Νέες μειώσεις στο κόστος των τηλεφωνικών κλήσεων

Και μια ευχάριστη έκπληξη μέσα στην «μαυρίλα» των νέων μέτρων που θα μας βρουν από το νέο έτος: Με απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, μειώνεται το κόστος των τηλεφωνικών κλήσεων από το σταθερό προς το κινητό. Καλοδεχούμενη η μείωση και διόλου ευκαταφρόνητη. Μην ξεχνάτε ότι οι κλήσεις προς κινητά είναι αυτές που φουσκώνουν τον λογαριασμό καθώς τα αστικά και τα υπεραστικά είναι πλέον ενσωματωμένα στο πάγιο.
Η χρέωση των τηλεφωνικών κλήσεων από το σταθερό προς το κινητό έχουν δύο παραμέτρους:
Τη χρέωση που επιβάλλει ο ΟΤΕ και οι εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας (FORTHnet, HOL, Cyta κλπ) προκειμένου να επιτρέψει την πραγματοποίηση της κλήσης και
Τη χρέωση που επιβάλλουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να επιτρέψουν τον «τερματισμό»  (έτσι λέγεται) του τηλεφωνήματος στα δίκτυά τους.
Τι μειώνεται και πόσο
Σε καθεστώς ρύθμισης από την Εθνική Αρχή Τηλεπικοινωνιών είναι η δεύτερη παράμετρος. Ύστερα από αλλεπάλληλες μειώσεις (σ.σ η τελευταία έγινε τον περασμένο Ιούλιο) το «τέλος τερματισμού» που επιβάλλουν οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είχε διαμορφωθεί στα 4,95 ευρωλεπτά για κάθε λεπτό χρόνου ομιλίας. Από την 1/1/2013, αυτή η χρέωση περιορίζεται στα 1,269 ευρωλεπτά για κάθε λεπτό ομιλίας δηλαδή κατά …74,3% (σ.σ αλήθεια γνωρίζεται κάτι να έχει φθηνύνει τόσο στην Ελλάδα;).Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι και το κόστος των τηλεφωνικών κλήσεων από σταθερό προς κινητό θα πέσει αντίστοιχα κατά 74,3% διότι όπως προαναφέρθηκε υπάρχει και η παράμετρος του κόστους των εταιρειών σταθερής τηλεφωνίας το οποίο παραμένει αμετάβλητο. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει πολύ μεγάλο όφελος για τον καταναλωτή το οποίο –αθροιστικά- η ΕΕΤΤ το υπολογίζει στα 47 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα η ΕΕΤΤ προαναγγέλλει και νέες μειώσεις τιμών τα επόμενα χρόνια καθώς η συγκεκριμένη τιμή έχει προγραμματιστεί να διαμορφωθεί ως εξής:
Στα 1,269 ευρωλεπτά ανά λεπτό για ολόκληρο το 2013
Στα 1,168 ευρωλεπτά ανά λεπτό για ολόκληρο το 2014 και
Στα 1,099 ευρωλεπτά ανά λεπτό από την 1/1/2015 και μετά
Τι να κάνω για να κερδίσω;
Άμεσα οι εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας θα ανακοινώσουν νέες τιμές λιανικής για τις κλήσεις από σταθερό προς κινητό. Οι τιμές αυτές, θα είναι αισθητά χαμηλότερες και σταδιακά θα προσεγγίσουν τα 0,1 ευρώ ανά λεπτό συνομιλίας. Με αυτά τα δεδομένα, για να μεγαλώσετε το όφελός σας μπορείτε να κάνετε τις ακόλουθες κινήσεις:
Να ελέγχετε τακτικά τον προπληρωμένο χρόνο ομιλίας στο κινητό σας τηλέφωνο. Μετά την εξάντληση του χρόνου αυτού, οι χρεώσεις για τις επιπλέον κλήσεις μπορεί να φτάσουν και στα 0,3 ευρώ ανά λεπτό, δηλαδή τρεις φορές περισσότερο από ότι η ίδια κλήση που έχει ως αφετηρία το σταθερό τηλέφωνο. Τι θα κάνετε; Όταν θα τελειώνει ο προπληρωμένος χρόνος ομιλίας στο κινητό, θα κάνετε τα τηλεφωνήματά σας από το σταθερό
Να μελετήσετε ξανά τα προπληρωμένα προγράμματα που έχετε στον λογαριασμό του σταθερού. Αυτά τα προγράμματα, εξασφαλίζουν προπληρωμένο χρόνο ομιλίας (π.χ 90, 180 ή 360 λεπτά) έναντι ενός μηνιαίου παγίου. Για να δείτε αν σας συμφέρει να πληρώνετε αυτό το πάγιο, θα διαιρείτε το ύψος του παγίου με την προπληρωμένη διάρκεια που προαγοράζετε έτσι ώστε να προκύψει το κόστος ανά λεπτό. Θα κάνετε μετά τις συγκρίσεις σας με βάση τα νέα δεδομένα και θα αποφασίσετε. Είναι σίγουρο ότι οι εταιρείες θα μειώσουν τα πάγια σε αυτά τα πακέτα. Φροντίστε να περάσει η μείωση και στο δικό σας λογαριασμό
Προσοχή στα ψιλά γράμματα. Οι κλήσεις προς κινητό έχουν συνήθως ελάχιστη διάρκεια 30 ή και 60 δευτερολέπτων. Αυτό σημαίνει ότι είτε καλείτε για ένα δευτερόλεπτο, είτε για 59, το ίδιο θα πληρώσετε.
http://www.imoney.gr

… αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας απλά πατώντας Like …

Recommended For You