Νομίζατε πως η επικοινωνία μέσω Skype είναι «ιδιωτική» ε; Χμ… think again

Οι περισσότεροι από εμάς που χρησιμοποιούμε Skype ως μέσω επικοινωνίας, πιστεύουμε πως είναι ασφαλές καθώς τα μηνύματά μας, παραδίδονται χρησιμοποιώντας end-to-end κρυπτογράφηση, έτσι δεν είναι; Ε, το Ars Technica αποδεικνύει (άλλη μία φορά) πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι και ότι η Microsoft συχνά-πυκνά, ρίχνει μία «ματιά» στις επικοινωνίες μας.
Οι άνθρωποι του ArsTechnica έκαναν το εξής απλό. Έστειλαν καινούρια web links μέσω Skype στον συνεργάτη τους, ερευνητή ασφαλείας Ashkan Soltani και παρακολούθησαν την πορεία τους. Σημειώνουμε το «νέα» γιατί επί τούτου δεν χρησιμοποιήθηκαν σύνδεσμοι από παλιές ιστοσελίδες που μπορεί να είχαν κάποιο πρόβλημα προσβολής από ιό ή οτιδήποτε άλλο. Τα μισά από αυτά τα web links, «πέρασαν» από κάποιο μηχάνημα με ΙP που ανήκει στη Microsoft, πριν φτάσουν στον αποδέκτη.
Πράγμα που σημαίνει; Πως η Microsoft «διαβάζει» τα μηνύματα κατά την διάρκεια της αποστολής. Και μπορεί το παραπάνω να αποδεικνύει απλά πως η Microsoft στο Skype χρησιμοποιεί πρακτικές ασφαλείας για να ανιχνεύει «κακόβουλα» links, αλλά σημαίνει αυτόματα πως, όπως διαβάζει τα link, έτσι δυνητικά μπορεί να διαβάζει οποιοδήποτε από τα μηνύματά σας.
Θα μας πείτε μα, γιατί αυτό είναι παράξενο; Το ίδιο συμβαίνει στο Facebook messenger. Αν προσπαθήσει κανείς να στείλει κάποιο link που το Facebook δεν «θεωρεί» ασφαλές, τότε, το μήνυμα δεν περνάει. Ναι. Το έχουμε θίξει αυτό το ζήτημα. Αυτό όμως που συμβαίνει στην περίπτωση του Skype είναι ότι υπάρχει η κοινή πεποίθηση από πολλούς χρήστες αλλά και ειδικούς ασφαλείας πως η υπηρεσία προσφέρει end-to-end encryption. Το ArsTechnica δε έψαξε και τους όρους χρήσης αναζητώντας αν τα στοιχεία επικοινωνίας μας που «περνάνε» από τους servers του Skype, μένουν αποθηκευμένα κάπου και για ποιο χρονικό διάστημα. Και βρήκε την απάντηση:
Το Skype θα διατηρήσει τις πληροφορίες σας για όποιο χρονικό διάστημα θεωρήσει απαραίτητο ώστε: (1)να ικανοποιήσει οποιοδήποτε από τους Στόχους (όπως ορίζονται στο άρθρο 2 αυτής της Πολιτικής Ιδιωτικότητας) ή (2) να συμμορφωθεί με την ισχύουσα νομοθεσία, αιτήματα ρύθμισης και σχετικές εντολές από αρμόδιες δικαστικές αρχές.
Πράγμα που σημαίνει ότι: χρησιμοποιήστε το Skype για να επικοινωνείτε με τους αγαπημένους σας στην άλλη άκρη του κόσμου. Χρησιμοποιήστε τις φωνητικές και βίντεο υπηρεσίες του που είναι συμπαθέστατες. Απλά μη νομίζετε πως η συζήτησή σας είναι και τόσο ιδιωτική. Προφανώς δεν είναι. Άλλωστε, σας το έχουμε ξαναπεί.
http://www.digitallife.gr

Recommended For You