Γιατί δε θα συναντήσουμε ποτέ εξωγήινους!

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι, αν ποτέ ανακαλύψουμε κάποιο σήμα από έναν προηγμένο εξωγήινο πολιτισμό, αυτοί οι εξωγήινοι είναι πιθανό να μη ζουν πια έως την ώρα που θα το ακούσουμε.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο arXiv εξέτασε για πόσο καιρό οι πολιτισμοί μπορούν να υπάρχουν και πόσο μακριά από εμάς είναι πιθανόν να βρίσκονται.

Πιστεύεται ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν 20 έως 40 δισ. “κόσμοι” στο μέγεθος της Γης στο Γαλαξία μας με συνθήκες οι οποίες επιτρέπουν τη διαβίωση. Ωστόσο, δεν μπορούμε ακόμη να εκτιμήσουμε πόσοι από αυτούς θα μπορούσαν να “γεννήσουν” ζωή μέχρι τώρα.

Το κλειδί, ωστόσο, φαίνεται πως είναι η διάρκεια ζωής ενός πολιτισμού, ώστε να είναι ανιχνεύσιμος. Ο αστρονόμος Frank Drake, ανέφερε το 1961 ότι η διάρκεια ζωής των πολιτισμών που μοιάζουν με της Γης κυμαίνεται από 106 έως 12.100 χρόνια ή περισσότερο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι άνθρωποι έχουν καλύψει με σήματα μέσα σε 80 χρόνια μόνο το 0,001% του γαλαξία, είναι απίθανο ένας πολιτισμός ηλικίας κάτω των 100.000 ετών να εξακολουθεί να υφίσταται τη στιγμή που θα λάβουμε μήνυμα από αυτόν.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Claudio Grimaldi από την Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάνης στην Ελβετία, δήλωσε: “Αν ο πολιτισμός αυτός βρίσκεται στην άλλη πλευρά του γαλαξία, όταν φτάσει το σήμα, δεν θα υπάρχει πλέον”.

Στην μελέτη επισημαίνεται ότι όταν ένας πολιτισμός σταματά να εκπέμπει σήματα, αυτά πιθανότατα θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν ως ηχώ. Παρά το γεγονός ότι είναι πιθανό να εντοπιστούν, οι πιθανότητες να βρεθεί ζωντανός πολιτισμός είναι περιορισμένες.

Οι εκπομπές που φτάνουν στη Γη μπορεί να προέρχονται από μακρινούς πολιτισμούς που εξαφανίζονται ενώ αυτοί που υπάρχουν ακόμα, στέλνουν σήματα που ακόμα όμως δεν έχουν φτάσει. Υπάρχουν, ωστόσο, δυνητικά κατοικήσιμοι πλανήτες που απέχουν 80 έτη φωτός από τη Γη και είναι αρκετά κοντά για να λάβουμε μήνυμά τους, οπότε οι ελπίδες δεν έχουν εξανεμιστεί.

https://www.digitallife.gr

Recommended For You