Πέντε σημαντικές οδηγίες για να επιζήσεις σε μία καταστροφή

Ο Τζον Ρένε, ο οποίος είναι διευθυντής του Κέντρου Αστικών και Περιβαλλοντικών Λύσεων στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, δίνει 5 σημαντικές συμβουλές.

Κάτι τα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζει ο Ντόναλντ Τραμπ και κάτι η κλιματική αλλαγή που έχει ως συνέπεια τα έντονα καιρικά φαινόμενα, έχουν αναγκάσει αρκετό κόσμο να ανησυχεί για το τί πρέπει να κάνει σε ενδεχόμενη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Και όταν λέμε εκτάκτου ανάγκης, μιλάμε για πολύ σοβαρές περιπτώσεις.

Για αυτό και το περιοδικό «The Week» φιλοξενήσει τον Τζον Ρενέ, που θεωρείται ως ειδικός για τέτοιες καταστάσεις, καθώς είναι διευθυντής του Κέντρου Αστικών και Περιβαλλοντικών Λύσεων στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, προκειμένου να δώσει τις συμβουλές του.

Αυτές περιορίζονται ουσιαστικά στα 5 παρακάτω πράγματα που πρέπει να κάνει κάποιος.

1. Μείνε στο σπίτι
Δεν υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που θα χρειαστεί να εγκαταλείψεις το σπίτι σου. Για αυτό, εκτός αν υπάρχει κάποια έκτακτη οδηγία, καλό θα ήταν να μείνεις εκεί. Ακόμη και σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, έχεις περισσότερες ελπίδες.

2. Να είσαι όμως προετοιμασμένος
Αυτό όμως δεν σημαίνει οτι πρέπει να είσαι αραχτός, όσο μπορείς να είσαι αραχτός βέβαια. Θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να φύγεις από το σπίτι σου. Πρέπει να ακούς τα τοπικά ραδιόφωνα για ενημερώσεις και να παρακολουθείς τα social media για να όλες τις ειδοποιήσεις, που δεδομένα θα βγουν πρώτα εκεί (αν φυσικά υπάρχει internet).

3. Να έχεις τα κατάλληλα πράγματα μαζί σου
Πρέπει να έχεις μαζί σου νερό και φαγητό για τουλάχιστον τρεις μέρες. Παράλληλα θα πρέπει να έχεις ένα βαλιτσάκι εκτάκτου ανάγκης, με φακούς, μπαταρίες, είδη πρώτων βοηθειών και ηλιακό φορτιστή, προκειμένου να έχουν ρεύμα οι ηλεκτρικές συσκευές σου, σε περίπτωση που έχει κοπεί.

4. Κλείσε τους γενικούς
Ανάλογα με το μέγεθος και το είδος της καταστροφής, θα πρέπει να ξέρεις πως να κλείσεις το ρεύμα, το αέριο και το νερό στο σπίτι σου.

5. Σχέδια εξόδου
ΟΚ, μπορεί να έχεις στο μυαλό σου τον καλύτερο δρόμο για να απομακρυνθείς από το σπίτι σου, αλλά θα πρέπει να έχεις και εναλλακτικές. Τι θα κάνεις, αν για παράδειγμα η διαδρομή που έχεις επιλέξει για κάποιο λόγο έχει κλείσει;

Ολα αυτά όμως, προϋποθέτουν έναν απαράβατο κανόνα. Το να είσαι ήρεμος… Αν δεν είσαι ήρεμος, μεταφέρεις τον πανικό ή τον εκνευρισμό σου και στους γύρω από εσένα.

Recommended For You