Ποινικοποιείται το bullying ποινή τουλάχιστον 6 μηνών

imagesΣτην ποινικοποίηση του bullying, μετά και την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη, προχωρά το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών υψίστης Ασφαλείας Τύπου Γ’, που εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή.

Με την ειδική διάταξη, η οποία έρχεται να καλύψει το νομικό κενό, θα τιμωρείται με ποινή τουλάχιστον 6 μηνών όποιος διαπράττει  bullying, εκτός κι αν η πράξη τιμωρείται με βαρύτερη ποινή. Με την ίδια ποινή πέραν των δραστών θα τιμωρείται και όπως κακόβουλα παραμέλησε τα καθήκοντά του και δεν απέτρεψε, ως όφειλε το συμβάν.

Η διάταξη αναφέρει επί λέξη: “Το άρθρο 312 του Ποινικού Κώδικα και ο τίτλος του αντικαθίσταται ως εξής:

Άρθρο  312. Πρόκληση βλάβης με συνεχή σκληρή συμπεριφορά

Αν  δεν  συντρέχει  περίπτωση  βαρύτερης  αξιόποινης   πράξης,  τιμωρείται  με  φυλάκιση όποιος με συνεχή  σκληρή συμπεριφορά προξενεί σε τρίτον σωματική κάκωση  ή άλλη βλάβη της σωματικής  ή ψυχικής  υγείας. Αν το θύμα δεν συμπλήρωσε ακόμη το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του  ή  δεν  μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του και ο δράστης το έχει  στην επιμέλεια ή στην προστασία του ή ανήκει στο σπίτι  του  δράστη  ή  έχει μαζί του σχέση εργασίας ή υπηρεσίας ή που του το έχει αφήσει στην  εξουσία  του  ο  υπόχρεος για την επιμέλειά του επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος με κακόβουλη  παραμέληση των υποχρεώσεών του προς τα προαναφερόμενα πρόσωπα  γίνεται  αιτία να πάθουν σωματική κάκωση ή βλάβη της σωματικής ή ψυχικής τους υγείας”.

Recommended For You