Μουαμάρ Καντάφι. Κάποτε στο Χαϊδάρι…

Ο πρώην πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, που σφράγισε τη σύγχρονη ιστορία της χώρας του, έζησε και σπούδασε στο Χαϊδάρι.
Η ΕΕ, στο σύνολό της σχεδόν, έλαβε το 2011 εχθρική θέση προς καθεστώς Καντάφι και μετείχε επίσημα στον πόλεμο εναντίον του, που έφερε την ανατροπή και τον θάνατό του. Αυτό όμως δεν σημαίνει καθόλου ότι πρέπει να “αφαιρούνται’’ κομμάτια της Ιστορίας, τα οποία μπορεί να μη σημαίνουν και τίποτα, μπορεί να σημαίνουν και πολλά.
Ο Καντάφι φοίτησε στην ελληνική Σχολή Ευελπίδων και σπούδασε στρατιωτικές τεχνικές στο ΚΕΒΟΠ. Κατά την διάρκεια των σπουδών του κατοικούσε στο Χαϊδάρι, στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Το πρώτο του σπίτι ήταν δίπλα στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, κοντά στην πύλη του Στρατοπέδου. Σπιτονοικοκύρης του ήταν ο Πέτρος Γαούτσης, μεταφορέας στο επάγγελμα. Αργότερα νοίκιασε στο Δάσος, κοντά στο σημερινό πρώτο δημοτικό σχολείο, και αργότερα στο Κέντρο.
Οι τότε γείτονές του δηλώνουν ότι ο Καντάφι μετείχε στην κοινωνική ζωή της πόλης, στον ελεύθερο χρόνο του. Μετείχε και σε μία ποδοσφαιρική ομάδα της γειτονιάς του Άη Γιώργη, με συμπαίκτες σημερινούς επώνυμους Χαδαριώτες. Ένας από αυτούς, πέθανε βέβαια, που είχε πολύ στενή σχέση με τον Καντάφι, ήταν ο Θανάσης Κούβελας με την γνωστή ταβέρνα του Δάσους. Ηταν συνομήλικοι και συμπαίκτες στην ομάδα.
Από άλλους συμπολίτες μας πληροφορηθήκαμε ότι ο Μ. Καντάφι γνώριζε αρκετά καλά ελληνικά και έβγαινε με παρέες συνομηλίκων του Χαϊδαριωτών. Συχνά πήγαιναν στην παλιά καφετέρια Άσκοτ, στην γωνία Λ. Αθηνών και Ηρ. Πολυτεχνείου, αλλά και στην ταβέρνα του Βαζάκα, στην οδό Κερασούντος, όπου, όπως λένε οι συνδαιτημόνες του, άκουγε ελληνική μουσική. Αγαπούσε τη δημοτική μουσική και, κυρίως, τα τσάμικα. Κάποιοι από τους παλιούς του φίλους από το Χαϊδάρι κράτησαν επαφή μαζί του πολλά χρόνια μετά την ανάρρησή του στην εξουσία.
Αντάλλασσε και πολιτικές απόψεις με τους γείτονές του και είχε προσδιορίσει την πολιτική του στάση μετά την επιστροφή του στη Λιβύη. Σχεδόν αμέσως μόλις γύρισε, το 1969, με μια μικρή ομάδα αξιωματικών στο στρατού ανέτρεψε τον βασιλιά Ίντρις. Ο Καντάφι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρξε πολιτικός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, στο πλαίσιο του Κινήματος των Αδεσμεύτων.
http://xaidarisimera.blogspot.gr

Recommended For You