Παγκόσμιος πανικός: Διαρροή προσωπικών στοιχείων 6 εκατ. χρηστών του Facebook

Για ποιο λόγο βρέθηκαν εκτεθειμένα προσωπικά στοιχεία εκατομμυρίων χρηστών του ηλεκτρονικού μέσου κοινωνικής δικτύωσης
Το Facebook ανακοίνωσε επίσημα ότι τον τελευταίο χρόνο διευθύνσεις, προσωπικά e-mails και τηλεφωνικοί αριθμοί διέρρευσαν εξ αιτίας ενός bug του μέσου δικτύωσης.
Πρόκειται για προσωπικά στοιχεία περίπου 6 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook.
Ως αποτέλεσμα του σφάλματος αυτού, χρήστες του Facebook που “κατέβαζαν” τα στοιχεία των επαφών τους αποκτούσαν επίσης πρόσβαση σε επιπλέον στοιχεία, τα οποία θα έπρεπε κανονικά να είναι απόρρητα.
Αν και το σφάλμα εντοπίστηκε την περασμένη μόλις εβδομάδα, η ομάδα του Facebook δεν επιβεβαίωσε το συμβάν παρά την Παρασκευή, με το αιτιολογικό ότι πριν γίνει οποιαδήποτε δημόσια ανακοίνωση θα έπρεπε να έχουν ειδοποιηθεί οι πληγέντες χρήστες.
“Δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι αυτό το σφάλμα αξιοποιήθηκε για δόλιους σκοπούς και δεν έχουμε δεχθεί παράπονα από χρήστες, ούτε έχουμε δει ασυνήθιστη συμπεριφορά στην ιστοσελίδα που να παραπέμπει σε παράβαση”, σημείωσε η ομάδα του Facebook στο blog της, προσθέτοντας ότι αν και το πρόβλημα ήταν περιορισμένο, “είναι κάτι για το οποίο είμαστε αναστατωμένοι και θα δουλέψουμε δύο φορές πιο σκληρά για να σιγουρέψουμε ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί ξανά”.
Η αποκάλυψης αυτή συμπίπτει με το ξέσπασμα του σκανδάλου ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων από την αμερικανική κυβέρνηση, το οποίο συγκλονίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το μήνυμα που λάβαμε από το Facebook (αποσιωπούνται με αστερίσκο τα προσωπικά στοιχεία του χρήστη – συντάκτη του NEWS 247):
“Αγαπητέ/ή *****,
Το απόρρητο σας είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλους μας στο Facebook. Βασική προτεραιότητά μας είναι η προστασία των στοιχείων σας. Πολλοί από εμάς ασχολούμαστε αποκλειστικά με την πρόληψη και τη διόρθωση προβλημάτων, προτού αυτά επηρεάσουν τους χρήστες. Πρόσφατα, όμως, δεν καταφέραμε να ανταποκριθούμε σε αυτόν το στόχο μας. Έτσι, λόγω τεχνικού προβλήματος, κάποιος άλλος είχε πρόσβαση στον αριθμό τηλεφώνου ή στη διεύθυνση e-mails σας.
Το σφάλμα ήταν περιορισμένης έκτασης και κατά πάσα πιθανότητα είχε ως αποτέλεσμα να δει τον αριθμό τηλεφώνου ή τη διεύθυνση e-mails σας κάποιος που ήδη γνωρίζετε εκτός Facebook. Ωστόσο, νιώθουμε ότι σας απογοητεύσαμε και δίνουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα σε αυτό το θέμα.
Η περιγραφή του σφάλματος προϋποθέτει πολλές τεχνικές λεπτομέρειες. Θα θέλαμε, όμως, να σας εξηγήσουμε πώς προέκυψε το πρόβλημα. Όταν ένας χρήστης ανεβάζει λίστες επαφών ή καταλόγους διευθύνσεων στο Facebook, προσπαθούμε να αντιστοιχίσουμε αυτά τα δεδομένα με τα στοιχεία επικοινωνίας άλλων χρηστών του Facebook, ώστε να δημιουργήσουμε προτάσεις φιλίας. Εξαιτίας του συγκεκριμένου σφάλματος, οι διευθύνσεις e-mail και οι αριθμοί τηλεφώνου (δεδομένα που χρησιμοποιούμε για να προτείνουμε φίλους και για να μειώσουμε τις προσκλήσεις που στέλνουμε) αποθηκεύτηκαν κατά λάθος στους λογαριασμούς των χρηστών του Facebook, μαζί με τις επαφές που ανέβασαν.
Έτσι, όταν κάποιος κατέβαζε (μέσω του εργαλείου “Κατεβάστε ένα αντίγραφο των δεδομένων σας”) ένα αντίγραφο των δεδομένων του λογαριασμού του, το οποίο περιείχε τις επαφές που είχε ανεβάσει, μπορεί να έβλεπε επιπλέον διευθύνσεις e-mail ή αριθμούς τηλεφώνου.
Ακολουθούν τα στοιχεία επικοινωνίας σας (τα οποία κοινοποιήθηκαν ακούσια το πολύ σε 1 χρήστη του Facebook):
******
Υπολογίζουμε ότι 1 χρήστης του Facebook είδε αυτά τα επιπλέον στοιχεία επικοινωνίας δίπλα στο όνομά σας, στο αντίγραφο που κατέβασε με τα δεδομένα του λογαριασμού του. Δεν κοινοποιήθηκε καμία άλλη πληροφορία σας. Είναι πιθανόν ότι όποιος είδε αυτά τα στοιχεία είναι γνωστός σας, ακόμη και αν δεν είστε φίλοι στο Facebook.
Αναγνωρίζουμε ότι η ακούσια κοινοποίηση στοιχείων επικοινωνίας είναι απαράδεκτη, ακόμη και αν γνωρίζετε τα άτομα που είδαν τα στοιχεία σας. Λάβαμε μέτρα ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σφάλμα, διαβάστε τη δημοσίευση του ιστολογίου μας.
Όλοι μας στο Facebook έχουμε πάρει πολύ προσωπικά αυτό το θέμα. Σας ευχαριστούμε που χρησιμοποιείτε το Facebook και θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι κάνουμε καθημερινά ό,τι μπορούμε για να σας προσφέρουμε το επίπεδο εξυπηρέτησης που περιμένετε και αξίζετε.
Σας ευχαριστούμε
Η ομάδα του Facebook”.
Με πληροφορίες από Russia Today
http://news247.gr

Recommended For You