Μύθοι και Γεγονότα—Η Αλήθεια για τον Ιησού

ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ; ΑΠΗΧΟΥΝ ΟΙ ΕΞΗΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Ή ΜΥΘΟΥΣ;

  • Ο Ιησούς γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου.
  • Τρεις μάγοι επισκέφτηκαν τον Ιησού όταν γεννήθηκε.
  • Ο Ιησούς ήταν μοναχοπαίδι.
  • Ο Ιησούς ήταν η ενσάρκωση του Θεού.
  • Ο Ιησούς δεν ήταν απλώς ένας καλός άνθρωπος.

ΠΟΛΛΟΙ θα απαντούσαν ότι όλες αυτές οι δηλώσεις ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Άλλοι μπορεί να πουν ότι είναι δύσκολο—ακόμη και αδύνατον—να είμαστε βέβαιοι. Ίσως θεωρούν ότι, εφόσον πιστεύει κανείς στον Ιησού, η απάντηση δεν έχει και τόση σημασία.

Η Αγία Γραφή, όμως, λέει κάτι διαφορετικό. Μας παροτρύνει να έχουμε «ακριβή γνώση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού». (2 Πέτρου 1:8) Αυτή τη γνώση την αποκτούμε με την εξέταση των Ευαγγελίων, τα οποία φανερώνουν την αλήθεια σχετικά με τον Ιησού, καθιστώντας μας ικανούς να ξεχωρίζουμε τους μύθους από τα γεγονότα. Ας εξετάσουμε, λοιπόν, τι δείχνουν τα Ευαγγέλια σχετικά με τις παραπάνω δοξασίες.

  • ΔΟΞΑΣΙΑ: Ο Ιησούς γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου.
  • ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ: ΜΥΘΟΣ.

Η Γραφή δεν δηλώνει ευθέως το μήνα ή τη μέρα της γέννησης του Ιησού. Πώς, λοιπόν, προέκυψε η ημερομηνία 25 Δεκεμβρίου; Σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα (Encyclopædia Britannica), κάποιοι που αυτοαποκαλούνταν Χριστιανοί «επιθυμούσαν να συμπίπτει η ημερομηνία με την ειδωλολατρική ρωμαϊκή γιορτή που γινόταν για . . . το χειμερινό ηλιοστάσιο, όταν οι ημέρες αρχίζουν πάλι να μεγαλώνουν και ο ήλιος αρχίζει να ανεβαίνει ψηλότερα στον ουρανό». Το ίδιο σύγγραμμα επισημαίνει ότι πολλά χριστουγεννιάτικα έθιμα προέρχονται από «ειδωλολατρικές αγροτικές και ηλιακές τελετές που λάβαιναν χώρα στη μέση του χειμώνα».

Θα ενέκρινε ο Ιησούς τον εορτασμό της γέννησής του στις 25 Δεκεμβρίου; Σκεφτείτε τα εξής: Η ημερομηνία της γέννησης του Ιησού είναι άγνωστη. Οι Γραφές δεν μας δίνουν πουθενά την οδηγία να γιορτάζουμε αυτή τη γέννηση, ούτε υπάρχουν στοιχεία που να πιστοποιούν ότι οι πρώτοι Χριστιανοί το έκαναν αυτό. Αντιθέτως, η Γραφή αναφέρει την ακριβή ημερομηνία του θανάτου του Ιησού, και ο ίδιος έδωσε στους ακολούθους του την εντολή να τηρούν αυτή την ημερομηνία.* (Λουκάς 22:19) Είναι σαφές ότι ο Ιησούς ήθελε να δίνεται έμφαση, όχι στη γέννησή του, αλλά στην αξία του θυσιαστικού του θανάτου.—Ματθαίος 20:28.

  • ΔΟΞΑΣΙΑ: Τρεις μάγοι (ή βασιλιάδες σύμφωνα με κάποιες παραδόσεις) επισκέφτηκαν τον Ιησού όταν γεννήθηκε.
  • ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ: ΜΥΘΟΣ.

Ίσως έχετε δει πίνακες ζωγραφικής ή αναπαραστάσεις της γέννησης που δείχνουν τον Ιησού ως βρέφος ξαπλωμένο σε φάτνη, περιστοιχισμένο από τρεις μάγους που φέρνουν δώρα. Αυτή η εικόνα, όμως, είναι αποκύημα της φαντασίας, δεν απηχεί τα γεγονότα.

Είναι αλήθεια ότι μια ομάδα επισκεπτών από την Ανατολή απέδωσε τιμή στον μικρό Ιησού. Αυτοί οι επισκέπτες ήταν στην πραγματικότητα αστρολόγοι. (Ματθαίος 2:1, Η Καινή Διαθήκη, Π. Ν. Τρεμπέλα) Βρήκαν άραγε τον Ιησού σε φάτνη; Όχι. Τον επισκέφτηκαν σε ένα σπίτι. Προφανώς, έφτασαν εκεί μερικούς μήνες μετά τη γέννησή του.—Ματθαίος 2:9‐11.

Όσο για τον αριθμό των επισκεπτών, ήταν 2; 3; 30; Η Γραφή δεν αναφέρει. Η παράδοση λέει ότι ήταν τρεις, κάτι που μπορεί να προέκυψε από τα τρία είδη δώρων που πρόσφεραν.* (Ματθαίος 2:11) Μερικοί έχουν μάλιστα υποθέσει ότι ο καθένας από τους μάγους εκπροσωπούσε και μια διαφορετική φυλή της ανθρωπότητας. Αλλά αυτή η άποψη δεν υπάρχει στις Γραφές. Αντιθέτως, όπως επισημαίνει κάποιο σχολιολόγιο των Ευαγγελίων, αυτός ο συγκεκριμένος μύθος αποτελεί δημιούργημα «ενός ιστορικού του όγδοου αιώνα ο οποίος είχε ζωηρή φαντασία».

  • ΔΟΞΑΣΙΑ: Ο Ιησούς ήταν μοναχοπαίδι.
  • ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ: ΜΥΘΟΣ.

Το γεγονός ότι ο Ιησούς είχε αδέλφια αναφέρεται με σαφήνεια στα Ευαγγέλια. Το Ευαγγέλιο του Λουκά περιγράφει τον Ιησού ως τον «πρωτότοκο» της Μαρίας, υποδηλώνοντας ότι αργότερα εκείνη γέννησε και άλλα παιδιά.* (Λουκάς 2:7) Το Ευαγγέλιο του Μάρκου αναφέρει ότι κάποιοι στην πόλη της Ναζαρέτ εξίσωναν τον Ιησού με τα αδέλφια του, μη θεωρώντας τον κάτι ιδιαίτερο, γι’ αυτό και ρώτησαν: «Δεν είναι αυτός ο . . . αδελφός του Ιακώβου και του Ιωσήφ και του Ιούδα και του Σίμωνα; Και δεν είναι εδώ μαζί μας οι αδελφές του;»—Μάρκος 6:3· Ματθαίος 12:46· Ιωάννης 7:5.

Παρά τα όσα λένε τα Ευαγγέλια, πολλοί θεολόγοι διατείνονται ότι ο Ιησούς ήταν μοναχοπαίδι. Μερικοί εκτιμούν ότι οι αδελφοί και οι αδελφές για τους οποίους γίνεται λόγος ήταν στην πραγματικότητα ξαδέλφια του Ιησού.* Άλλοι υποθέτουν ότι αυτά τα αδέλφια ήταν θετά παιδιά της Μαρίας. Αλλά για σκεφτείτε: Αν ο Ιησούς ήταν το μοναχοπαίδι της Μαρίας, θα είχαν πει εκείνοι οι Ναζωραίοι τα λόγια που είπαν; Εξάλλου, μερικοί από αυτούς πιθανότατα είχαν δει με τα ίδια τους τα μάτια τις εγκυμοσύνες της Μαρίας. Ήξεραν από πρώτο χέρι ότι ο Ιησούς ήταν ένα από τα πολλά παιδιά που γέννησε η Μαρία.

  • ΔΟΞΑΣΙΑ: Ο Ιησούς ήταν η ενσάρκωση του Θεού.
  • ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ: ΜΥΘΟΣ.

Η άποψη ότι ο Θεός ήρθε στη γη και έζησε ως ο άνθρωπος Ιησούς, η οποία είναι θεμελιώδης για το δόγμα της Τριάδας, υφίσταται εδώ και πολύ καιρό—αλλά δεν ανάγεται στην εποχή του Ιησού. Αντιθέτως, η Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα σχολιάζει: «Ούτε η λέξη Τριάδα ούτε η συγκεκριμένη δοξασία εμφανίζονται στην Καινή Διαθήκη . . . Η δοξασία αναπτύχθηκε σταδιακά με το πέρασμα αρκετών αιώνων και μέσα από πολλές αντιλογίες».

Στην ουσία, η θρησκεία υποβιβάζει τον Ιησού όταν διδάσκει ότι ήταν ενσάρκωση του Θεού.* Πώς συμβαίνει αυτό; Αναλογιστείτε ένα παράδειγμα. Κάποιοι εργαζόμενοι υποβάλλουν ένα αίτημα στον προϊστάμενό τους, αλλά εκείνος λέει ότι δεν έχει τη δικαιοδοσία να το ικανοποιήσει. Αν αυτό είναι αλήθεια, ο προϊστάμενος, ενεργώντας σοφά, έχει δείξει ότι γνωρίζει τους περιορισμούς του. Αν δεν είναι αλήθεια—αν μπορεί να ικανοποιήσει το αίτημα αλλά απλώς επιλέγει να μην το κάνει—έχει εξαπατήσει τους εργαζομένους.

Πώς απάντησε ο Ιησούς όταν δύο απόστολοί του επιθύμησαν θέσεις εξοχότητας; Τους είπε: «Το να καθήσει κανείς στα δεξιά μου και στα αριστερά μου δεν εναπόκειται σε εμένα να το δώσω, αλλά ανήκει σε εκείνους για τους οποίους έχει ετοιμαστεί από τον Πατέρα μου». (Ματθαίος 20:23) Αν ο Ιησούς ήταν όντως ο Θεός, δεν θα ήταν ψέμα αυτό που είπε; Αντιθέτως, σεβόμενος Εκείνον που έχει μεγαλύτερη εξουσία, ο Ιησούς έθεσε ένα θαυμάσιο παράδειγμα μετριοφροσύνης—και έδειξε ότι δεν ήταν ίσος με τον Θεό.

  • ΔΟΞΑΣΙΑ: Ο Ιησούς δεν ήταν απλώς ένας καλός άνθρωπος.
  • ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ: ΓΕΓΟΝΟΣ.

Ο Ιησούς είπε ξεκάθαρα ότι δεν ήταν απλώς ένας καλός άνθρωπος: «Είμαι Γιος του Θεού». (Ιωάννης 10:36) Ασφαλώς, οποιοσδήποτε θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι είναι ο Γιος του Θεού. Αλλά αν ο Ιησούς έλεγε ψέματα, τι θα σήμαινε αυτό για τον ίδιο; Ασφαλώς, όχι ότι ήταν καλός άνθρωπος αλλά μεγάλος απατεώνας!

Η πιο αξιόπιστη μαρτυρία προήλθε από τον ίδιο τον Θεό, ο οποίος είπε δύο φορές σχετικά με τον Ιησού: «Αυτός είναι ο Γιος μου». (Ματθαίος 3:17· 17:5) Σκεφτείτε: Οι Γραφές αναφέρουν λίγες μόνο περιπτώσεις κατά τις οποίες ακούστηκε στη γη η φωνή του ίδιου του Θεού—ωστόσο τις δύο από αυτές ο Θεός επιβεβαίωσε ότι ο Ιησούς ήταν ο Γιος του! Αυτή είναι μακράν η καλύτερη απόδειξη ότι ο Ιησούς ήταν αυτός που έλεγε ότι ήταν.

Σας αποκάλυψε αυτό το άρθρο κάποια γεγονότα για τον Ιησού τα οποία δεν γνωρίζατε; Αν ναι, σας παροτρύνουμε να εξετάσετε περαιτέρω τα θεόπνευστα Ευαγγέλια. Αυτή η μελέτη μπορεί να αποδειχτεί ευχάριστη αλλά και ανταμειφτική. Εξάλλου, ο ίδιος ο Ιησούς είπε ότι το να μαθαίνει κάποιος την αλήθεια για εκείνον και για τον Πατέρα του «σημαίνει αιώνια ζωή».—Ιωάννης 17:3.

[Υποσημειώσεις]

Ο Ιησούς πέθανε την Ημέρα του Πάσχα, δηλαδή τη 14η Νισάν, σύμφωνα με το Ιουδαϊκό ημερολόγιο.—Ματθαίος 26:2.

Ο Ματθαίος αναφέρει ότι οι ξένοι «άνοιξαν . . . τους θησαυρούς τους» και πρόσφεραν στον Ιησού χρυσάφι, λιβάνι και σμύρνα. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτά τα πολύτιμα δώρα ίσως έφτασαν ακριβώς στην κατάλληλη στιγμή, εφόσον η οικογένεια του Ιησού—προφανώς όχι εύποροι άνθρωποι—εξαναγκάστηκαν σύντομα να γίνουν πρόσφυγες.—Ματθαίος 2:11‐15.

Μολονότι η σύλληψη του Ιησού έγινε θαυματουργικά, η Μαρία συνέλαβε τα υπόλοιπα παιδιά της φυσιολογικά με το σύζυγό της, τον Ιωσήφ.—Ματθαίος 1:25.

Αυτή την άποψη, την οποία διατύπωσε ο Ιερώνυμος περίπου το 383 Κ.Χ., την ενστερνίζονται εκείνοι που πιστεύουν στο αειπάρθενο της Μαρίας. Ο Ιερώνυμος εξέφρασε αργότερα αμφιβολίες για τη θεωρία του, αλλά στο μυαλό πολλών—και στην επίσημη θέση της Καθολικής Εκκλησίας—αυτή η άποψη παραμένει.

  • Επιπρόσθετα Γεγονότα που Ίσως σας Ξαφνιάσουν

Πώς ήταν ο Ιησούς ως άτομο; Μήπως ήταν τόσο αυστηρός, τόσο ψυχρός και απόμακρος ώστε δεν μπορούσε να είναι κοντά στον κοινό λαό; Κάποιοι θα απαντούσαν καταφατικά. Ίσως γι’ αυτό ξαφνιάζονται όταν μαθαίνουν ότι ο Ιησούς . . .

  • παρευρισκόταν σε ευχάριστες κοινωνικές εκδηλώσεις. —Ιωάννης 2:1‐11.
  • έδινε έπαινο.—Μάρκος 14:6‐9.
  • απολάμβανε τη συντροφιά των παιδιών.—Μάρκος 10:13, 14.
  • έκλαιγε μπροστά σε άλλους.—Ιωάννης 11:35.
  • ένιωθε συμπόνια.—Μάρκος 1:40, 41.

http://wol.jw.org

Recommended For You