μου, εδώ δούλεψα», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «νιώθει και Σύρος, γιατί βεβαίως εκεί γεννήθηκα».

Προ ημερών ο Ιωσήφ – Ναμπίλ Μοράντ, μίλησε στην εφημερίδα «Αυγή» για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το προσφυγικό, τονίζοντας πως:

«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που φέρεται με αξιοπρέπεια και αγάπη στους πρόσφυγες. Ούτε διώχνει τους πρόσφυγες ούτε τους πνίγει μέσα στις βάρκες. Αυτά τα πράγματα πρέπει να τα λέμε!» και συνέχισε με τα εξής:

«Μακάρι να πετύχει η συμφωνία που υπέγραψε η Ε.Ε. με την Τουρκία, αλλά εγώ δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην Τουρκία, γιατί όλα τα κάνει για να ικανοποιήσει τις δικές της σκοπιμότητες. Το ζήτημα είναι να σταματήσει ο πόλεμος» εκφράζοντας, μάλιστα, τη βαθιά του θλίψη για όσα συμβαίνουν στη Συρία εδώ και πέντε χρόνια, σημειώνει: «Κι εγώ Σύρος είμαι και τους καταλαβαίνω αυτούς που φεύγουν από εκεί».

«Τους χτυπούν από παντού» τονίζει αναφερόμενος σε αυτούς που έμεναν στην επαρχία του Χαλεπίου. «Τους χτυπούν οι τζιχαντιστές, οι αντικαθεστωτικοί, οι Ρώσοι, οι Τούρκοι» συνεχίζει προσθέτοντας: «Αλλά, από την άλλη, δεν γίνεται να αφήσουμε τη χώρα στους τζιχαντιστές». Μαθαίνω τι γίνεται γιατί κι εγώ έχω τα αδέλφια μου στη Συρία, που συνεχίζουν να μένουν στη χώρα» εξηγεί διευκρινίζοντας ότι τα εννιά του αδέλφια ζουν στη Χομς και την Ταρτούς, όπου «τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα».

Patratora.gr

Recommended For You