Ο Ανθεκτικός Εγκέφαλος του Αρκτικού Σκίουρου

ΟΤΑΝ ένα ζώο πέφτει σε χειμερία νάρκη, η θερμοκρασία του σώματός του μειώνεται. Πόσο χαμηλά μπορεί να φτάσει; Το ρεκόρ φαίνεται πως έκαναν δώδεκα αρκτικοί σκίουροι, όταν η θερμοκρασία του σώματός τους έπεσε στους ‐2,9 βαθμούς Κελσίου! Σε τέτοια θερμοκρασία θα περιμέναμε να παγώσει ο εγκέφαλός τους. Πώς καταφέρνει, λοιπόν, αυτό το είδος και επιβιώνει;
Σκεφτείτε: Κάθε δύο με τρεις εβδομάδες στο διάστημα της χειμερίας νάρκης, το σώμα του αρχίζει να τρέμει ώσπου να επανέλθει στη φυσιολογική θερμοκρασία των 36,4 βαθμών Κελσίου, την οποία διατηρεί 12 με 15 ώρες. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή η περίοδος αναθέρμανσης, αν και σύντομη, παίζει ρόλο στην επιβίωση του εγκεφάλου. Επιπλέον, όσο ο σκίουρος βρίσκεται σε νάρκη, φαίνεται πως το κεφάλι του παραμένει ελαφρώς θερμότερο από το υπόλοιπο σώμα του. Κατά τη διάρκεια εργαστηριακών πειραμάτων, η θερμοκρασία του αυχένα στους προαναφερθέντες σκίουρους δεν έπεσε ποτέ κάτω από τους 0,7 βαθμούς Κελσίου.
Όταν ο αρκτικός σκίουρος τελικά ξυπνήσει, ο εγκέφαλός του επανέρχεται στη φυσιολογική του λειτουργία μέσα σε δύο περίπου ώρες. Μια έρευνα, μάλιστα, έδειξε ότι ο εγκέφαλός του λειτουργεί ακόμα καλύτερα μετά τη χειμερία νάρκη! Οι ειδικοί έχουν μείνει άφωνοι από αυτή τη θεαματική ανάνηψη. Την παρομοιάζουν με την καινούρια βλάστηση που αναδύεται από την καμένη γη λίγες μόνο μέρες έπειτα από μια πυρκαγιά στο δάσος.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη του αρκτικού σκίουρου θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν πληρέστερα τις δυνατότητες του ανθρώπινου εγκεφάλου. Στόχος τους είναι να μάθουν περισσότερα για το πώς μπορεί να προληφθεί ή ακόμα και να αντιστραφεί η κυτταρική βλάβη που προκύπτει σε παθήσεις του εγκεφάλου, περιλαμβανομένης και της νόσου του Αλτσχάιμερ.
http://wol.jw.org/el/wol/d/r11/lp-g/102013249

Recommended For You