Οδηγίες που μπορούν να σώσουν τη ζωή σας σε ένα αεροπορικό δυστύχημα

O συγγραφέας και πρόεδρος του διεθνούς πρακτορείου ABC News, τονίζει, πως «η επιβίωση από πτώση αεροπλάνου δεν είναι όσο απίθανη πιστεύουμε», ενώ προχωρά ένα βήμα παραπέρα, σημειώνοντας 20 οδηγίες, που μπορούν να σώσουν ζωές. Ο Μπεν Σέργουντ, συγγραφέας του βιβλίου «The Survivors Club – The Secrets and Science That Could Save Your Life» (Το κλαμπ των επιζησάντων – Τα μυστικά που μπορούν να σώσουν τη ζωή σας), υπογραμμίζει, ότι «το να επιβιώσει κανείς από μία αεροπορική τραγωδία, δεν είναι και τόσο ενάντια στις προβλέψεις».

Μυστικά και οδηγίες μήπως επιβιώσετε από πτώση αεροσκάφους

Οδηγίες που μπορούν να σώσουν τη ζωή σας σε ένα αεροπορικό δυστύχημα

1. Μάθετε τα στατιστικά.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, τα στοιχεία δείχνουν, ότι ένα ποσοστό 95,7% των επιβαινόντων σε αεροσκάφος, πράγματι επιβιώνει

2. Έχετε 90 δευτερόλεπτα για να εγκαταλείψετε το αεροσκάφος.

Μόνο 90 δευτερόλεπτα. Μόλις περάσει αυτό το διάστημα, οι φλόγες από τη φωτιά που θα ακολουθήσει από τη σύγκρουση, θα φτάσει στην καμπίνα, καίγοντας τα πάντα.

3. « Συν 3 – μείον 8»

Στην ορολογία της αεροπλοΐας, αυτό ισοδυναμεί με τα τρία πρώτα λεπτά, από την επιβίβαση στο αεροπλάνου και τα οχτώ τελευταία, πριν την αποβίβαση. Το 80% των αεροπορικών δυστυχημάτων, συμβαίνει μέσα στα κρίσιμα 11 αυτά λεπτά

Γι’αυτό πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτό το διάστημα, να φροντίσετε να μη σας πάρει ο ύπνος, να μη χαλαρώσετε γενικά τόσο, με οποιονδήποτε τρόπο, ώστε να μην μπορείτε να αντιδράσετε, σε περίπτωση που καταστεί ανάγκη.

4. Καταστρώστε σχέδιο δράσης.

Σε πολλές περιπτώσεις η επιβίωση εξαρτάται αποκλειστικά από σας, γι αυτό με το που επιβιβάζεστε στο αεροσκάφος, θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας τι θα κάνετε, σε περίπτωση που χρειαστεί να το εγκαταλείψετε.

Απομνημονεύστε πού βρίσκονται οι έξοδοι και μετρήστε πόσες σειρές καθισμάτων μεσολαβούν, από τη δική σας.

5. Η καλή φυσική κατάσταση βοηθά.

Μπορεί να μην είναι ο λόγος που θα σωθείτε, ωστόσο η ταχύτητα και η καλή φυσική κατάσταση, μπορεί να «εκτοξεύσουν» τις πιθανότητές σας, αφού μπορεί να χρειαστεί να τρέξετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε, για να εγκαταλείψετε το αεροσκάφος.

6. Και το σωστό σωματικό βάρος βοηθά

Κι αυτό γιατί σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να περάσετε μέσα από κατεστραμμένα, συμπιεσμένα αντικείμενα.

7. Μην πανικοβληθείτε.

Ή τουλάχιστον προσπαθήστε να μην πανικοβληθείτε, αφού ο πανικός είναι ο «εχθρός» της επιβίωσης. Προσπαθήστε να παραμείνετε ψύχραιμοι και να συγκεντρωθείτε στο σχέδιο που θα έχετε στο μυαλό σας, για να εγκαταλείψετε το αεροσκάφος.

8. Να έχετε καθαρό μυαλό

Ένα ποσοστό 10% των επιβαινόντων έχουν όντως την ικανότητα να σκεφτούν καθαρά και να εμψυχώσουν και τους υπόλοιπους. Εάν «παγώσετε» και δεν ξέρετε, πώς να αντιδράσετε, δώστε βάση σ’αυτά που θα πουν οι πιο «δυναμικοί» και ακολουθήστε τις οδηγίες τους.

9. Πάντα να έχετε ένα «Σχέδιο Β»

Δεν αρκεί να έχετε εντοπίσει τη μία έξοδο κινδύνου. Χρειάζεται να έχετε βρει και δεύτερη διέξοδο.

10. Δώστε πραγματικά βάση στις οδηγίες των αεροσυνοδών.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν προσέχουν, με αποτέλεσμα να τις αγνοούν την κρίσιμη στιγμή.

11. Αποστηθίστε τις πιο σημαντικές οδηγίες από το φυλλάδιο.

Το φυλλάδιο, είναι πιο σημαντικό ακόμη και από το να προσέχετε τις οδηγίες των αεροσυνοδών.

12. Ακούτε τις οδηγίες του προσωπικού κάθε φορά

Ακόμη και αν πετάτε συχνά, είναι πολύ σημαντικό να ακούτε τις οδηγίες του προσωπικού κάθε φορά. Πολύ συχνά, οι άνθρωποι που ταξιδεύουν συχνά με αεροσκάφος, θεωρούν ότι ήδη γνωρίζουν τα πάντα για τους κανονισμούς ασφαλείας κατά τη διάρκεια της πτήσης, ωστόσο έχει αποδειχθεί πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

13. Να φοράτε πάντα άνετα παπούτσια, όταν ταξιδεύετε με αεροσκάφος.

Οι γυναίκες ειδικά πρέπει να αφήσουν τα ψηλοτάκουνα τους στο σπίτι ή στη βαλίτσα τους.

14. Αποφύγετε το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Όσο «δελεαστικό» κι αν είναι, όσο κι αν θέλετε να πιείτε, καλό θα ήταν να μην το κάνετε, γιατί θα χρειαστεί να είστε σε ετοιμότητα.

15. Να έχετε καλά δεμένη τη ζώνη σας και το κάθισμα στη σωστή θέση.

Σε κάθε περίπτωση, θα συγκρουστείτε με κάποιο αντικείμενο, γι΄αυτό θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι. Να έχετε καλά δεμένη τη ζώνη σας και το κάθισμα στη σωστή θέση.

16. Ξεχάστε τις αποσκευές σας.

Το μόνο που θα πρέπει να σκέφτεστε, είναι να βγείτε από το αεροσκάφος και όχι τα αντικείμενα.

17. Προσπαθήστε να κάθεστε κοντά σε έξοδο ή στο πίσω μέρος

airplane-crash-seats

Αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις, ότι κάποιες συγκεκριμένες θέσεις είναι ασφαλέστερες από άλλες, άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους σε αεροπορική τραγωδία, εντοπίστηκαν να κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλον.

Σύμφωνα με μια έρευνα του Popular Mechanics, τα ποσοστά επιβίωσης αυξάνονται από 49% που είναι στο μπροστινό μέρος του αεροσκάφους, σε 69% αν κάθεται κανείς στο πίσω. οι πιθανότητες να πεθάνει κανείς λόγω συντριβής αεροπλάνου (1 στα 11 εκατομμύρια) είναι πολύ λιγότερες από το να πεθάνει εξαιτίας πυρηνικού ατυχήματος ή μιας απλής πτώσης!

18. Μοιράστε ρόλους

Αν ταξιδεύετε με μέλη της οικογένειας ή τα παιδιά σας, αποφασίστε ποιος θα είναι ο ρόλος καθενός σε περίπτωση που χρειαστεί, να εγκαταλείψετε το αεροσκάφος.

19. Κατά την απογείωση

Κατά την απογείωση και προσγείωση του αεροσκάφους, έχετε στο μυαλό σας, το πιο σημαντικό πρόσωπο της ζωής σας.

Έρευνες έχουν δείξει, ότι σε περίπτωση ανάγκης, οι άνθρωποι τείνουν να ξεχνούν τα πιο αυτονόητα πράγματα, με αποτέλεσμα να μη θυμούνται ακόμη και τα παιδιά τους.

20. Αναρωτηθείτε

Αναρωτηθείτε «πόσο αφοσιωμένος είμαι σ’αυτό;» Προσπαθήστε να θυμάστε, ότι η επιβίωση, δεν είναι μόνο θέμα φυσικής κατάστασης, αλλά και ψυχολογίας.

Σε περίπτωση που βιώσετε αεροπορικό ατύχημα, θα πρέπει να αποβάλετε κάθε δισταγμό, να είστε προετοιμασμένοι, να σκαρφαλώσετε πάνω από καθίσματα, να συρθείτε στο διάδρομο, να κάνετε ό,τι χρειαστεί για να επιβιώσετε

Home Page

Recommended For You