Ο υδράργυρος έγραψε -71 βαθμούς Κελσίου

Αν νομίζετε ότι κάνει κρύο αυτές τις μέρες στην Ελλάδα, τότε σίγουρα δεν έχετε επισκεφτεί το ρωσικό χωριό Οϊμιακόν. Πρόκειται για το ψυχρότερο κατοικήσιμο χωριό στον κόσμο, όπου η μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο κυμαίνεται στους -50 βαθμούς Κελσίου! Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι κάτοικοί του είναι ποικίλα, αφού οι πολικές θερμοκρασίες παγώνουν τα πάντα, από τη βενζίνη στο ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων μέχρι το μελάνι των στυλό! Από φόβο μήπως μείνουν ακινητοποιημένοι, οι περίπου 500 κάτοικοι του χωριού αφήνουν τα αυτοκίνητά τους αναμμένα όλη μέρα, αφού διαφορετικά είναι αυξημένος ο κίνδυνος να μην ξαναπάρουν μπροστά. Οσο για τα κινητά τηλέφωνα, ακόμη κι αν υπήρχε σήμα στην περιοχή, αυτά δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε τέτοιες θερμοκρασίες.
Πρόβλημα αντιμετωπίζουν ακόμη και με την ταφή των νεκρών, καθώς ο πάγος δυσχεραίνει κατά πολύ το σκάψιμο της γης. Το έδαφος θα πρέπει να ζεσταθεί αρκετά προτού ξεκινήσει το σκάψιμο. Για τον λόγο αυτό οι υπεύθυνοι κηδειών ανάβουν μια φωτιά στο σημείο του τάφου για αρκετές ώρες και στη συνέχεια κάνουν στην άκρη τα κάρβουνα και σκάβουν όσο βαθιά τους επιτρέπει το ζεσταμένο χώμα. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται για τουλάχιστον τρεις μέρες, μέχρι να δημιουργηθεί η απαραίτητη τρύπα για το φέρετρο. Η παγωμένη γη δεν επιτρέπει ούτε κάποιου είδος καλλιέργειας, γι’ αυτό και οι κάτοικοι τρέφονται αποκλειστικά με κρέας ταράνδου και αλόγου. Παρ’ όλα αυτά, δεν υποφέρουν από υποσιτισμό, αφού το γάλα των ζώων τους είναι πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά. Οι ίδιοι εργάζονται ως εκτροφείς ταράνδων, κυνηγοί και ψαράδες και μοιάζουν απόλυτα εξοικειωμένοι με τις δυσκολίες της καθημερινότητάς τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Οϊμιακόν, όπου έχει καταγραφεί η χαμηλότερη θερμοκρασία παγκοσμίως (-71,2 βαθμοί Κελσίου), λειτουρργούν κανονικά δύο αεροδρόμια, ένα πανεπιστήμιο, θέατρα, μουσεία και σχολεία, τα οποία κλείνουν μόνο όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους -52 βαθμούς Κελσίου. Οχι τυχαία, το Οϊμιακόν, το οποίο στις αρχές του περασμένου αιώνα λειτουργούσε ως σταθμός για τους όσους είχαν κοπάδια ταράνδων, βρίσκεται πολύ κοντά στη ρωσική πόλη Γιακούτσκ, την πιο κρύα πόλη του κόσμου.
http://www.espressonews.gr/

… αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας απλά πατώντας Like …

Recommended For You