Πάμε μια βόλτα στο Αιγάλεω…

Ένα άρθρο για την περιοχή που έχεις μεγαλώσει και μένεις πάντα είναι μεροληπτικό, όμως θα προσπαθήσω να περιγράψω μια βόλτα στο Αιγάλεω, για έναν επισκέπτη αλλά και για εμάς που μένουμε στην πόλη.

Απόγευμα με ανοιχτά μαγαζιά, η διαδρομή από την Ιερά Οδό στο ύψος του μετρό, προς τα πάνω μέχρι τη Θηβών, κυρίως για ένδυση και συναφή καταστήματα είναι μια κλασσική αξία, όπως και στους δρόμους κάθετα της Ιεράς Οδού, στους πεζοδρόμους αλλά και δίπλα από τον Εσταυρωμένο όπως πχ στην Ν. Πλαστήρα. Προϊόντα ποιότητας και σε εξαιρετικές τιμές που σίγουρα θα σε προκαλέσουν για αγορά ακόμη και ας μην έχεις βγει για ψώνια.

Στους πεζόδρομους καθέτως της Ιεράς Οδού, υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα καταστήματα, πολλά εκ των οποίων έχουν ανοίξει νέοι άνθρωποι, και βέβαια μέσα από τον πεζόδρομο της Γρ. Κυδωνιών, περνόντας από τους λουκουμάδες Μπαλατσούρα, βγαίνεις στην Μάρκου Μπότσαρη, που τελευταία αναπτύσσεται σε εμπορικό δρόμο και για διασκέδαση, με νέα αλλά και ήδη αναγνωρισμένα μέρη για καφέ και ποτό, όπως το Qawha και το Claξons.

Προχωρόντας προς τη Θηβών, ακριβώς πίσω στον παράλληλο πεζόδρομο της Αγ. Λαύρας, βρίσκονται τα γνωστά πλέον ρακάδικα, όπου από το απόγευμα και μετά γεμίζουν από κόσμο από κάθε περιοχή της Αθήνας, με πολύ προσιτές τιμές και άριστη εξυπηρέτηση.

Όσο για την οδό Σμύρνης που οδηγεί στην πλατεία Εσταυρωμένου και ενδιάμεσα στο πασίγνωστο Cap Cap, αποτελεί δρόμο που σίγουρα αξίζει να περπατήσει κάθε επισκέπτης, όπου στην διαδρομή θα συναντήσει πολύ ελκυστικά μαγαζιά για ψώνια και για φαγητό.

Βέβαια στο Αιγάλεω, υπάρχει και το Μπαρουτάδικο ή αλλιώς το άλσος της πόλης που ξεκινά από την Ιερά Οδό και καταλήγει στα ΤΕΙ Αθήνας, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για περίπατο και άθληση, λόγω και των γηπέδων που περιλαμβάνει, για όλες τις ηλικίες, είναι καταπράσινο και παρόλο που δεν το περιποιούμαστε όσο θα έπρεπε, παραμένει ζωντανό μέσα στο αστικό περιβάλλον.  Ακολούθως δίπλα, στην Aleα, βρίσκεται ένας εξαιρετικός χώρος για καφέ και για ελαφριά σνακ, πάλι για όλες τις ηλικίες και όλες τις ώρες.

Επιπλέον στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Γ. Ρίτσος, κάθε μήνα φιλοξενούνται ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις από τους πολιτιστικούς και κοινωνικούς συλλόγους της πόλης, και αξίζει να παρακολουθεί κανείς το πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Και τέλος σε κάθε περίπτωση το Αιγάλεω, αξίζει να το διασχίσει ένας επισκέπτης πρώτα με τα πόδια παρά με αυτοκίνητο, είτε ερχόμενος με το μετρό, είτε με το αυτοκίνητο αν και ίσως δυσκολευτεί λίγο τις ώρες αιχμής. Σε σχέση με τους άλλους Δήμους της Δυτικής Αθήνας, είναι μια ξεχωριστή περιοχή και αποτελεί εμπορικό και κοινωνικό κόμβο.

Αυτό που σίγουρα αξίζει να ειπωθεί είναι ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρά την γενική οικονομική κατάσταση, η πόλη δείχνει κοινωνικά αντανακλαστικά και ζωντάνια σε επίπεδο εμπορικής κινητικότητας, αλλά και σε κοινωνικές δραστηριότητες. Αυτό όμως χρειάζεται θεσμική ενίσχυση και προώθηση για να μπορέσει η πόλη να κάνει συνολικά βήματα ανάπτυξης, όμως εγγυητές αυτής δεν είναι άλλοι από τους πολίτες.

Το Αιγάλεω είναι εδώ!

*Ο Σταύρος Τασιόπουλος είναι Υπ. Διδάκτωρ Νομικής, LLM Δημοσίου Δικαίου & Πολ. Επιστήμης MSc Περιβαλλοντικής Διακυβέρνησης & Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Αρχική Σελίδα

Recommended For You