Πάμε μια βόλτα στις εξωτικές Μαλδίβες

images

Η Δημοκρατία των Μαλδίβων (Republic of Maldives) ή Μαλδίβες Νήσοι (Maldive Islands) είναι νησιωτική χώρα που συναποτελείται από ατόλες στον Ινδικό ωκεανό, νοτιοδυτικά της Ινδίας με έκταση 300 τ.χλμ. και πληθυσμό 402.071 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2014. Αποτελεί το μικρότερο σε πληθυσμό ασιατικό κράτος και επίσης το μικρότερο κράτος στον κόσμο όπου κυρίαρχη θρησκεία είναι το Ισλάμ. Ήταν βρετανικό προτεκτοράτο από το 1887 μέχρι την ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας τους στις 26 Ιουλίου του 1965. Έγιναν Δημοκρατία στις 11 Νοεμβρίου του 1968. Σήμερα αποτελούν παγκοσμίως υψηλό πόλο τουριστικής έλξης. Πρωτεύουσα και μοναδική πόλη είναι το Μαλέ.

Το όνομα “Μαλδίβες” πιθανότατα προέρχεται από το Maale Dhivehi Raajje (“Το Νησιωτικό Βασίλειο (υπό την εξουσία) του Μαλέ”), που αποτελεί τοπική ονομασία των Μαλδίβων. Το νησιωτικό κράτος ήταν συνώνυμο με την πρωτεύουσά του, που ονομαζόταν ‘Malédeeb’ και οι κάτοικοι ονομάζονταν ‘Dhives’. Η λέξη “Dheeb/Deeb” (στην αρχαία Ντιβέχι) σημαίνει “νησιωτικό κράτος” και η λέξη Dhives (Dhivehin) σημαίνει νησιώτες (Μαλδιβιανοί). Οι Ολλανδοί, στη διάρκεια της αποικιοκρατικής περιόδου, αναφέρονταν στη χώρα με το όνομα Maldivische Eilanden. Η ασφαλέστερη εκδοχή είναι ότι το “Maldive island” είναι η αγγλική απόδοση του τοπικού ονόματος, που ήταν σε χρήση την περίοδο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Αυτό μεταγράφηκε αργότερα σε Μαλδίβες.

Μερικοί λόγιοι στηρίζουν τη θεωρία ότι το όνομα “Maldives” προέρχεται από το σανσκριτικό mālādvīpa, που σημαίνει “γιρλάντα νησιών”, ή από το mahilā dvipa, που σημαίνει “νησί των γυναικών”, δεδομένης της μητριαρχικής κοινωνίας που επικρατούσε στα νησιά πριν την έλευση του Ισλάμ. Τα προαναφερθέντα ονόματα δεν αναφέρονται σε λογοτεχνικά έργα, όμως σε σανσκριτικά κείμενα υπάρχουν αναφορές για τα “Εκατό Χιλιάδες Νησιά” (Lakshadweepa), που είναι παράγωγο όνομα. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει και το αρχιπέλαγος Τσάγκος αλλά και τις Λακαδίβες.

Συγκριτικές, γλωσσολογικές και πολιτιστικές μελέτες επιβεβαίωσαν ότι οι πρώτοι κάτοικοι των Μαλδίβων ήταν Δραβιδιανοί από τις κοντινές ακτές, πιθανότατα ψαράδες από τις νοτιοδυτικές ακτές. Μια από τις κοινότητες ψαράδων ήταν αυτή του νησιού Γκριρααβάρου, που ισχυρίζονται ότι έλκουν την καταγωγή τους από το λαό των Ταμίλ Με βάση μία θεωρία, οι νησιώτες του Γκιρααβάρου δεν ήταν οι μόνοι που κατοίκησαν πρώτοι τα νησιά. Στους αρχαίους μύθους αναφέρονται ως ιδρυτές. Επίσης, η άφιξη των Σινγκαλέζων με καταγωγή από τον εξόριστο πρίγκιπα Βιτζάγια και τους εκατοντάδες συντρόφων του, οι οποίοι έφτασαν στο νησί γύρω στα 543-483 π.Χ.Στην εποχή του βασιλιά Ασόκα εισήχθη ο βουδισμός ως θρησκεία και μέχρι το 12ο μ.Χ. αιώνα παρέμεινε αυτή.

Οι είκοσι έξι ατόλες των Μαλδίβων περικλείουν ένα έδαφος με 1.192 νησίδες, εκ των οποίων 250 νησιά κατοικούνται. Η χώρα κατέχει το ρεκόρ της χαμηλότερης χώρας στον κόσμο, καθώς το μέγιστο επίπεδο του εδάφους είναι 2,3 μ. Στη διάρκεια του περασμένου αιώνα, η στάθμη της θάλασσας έχει ανεβεί περίπου κατά 20 εκατοστά. Μεγαλύτερη άνοδος της στάθμης των υδάτων θα απειλήσει την ύπαρξη των Μαλδίβων. Ο νέος πρόεδρος Μοχάμετ Νασίντ ετοιμάζει μακροπρόθεσμα σχέδια για μετακόμιση των κατοίκων της χώρας σε ασφαλέστερη περιοχή (Ινδία ή Σρι Λάνκα) σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο ορατός κίνδυνος της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Έχοντας υπόψη αυτά, δε φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι η χώρα ήταν η πρώτη που υπέγραψε το Πρωτόκολλο του Κιότο για το κλίμα

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι προστατεύουν τα νησιά από τις καταιγίδες και τα μεγάλα κύματα του Ινδικού Ωκεανού. Ο ωκεανός αυτός έχει μεγάλη επίδραση στο κλίμα της χώρας, καθώς απορροφά, αποθηκεύει και απελευθερώνει σταδιακά την τροπική ζέστη, Η ζέστη μετριάζεται περαιτέρω από τις δροσερές θαλάσσιες αύρες.

Η βλάστηση είναι περιορισμένη στα νησιά, καθώς υπάρχει υπερβολικό αλάτι στο έδαφος κοντά στην ακτή. Ελάχιστοι θάμνοι και καλλωπιστικά φυτά υπάρχουν στο νησί. Στο εσωτερικό του συναντώνται μαγκρόβια φυτά. Σχεδόν σε κάθε σημείο των νησιών βρίσκονται οι κοκοφοίνικες, το εθνικό φυτό των Μαλδίβων. Η περιορισμένη χλωρίδα αντισταθμίζεται από την πλούσια ζωική παρουσία στη θάλασσα.

https://el.wikipedia.org

Recommended For You