Οι Τέσσερις Ιππείς​ — Τι αντιπροσωπεύει Ο τέταρτος αναβάτης;

Οι τέσσερις ιππείς μπορεί να μοιάζουν μυστηριώδεις και τρομακτικοί, αλλά δεν έχουν απαραιτήτως έτσι τα πράγματα. Γιατί; Επειδή η Αγία Γραφή και τα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας μάς βοηθούν να προσδιορίσουμε ξεκάθαρα τι εξεικονίζει ο κάθε ιππέας. Και παρότι η προέλασή τους σηματοδοτεί συμφορές για τη γη, μπορεί συγχρόνως να σημάνει καλά νέα για εσάς και την οικογένειά σας. Πώς συμβαίνει αυτό; Πρώτα, ας εξακριβώσουμε την ταυτότητα του κάθε ιππέα.

Ο ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΑΛΟΓΟΥ

Το όραμα αρχίζει ως εξής: «Είδα ένα λευκό άλογο· και εκείνος που καθόταν πάνω σε αυτό είχε τόξο· και του δόθηκε στέμμα, και προχώρησε νικώντας και για να ολοκληρώσει τη νίκη του».​—Αποκάλυψη 6:2.

Ποιος είναι ο αναβάτης του λευκού αλόγου; Η απάντηση βρίσκεται στο ίδιο βιβλίο, την Αποκάλυψη, όπου αυτός ο ουράνιος αναβάτης προσδιορίζεται αργότερα ως «Ο Λόγος του Θεού». (Αποκάλυψη 19:11-13) Αυτός ο τίτλος, Ο Λόγος, ανήκει στον Ιησού Χριστό, επειδή ενεργεί ως εκπρόσωπος του Θεού. (Ιωάννης 1:1, 14) Επιπλέον, ο Ιησούς αποκαλείται «Βασιλιάς βασιλιάδων και Κύριος κυρίων» και περιγράφεται ως «Πιστός και Αληθινός». (Αποκάλυψη 19:16) Είναι σαφές ότι έχει εξουσία να ενεργεί ως πολεμιστής-βασιλιάς, και ποτέ δεν χρησιμοποιεί τη δύναμή του με διεφθαρμένο ή καταχρηστικό τρόπο. Ωστόσο, εγείρονται κάποια ερωτήματα.

Ποιος δίνει στον Ιησού την εξουσία για να νικήσει; (Αποκάλυψη 6:2) Ο προφήτης Δανιήλ είδε σε όραμα τον Μεσσία, που ήταν σαν «γιος ανθρώπου», να λαβαίνει «εξουσία διακυβέρνησης και αξιοπρέπεια και βασιλεία» από τον ίδιο τον «Παλαιό των Ημερών», τον Ιεχωβά Θεό.* (Δανιήλ 7:13, 14) Επομένως, ο Παντοδύναμος Θεός είναι εκείνος που χορηγεί στον Ιησού τη δύναμη και το δικαίωμα να κυβερνήσει και να εκτελέσει κρίση. Το λευκό άλογο αποτελεί κατάλληλο σύμβολο του δίκαιου πολέμου που διεξάγει ο Γιος του Θεού, μιας και στις Γραφές το λευκό χρώμα συμβολίζει συχνά τη δικαιοσύνη.​—Αποκάλυψη 3:4· 7:9, 13, 14.

Πότε άρχισαν να προελαύνουν οι ιππείς; Προσέξτε ότι ο πρώτος αναβάτης, ο Ιησούς, αρχίζει να προελαύνει όταν λαβαίνει στέμμα. (Αποκάλυψη 6:2) Πότε στέφθηκε ο Ιησούς Βασιλιάς στον ουρανό; Αυτό δεν συνέβη όταν επέστρεψε στον ουρανό μετά τον θάνατό του. Η Γραφή δείχνει ότι τότε άρχισε μια περίοδος αναμονής. (Εβραίους 10:12, 13) Ο Ιησούς έδειξε στους ακολούθους του με ποιον τρόπο θα αναγνώριζαν το τέλος εκείνης της περιόδου αναμονής και την έναρξη της βασιλείας του στον ουρανό. Είπε ότι, όταν θα άρχιζε να κυβερνάει, οι παγκόσμιες συνθήκες θα άλλαζαν δραματικά προς το χειρότερο. Θα υπήρχαν πόλεμοι, πείνες και επιδημίες. (Ματθαίος 24:3, 7· Λουκάς 21:10, 11) Λίγο μετά το ξέσπασμα του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου το 1914, έγινε φανερό ότι η ανθρωπότητα είχε μπει σε αυτή την εποχή, σε μια ταραχώδη περίοδο για τη γη, την οποία η Γραφή αποκαλεί «τελευταίες ημέρες».​—2 Τιμόθεο 3:1-5.

Γιατί όμως οι συνθήκες επιδεινώνονται αντί να βελτιώνονται από τότε που ο Ιησούς έλαβε το στέμμα του το 1914; Επειδή εκείνη την περίοδο, ο Ιησούς άρχισε να κυβερνάει στον ουρανό, όχι στη γη. Τότε, ξέσπασε πόλεμος στον ουρανό και ο νεοενθρονισμένος Βασιλιάς Ιησούς, που αποκαλείται Μιχαήλ, έριξε τον Σατανά και τους δαίμονές του στη γη. (Αποκάλυψη 12:7-9, 12) Αφότου περιορίστηκε εδώ στη γη, ο Σατανάς είναι εξοργισμένος επειδή γνωρίζει ότι οι ημέρες του είναι μετρημένες. Πράγματι, είναι κοντά ο καιρός κατά τον οποίο ο Θεός θα εκτελέσει το θέλημά του εναντίον του Σατανά εδώ στη γη. (Ματθαίος 6:10) Ας δούμε τώρα πώς μας βοηθούν οι άλλοι τρεις ιππείς να επιβεβαιώσουμε ότι ζούμε όντως στις ταραχώδεις «τελευταίες ημέρες». Ανόμοια με τον πρώτο ιππέα, ο οποίος εξεικονίζει ξεκάθαρα ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, οι τρεις που ακολουθούν αντιπροσωπεύουν παγκόσμιες συνθήκες οι οποίες σαρώνουν την ανθρώπινη κοινωνία.

Ο ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΑΛΟΓΟΥ

«Και βγήκε ένα άλλο άλογο, πυρόχρωμο· και σε εκείνον που καθόταν πάνω σε αυτό επιτράπηκε να αφαιρέσει την ειρήνη από τη γη για να σφάξουν ο ένας τον άλλον· και του δόθηκε ένα μεγάλο σπαθί».​—Αποκάλυψη 6:4.

Αυτός ο αναβάτης αντιπροσωπεύει τον πόλεμο. Προσέξτε ότι δεν αφαιρεί την ειρήνη από λίγα μόνο έθνη, αλλά από ολόκληρη τη γη. Το 1914, για πρώτη φορά στην ιστορία, ξέσπασε παγκόσμιος πόλεμος. Επακολούθησε ένας δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, ο οποίος ήταν ακόμη πιο καταστροφικός. Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, από το 1914 και μετά, σκοτώθηκαν σε πολέμους και ένοπλες συγκρούσεις πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι! Επιπλέον, αμέτρητοι άλλοι υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς.

Σε ποιο βαθμό χαρακτηρίζει ο πόλεμος τη σημερινή εποχή; Για πρώτη φορά στην ιστορία, η ανθρωπότητα φαίνεται πως έχει την ικανότητα να αφανίσει κάθε ίχνος ανθρώπινης ζωής. Ακόμη και οργανώσεις που θεωρούνται θεματοφύλακες της ειρήνης, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν τον αναβάτη του κόκκινου αλόγου.

Ο ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΑΛΟΓΟΥ

«Είδα ένα μαύρο άλογο· και εκείνος που καθόταν πάνω σε αυτό είχε ζυγαριά στο χέρι του. Και άκουσα μια φωνή σαν να έβγαινε ανάμεσα από τα τέσσερα ζωντανά πλάσματα να λέει: “Ένα λίτρο σιταριού για ένα δηνάριο, και τρία λίτρα κριθαριού για ένα δηνάριο· και μη βλάψεις το ελαιόλαδο και το κρασί”».​—Αποκάλυψη 6:5, 6.

Αυτός ο αναβάτης αντιπροσωπεύει την πείνα. Εδώ παρουσιάζεται μια εικόνα τόσο αυστηρής διανομής τροφίμων με δελτίο ώστε «ένα λίτρο σιταριού» (0,7 κιλά) θα κόστιζε ένα δηνάριο, δηλαδή ένα ολόκληρο ημερομίσθιο του πρώτου αιώνα! (Ματθαίος 20:2) Με το ίδιο νόμισμα θα μπορούσε κάποιος να προμηθευτεί «τρία λίτρα κριθαριού» (2,1 κιλά), ένα είδος δημητριακού που θεωρούνταν κατώτερης ποιότητας από το σιτάρι. Πόσο θα αρκούσαν αυτά για να τραφεί μια μεγάλη οικογένεια; Οι άνθρωποι λαβαίνουν κατόπιν την προειδοποίηση να καταναλώνουν με φειδώ ακόμη και βασικά είδη διατροφής, τα οποία εξεικονίζονται κατάλληλα με είδη πρώτης ανάγκης εκείνης της εποχής και του τότε πολιτισμού, όπως το ελαιόλαδο και το κρασί.

Από το 1914, έχουμε δει άραγε αποδείξεις ότι ο αναβάτης του μαύρου αλόγου βρίσκεται εν κινήσει; Και βέβαια! Περίπου 70 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από λιμούς κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Σύμφωνα με κάποια αρμόδια αρχή, υπολογίζεται ότι «805 εκατομμύρια άτομα​—περίπου 1 στους 9 ανθρώπους στον πλανήτη—​υποσιτίζονταν σε μόνιμη βάση την περίοδο 2012-2014». Μια άλλη έκθεση αναφέρει: «Η ασιτία θανατώνει κάθε χρόνο περισσότερους ανθρώπους από ό,τι το AIDS, η ελονοσία και η φυματίωση μαζί». Παρά τις πολλές ειλικρινείς προσπάθειες που καταβάλλονται για να τραφούν οι πεινασμένοι, ο αναβάτης του μαύρου αλόγου συνεχίζει να προελαύνει.

Ο ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΤΟΥ ΩΧΡΟΥ ΑΛΟΓΟΥ

«Είδα ένα ωχρό άλογο· και εκείνος που καθόταν πάνω σε αυτό είχε το όνομα Θάνατος. Και ο Άδης τον ακολουθούσε από κοντά. Και τους δόθηκε εξουσία πάνω στο ένα τέταρτο της γης, για να σκοτώσουν με μακρύ σπαθί και με πείνα και με θανατηφόρα πληγή και μέσω των θηρίων της γης».​—Αποκάλυψη 6:8.

Ο τέταρτος αναβάτης αντιπροσωπεύει τον θάνατο που οφείλεται σε επιδημίες και άλλες αιτίες. Λίγο μετά το 1914, η ισπανική γρίπη αφαίρεσε δεκάδες εκατομμύρια ζωές. Είναι πιθανό ότι προσβλήθηκαν γύρω στα 500 εκατομμύρια άτομα, περίπου 1 στους 3 ανθρώπους που ζούσαν τότε!

Αλλά η ισπανική γρίπη ήταν μόνο η αρχή. Κάποιοι ειδικοί εκτιμούν ότι τον 20ό αιώνα πέθαναν εκατοντάδες εκατομμύρια από ευλογιά. Μέχρι σήμερα, εκατομμύρια βρίσκουν πρόωρο θάνατο εξαιτίας του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας, παρά τις επισταμένες προσπάθειες στον τομέα της ιατρικής έρευνας.

Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: θάνατος​—είτε οφείλεται σε πόλεμο είτε σε πείνα είτε σε επιδημία. Ο Άδης συγκεντρώνει τα θύματα ανελέητα, χωρίς να αφήνει περιθώρια για ελπίδα.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ!

Οι σημερινοί ταραχώδεις καιροί σύντομα θα τελειώσουν. Να θυμάστε: ο Ιησούς «προχώρησε νικώντας» το 1914, περιορίζοντας τον Σατανά στη γη, αλλά δεν ολοκλήρωσε τότε τη νίκη του. (Αποκάλυψη 6:2· 12:9, 12) Σύντομα, στη διάρκεια του Αρμαγεδδώνα, ο Ιησούς θα εξουδετερώσει την επιρροή του Σατανά και θα καταστρέψει τους ανθρώπινους υποστηρικτές του. (Αποκάλυψη 20:1-3) Ο Ιησούς δεν θα τερματίσει απλώς την προέλαση των άλλων τριών ιππέων, αλλά θα αντιστρέψει και τις συνέπειες της καταστροφικής τους προέλασης. Πώς θα το επιτελέσει αυτό; Εξετάστε τι υπόσχεται η Γραφή.

Αντί για τον πόλεμο, θα βασιλεύει η ειρήνη. Ο Ιεχωβά «καταπαύει τους πολέμους ως την άκρη της γης. Συντρίβει το τόξο και κομματιάζει το δόρυ». (Ψαλμός 46:9) Όσο για τους φιλειρηνικούς ανθρώπους, αυτοί «θα βρίσκουν εξαιρετική ευχαρίστηση στην αφθονία της ειρήνης».​—Ψαλμός 37:11.

Αντί για πείνα, θα υπάρχει αφθονία τροφής. «Θα υπάρχει πληθώρα σιτηρών στη γη· στην κορυφή των βουνών θα υπάρχει υπεραφθονία».​—Ψαλμός 72:16.

Αντί για επιδημίες και θάνατο, όλοι θα απολαμβάνουν τέλεια υγεία και αιώνια ζωή. Ο Θεός «θα εξαλείψει κάθε δάκρυ από τα μάτια τους, και ο θάνατος δεν θα υπάρχει πια, ούτε πένθος ούτε κραυγή ούτε πόνος δεν θα υπάρχουν πια».​—Αποκάλυψη 21:4.

Όταν ο Ιησούς ήταν στη γη, έδωσε μια συγκινητική πρόγευση των συνθηκών που θα επικρατούν στο μέλλον υπό τη διακυβέρνησή του. Προώθησε την ειρήνη, έθρεψε θαυματουργικά χιλιάδες, θεράπευσε αρρώστους και μάλιστα επανέφερε στη ζωή νεκρούς.​—Ματθαίος 12:15· 14:19-21· 26:52· Ιωάννης 11:43, 44.  {πηγή}

Recommended For You