Νέα δεδομένα για τη θρεπτική αξία των μανιταριών

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Food Chemistry, φαίνεται ότι τα μανιτάρια μπορεί να περιέχουν πολύ υψηλά ποσά δύο αντιοξειδωτικών συστατικών, που ενδεχομένως ασκούν αντιγηραντική δράση και προστατεύουν την υγεία.

Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι τα μανιτάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε γλουταθειόνη και εργοθειόνη, συστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα, που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες δρουν επιβαρυντικά, επιταχύνοντας τη γήρανση και αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως ο καρκίνος, η στεφανιαία νόσος και η νόσος Alzheimer.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η συγκέντρωση γλουταθειόνης και εργοθειόνης διαφοροποιείται σημαντικά ανάλογα με το είδος των μανιταριών, με τα μανιτάρια πορτσίνι να περιέχουν τα υψηλότερα ποσά. Ωστόσο, όλα τα είδη μανιταριών που εξετάστηκαν, βρέθηκαν να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα γλουταθειόνης και εργοθειόνης σε σύγκριση με τα περισσότερα τρόφιμα. Επιπλέον, το μαγείρεμα των μανιταριών δε φάνηκε να επηρεάζει τη συγκέντρωση των αντιοξειδωτικών.

Επιστημονική Ομάδα neadiagtrofis.gr

Recommended For You