Μύθος η Αλήθεια η επίσκεψη Μάγων στον Ιησού και η παράδοση δώρων;

ΔΟΞΑΣΙΑ: Τρεις μάγοι (ή βασιλιάδες σύμφωνα με κάποιες παραδόσεις) επισκέφτηκαν τον Ιησού όταν γεννήθηκε.

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ: ΜΥΘΟΣ.

Ίσως έχετε δει πίνακες ζωγραφικής ή αναπαραστάσεις της γέννησης που δείχνουν τον Ιησού ως βρέφος ξαπλωμένο σε φάτνη, περιστοιχισμένο από τρεις μάγους που φέρνουν δώρα. Αυτή η εικόνα, όμως, είναι αποκύημα της φαντασίας, δεν απηχεί τα γεγονότα.

Είναι αλήθεια ότι μια ομάδα επισκεπτών από την Ανατολή απέδωσε τιμή στον μικρό Ιησού. Αυτοί οι επισκέπτες ήταν στην πραγματικότητα αστρολόγοι. (Ματθαίος 2:1, Η Καινή Διαθήκη, Π. Ν. Τρεμπέλα) Βρήκαν άραγε τον Ιησού σε φάτνη; Όχι. Τον επισκέφτηκαν σε ένα σπίτι. Προφανώς, έφτασαν εκεί μερικούς μήνες μετά τη γέννησή του.—Ματθαίος 2:9-11.

Όσο για τον αριθμό των επισκεπτών, ήταν 2; 3; 30; Η Γραφή δεν αναφέρει. Η παράδοση λέει ότι ήταν τρεις, κάτι που μπορεί να προέκυψε από τα τρία είδη δώρων που πρόσφεραν.* (Ματθαίος 2:11) Μερικοί έχουν μάλιστα υποθέσει ότι ο καθένας από τους μάγους εκπροσωπούσε και μια διαφορετική φυλή της ανθρωπότητας. Αλλά αυτή η άποψη δεν υπάρχει στις Γραφές. Αντιθέτως, όπως επισημαίνει κάποιο σχολιολόγιο των Ευαγγελίων, αυτός ο συγκεκριμένος μύθος αποτελεί δημιούργημα «ενός ιστορικού του όγδοου αιώνα ο οποίος είχε ζωηρή φαντασία».

Έφεραν οι αστρολόγοι δώρα στον Ιησού για τη γέννησή του;

Μερικοί ωστόσο ίσως προβάλουν το επιχείρημα: Δεν έφεραν οι αστρολόγοι δώρα στον Ιησού για τη γέννησή του; Όχι. Η προσφορά δώρων από μέρους τους ήταν απλώς ένας τρόπος να υποβάλουν τα σέβη τους σε κάποιο διακεκριμένο πρόσωπο—ένα διαδεδομένο έθιμο στους Βιβλικούς χρόνους. (1 Βασιλέων 10:1, 2, 10, 13· Ματθαίος 2:2, 11) Μάλιστα, οι αστρολόγοι δεν πήγαν καν τη νύχτα που γεννήθηκε ο Ιησούς. Όταν έφτασαν, ο Ιησούς δεν ήταν βρέφος σε φάτνη, αλλά είχε συμπληρώσει αρκετούς μήνες ζωής και έμενε σε σπίτι.

Στη Λατινική Αμερική, οι τρεις σοφοί υποκαθιστούν την ιδέα του Άγιου Βασίλη. Ωστόσο, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες, πολλοί γονείς κρύβουν παιχνίδια στο σπίτι. Έπειτα, το πρωί της 6ης Ιανουαρίου, τα παιδιά ψάχνουν να τα βρουν, σαν να τα είχαν φέρει οι τρεις σοφοί. Όσοι πουλούν παιχνίδια κάνουν εκείνον τον καιρό «χρυσές δουλειές», και μερικοί έχουν αποκτήσει ολόκληρες περιουσίες από κάτι που πολλοί ειλικρινείς άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι παρά ένα παραμύθι. Αρκετά άτομα, ακόμα και μικρά παιδιά, έχουν πάψει να πιστεύουν το μύθο των τριών σοφών. Μολονότι μερικοί στενοχωριούνται για αυτό το γεγονός, τι θα μπορούσε να περιμένει κανείς από ένα παραμύθι που συντηρείται μόνο και μόνο χάρη της παράδοσης και του εμπορικού κέρδους;

Η αρχαιότερη αξιόλογη πηγή πληροφοριών για αυτούς τους μάγους είναι ο ιστορικός Ηρόδοτος του πέμπτου αιώνα Π.Κ.Χ. που κατέγραψε ότι ανήκαν σε μια περσική ιερατική τάξη η οποία ειδικευόταν στην αστρολογία, στην ερμηνεία ονείρων και στις μαγικές ρήσεις. Την εποχή του Ηρόδοτου, θρησκεία της Περσίας ήταν ο Ζωροαστρισμός. Ως εκ τούτου, οι μάγοι για τους οποίους μίλησε ο Ηρόδοτος ήταν πιθανότατα ιερείς του Ζωροαστρισμού. Σύμφωνα με τη Διεθνή Στερεότυπη Εγκυκλοπαίδεια της Βίβλου (The International Standard Bible Encyclopedia), «στον ελληνιστικό κόσμο, ο μάγος, με τη γενικότερη έννοια, είχε υπερφυσικές γνώσεις και ικανότητες, και ενίοτε ασκούσε μαγεία».

Επισκέφτηκαν Πράγματι τον Νεογέννητο Ιησού Τρεις Μάγοι;

Η Χριστουγεννιάτικη παράδοση από τη Νότια Αμερική ως την Ανατολική Ευρώπη και την Ασία παρουσιάζει μια σκηνή της Γέννησης με τρεις βασιλιάδες ή μάγους οι οποίοι φέρνουν πολύτιμα δώρα για τον νεογέννητο Ιησού. Είναι πραγματική αυτή η ιστορία; Εναρμονίζεται με τα γεγονότα; Ας δούμε.

Δύο Ευαγγέλια, του Ματθαίου και του Λουκά, εξιστορούν τη γέννηση του Ιησού. Από αυτές τις αφηγήσεις προκύπτει ότι μόνο κάποιοι ταπεινοί ποιμένες από τους κοντινούς αγρούς επισκέφτηκαν τον Ιησού όταν γεννήθηκε. Οι αποκαλούμενοι βασιλιάδες ή μάγοι ήταν στην πραγματικότητα αστρολόγοι, και ο αριθμός τους δεν αναφέρεται. Κάνοντας αυτό το ταξίδι, οι αστρολόγοι δεν βρήκαν κάποιο νεογέννητο σε μια φάτνη. Αντίθετα, όταν έφτασαν, ο Ιησούς ήταν παιδί και ζούσε σε σπίτι. Μάλιστα, η παρουσία τους έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του Ιησού!

Αν δείτε προσεκτικά την αφήγηση για τη γέννηση του Ιησού από τον Βιβλικό συγγραφέα Λουκά, θα διαπιστώσετε ότι λέει: «Υπήρχαν . . . ποιμένες που έμεναν στο ύπαιθρο και φύλαγαν με βάρδιες τα ποίμνιά τους τη νύχτα. Και ξαφνικά άγγελος του Ιεχωβά στάθηκε δίπλα τους, και . . . τους είπε: “ . . . Θα βρείτε ένα βρέφος τυλιγμένο με σπάργανα και ξαπλωμένο σε μια φάτνη”. . . . Και πήγαν με βιασύνη και βρήκαν τη Μαρία καθώς επίσης τον Ιωσήφ, και το βρέφος ξαπλωμένο στη φάτνη».—Λουκάς 2:8-16.

Μόνο ο Ιωσήφ, η Μαρία και οι ποιμένες ήταν εκεί με τον νεογέννητο Ιησού. Κανένας άλλος δεν αναφέρεται στην αφήγηση του Λουκά.

Τώρα εξετάστε την αφήγηση των εδαφίων Ματθαίος 2:1-11 από τη Μετάφραση του Βάμβα: «Αφού δε εγεννήθη ο Ιησούς εν Βηθλεέμ της Ιουδαίας επί των ημερών Ηρώδου του βασιλέως, ιδού, μάγοι από ανατολών ήλθον εις Ιεροσόλυμα». Στη συνέχεια, ο Ηρώδης τούς έστειλε στη Βηθλεέμ, και η αφήγηση συνεχίζει ως εξής: «Ελθόντες εις την οικίαν εύρον το παιδίον μετά Μαρίας της μητρός αυτού».

Προσέξτε ότι η αφήγηση αναφέρει απλώς «μάγοι», όχι «τρεις μάγοι», και ότι αυτοί αρχικά ταξίδεψαν από την ανατολή στην Ιερουσαλήμ, όχι στη γενέτειρα του Ιησού, τη Βηθλεέμ. Όταν έφτασαν τελικά στη Βηθλεέμ, ο Ιησούς ήταν «παιδίον»—όχι πια νεογέννητο—και δεν βρισκόταν πια σε στάβλο, αλλά σε σπίτι.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι άλλες μεταφράσεις χρησιμοποιούν σωστά τη λέξη «αστρολόγοι» για να περιγράψουν αυτούς τους επισκέπτες. Σύμφωνα με το Εγχειρίδιο για το Ευαγγέλιο του Ματθαίου (A Handbook on the Gospel of Matthew), η λέξη μάγοι του ελληνικού κειμένου «αναφερόταν αρχικά σε Πέρσες ιερείς οι οποίοι ήταν ειδήμονες στην αστρολογία». Επιπλέον, Το Νέον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν της Αγίας Γραφής, του Γ. Ζ. Κωνσταντινίδη, έκδοση 1976, σελίδα 529, αναφέρει τα εξής: «Η ονομασία “Μάγος” απεδίδετο εις το βασίλειον των Μήδων και Περσών εις τάξιν ιερέων οι οποίοι . . . επεδίδοντο εις την καλλιέργειαν της μελέτης της αστρολογίας».

Μολονότι η αστρολογία και η μαγεία είναι διαδεδομένες ακόμη και σήμερα, η Αγία Γραφή μάς προειδοποιεί να μην τις χρησιμοποιούμε. (Ησαΐας 47:13-15) Είναι μορφές πνευματισμού και συνήθειες τις οποίες αποστρέφεται ο Ιεχωβά Θεός. (Δευτερονόμιο 18:10-12) Γι’ αυτό, δεν ανήγγειλε τη γέννηση του Ιησού στους αστρολόγους κάποιος άγγελος του Θεού. Ωστόσο, με θεϊκή παρέμβαση, εκείνοι έλαβαν σε όνειρο την προειδοποίηση να μην πάνε να ενημερώσουν τον πονηρό Βασιλιά Ηρώδη, επειδή εκείνος επιδίωκε να θανατώσει τον Ιησού. Έτσι λοιπόν, «αναχώρησαν για τη χώρα τους από άλλον δρόμο».—Ματθαίος 2:11-16.

Θα ήθελαν οι αληθινοί Χριστιανοί να διαιωνίζουν μια ψεύτικη ιστορία η οποία παραποιεί την αλήθεια σχετικά τη γέννηση του Ιησού; Ασφαλώς η απάντηση είναι όχι. – πηγή

Recommended For You