Ο καύσωνας στην Ευρώπη ένδειξη της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Το κύμα καύσωνα που έχει ενσκήψει στην Ευρώπη αποτελεί «αναμφίβολα μια ένδειξη» της κλιματικής αλλαγής, που κατέστησε «πιθανότερo» αυτό το ακραίο καιρικό φαινόμενο, καταδεικνύει μια προκαταρκτική έρευνα, η οποία, ωστόσο, δεν αποδίδει μονάχα στην υπερθέρμανση του πλανήτη τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται σε πολλές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Από την έναρξη αυτού του κύματος ζέστης, το οποίο πλήττει όλο το βόρειο ημισφαίριο εδώ και αρκετές εβδομάδες, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι είναι συμβατό με τις τάσεις που ανακοινώθηκαν βάσει των κλιματικών μοντέλων.

Όμως, γενικότερα, οι επιστήμονες εμφανίζονται διστακτικοί στο να αποδώσουν αποκλειστικά στην κλιματική απορρύθμιση το γεγονός ότι εκδηλώνεται ένα τέτοιο φαινόμενο.

Οι ερευνητές του δικτύου World Weather Attribution (WWA) αποφάσισαν να μην περιμένουν το τέλος του καύσωνα για να ξεκινήσουν τις μετρήσεις τους, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, τον «προκαταρκτικό» χαρακτήρα των αποτελεσμάτων τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέκριναν τις τρεις θερμότερες διαδοχικές ημέρες του καύσωνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε 7 μετεωρολογικούς σταθμούς σε έξι χώρες (Φινλανδία, Δανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία) με τις τρεις διαδοχικές ημέρες με τις υψηλότερες θερμοκρασίες, που καταγράφηκαν κάθε χρόνο από τους ίδιους σταθμούς, οι οποίοι συγκεντρώνουν δεδομένα από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Recommended For You