Με αυτές τις σάλτσες για ψητά θα γλύφετε τα δάχτυλά σας και το πιάτο μαζί!

Τα Χριστούγεννα (όπως συνήθως και κάθε γιορτή στην Ελλάδα) μπορείς να την πεις και “η χαρά του κρεατοφάγου”! (και μια αφορμή να τσιμπήσουμε λίγο παραπάνω βρε αδερφέ!) Επειδή όμως ένα λαχταριστό έδεσμα γίνεται ακόμα πιο νόστιμο με αυτά που το συνοδεύουν, σας προτείνουμε σάλτσες συνοδευτικές για ένα υπέροχο γιορτινό τραπέζι που θα καταπλήξει την οικογένεια και τους καλεσμένους σας! Οι παρακάτω σάλτσες φυσικά αποτελούν ιδανικές επιλογές για οποιαδήποτε άλλη επίσημη περίσταση, ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις!

Σάλτσα πορτοκαλιού

Υλικά
1 λίτρο χυμό πορτοκαλιού
100 γρ. μαύρη ζάχαρη (επιλέξτε τη ζάχαρη που είναι κάπως υγρή, γιατί έχει και μελάσσα μέσα που θα βοηθήσει στο πήξιμο της σάλτσας)
50 γρ. ξύδι λευκό
1 κλωναράκι δεντρολίβανο ή 1 κ.γ δεντρολίβανο ξερό

Εκτέλεση
Βάζετε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και σιγοβράζετε για περίπου 40′ μέχρι να μείνει το 1/3 περίπου του αρχικού όγκου. Κατά διαστήματα αφαιρέστε τον αφρό που θα βγαίνει στην επιφάνεια με ένα κουταλάκι -όπως κάνουμε και στις μαρμελάδες- για να φύγει η πικρή γεύση που μπορεί να αφήσουν οι ίνες του πορτοκαλιού. Για πιο βελούδινο αποτέλεσμα, σουρώστε τη σάλτσα σας με λεπτό σουρωτήρι. Η σάλτσα αυτή γίνεται ακόμα πιο νόστιμη αν μαγειρευτεί στο σκεύος που προηγουμένως ψήσατε το κρέας σας (π.χ ένα αντικολλητικό τηγάνι), γιατί τα ζουμάκια που έχουν μείνει στο τηγάνι από το ψητό δίνουν απίστευτη νοστιμιά στην σάλτσα.

Σάλτσα με γιαούρτι και παντζάρι

Υλικά
300 γρ. βρασμένα παντζάρια
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 2%
1 κ.σ κάπαρη σε ξύδι
3 κ.σ κρεμμυδάκια τουρσί ψιλοκομμένα (ή κρεμμύδι ξερό που θα έχετε αφήσει για περίπου 10′-15′ σε ξύδι)
1 κ.σ κόκκινο ξύδι
1 κ.σ άνηθο ψιλοκομμένο
5-6 κ.σ ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Βάλτε τα παντζάρια, το κρεμμυδάκι, την κάπαρη, το ξύδι, αλάτι και πιπέρι σε μιξεράκι ή μπλέντερ κι αφήστε τα μέχρι να έχετε ένα ομογενές μίγμα, προσθέτοντας λίγο-λίγο το ελαιόλαδο. Όταν το μείγμα σας έχει γίνει σχεδόν κρεμώδες, βάλτε τη σάλτσα παντζαριού σε ένα μπολ, ρίξτε το γιαούρτι και ανακατέψτε καλά. Δοκιμάστε και προσθέστε αν χρειάζεται λίγο αλάτι ή πιπέρι. Πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο άνηθο, καλύπτετε την κρύα σως με μια μεμβράνη και τη διατηρείτε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.

Σάλτσα φέτας

Υλικά
1 φλιτζάνι γάλα
250 γρ. τυρί φέτα, τριμμένη στο χέρι
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
χυμός 1 λεμονιού
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λίγο δυόσμο

Εκτέλεση
Ζεσταίνετε το γάλα σε κατσαρόλα και λίγο πριν βράσει, προσθέτετε την φέτα και το λεμόνι και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να αρχίσει η φέτα να λιώνει και η σάλτσα σας να πήζει. Μόλις η σάλτσα πήξει λίγο, προσθέτετε και το γιαούρτι και ανακατεύετε για 2′ περίπου πάνω στο μάτι. Στη συνέχεια αφαιρείτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε αλάτι (ίσως να μην χρειαστεί αν η φέτα είναι αρκετά αλμυρή), πιπέρι, λίγο δυόσμο και ρίγανη. Ανακατεύετε κι αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει για τουλάχιστον 15′ πριν σερβίρετε.

Σάλτσα …για γερά ποτήρια (με κονιάκ)

Υλικά
200 γρ. κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών
2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη χαμηλών λιπαρών
1 σκελίδα σκόρδο πολύ ψιλοκομμένη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
½ κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη
100 ml ζωμό κρέατος (ή μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό με 1 κύβο βοδινού)
2 κ.σ πελτέ ντομάτας
1 πρέζα ζάχαρη
1 σφηνάκι κονιάκ
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, κύμινο, θυμάρι, πάπρικα

Εκτέλεση
Βάζετε στο κατσαρολάκι σας την μαργαρίνη και σωτάρετε εκεί το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τελευταίο το σκόρδο. Στη συνέχεια ρίχνετε το ζωμό, αφήνετε μέχρι να πάρει μια βράση και να μειωθούν κάπως τα υγρά και στη συνέχεια, ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και τα μπαχαρικά (λίγο από το καθένα). Αφήνετε τη σάλτσα να πάρει μερικές βράσεις κι ανακατεύετε τακτικά για να μην σας κολλήσει. Όταν θα αρχίσει να πήζει ρίχνετε τον πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη και το κονιάκ, ανακατεύετε, αφήνετε να πήξει λίγο περισσότερο και αφαιρείτε από τη φωτιά. Σε περίπτωση που βιάζεστε και θέλετε η σάλτσα σας να πήξει πιο γρήγορα, προσθέστε στο μίγμα ένα κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουερ.

Σάλτσα λιωμένων κίτρινων τυριών

Υλικά
5 κ.σ μαργαρίνη χαμηλών λιπαρών
4 κ.σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια γάλα ζεστό
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
½ φλιτζάνι τριμμένο τσένταρ
½ φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα της αρεσκείας σας
½ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα σε σκόνη (ή μια κ.σ κανονική μουστάρδα)
1 κουταλιά της σούπας Worcestershire σως
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση
Σωτάρετε το κρεμμύδι με τη μαργαρίνη σε δυνατή φωτιά για 3′, ρίξτε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Ρίξτε το ζεστό γάλα, μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Βράστε το μίγμα για 5′-6’σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχόμενα. Προσθέστε στη σάλτσα τη σκόνη μουστάρδας, τη Worcestershire σως και τα τυριά και ανακατέψτε. Αφήστε τη για 2-3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά και σερβίρετε ζεστή λίγο πριν κάτσετε στο τραπέζι.

Σάλτσα από ψητές κόκκινες πιπεριές

Υλικά
6 κόκκινες γλυκές πιπεριές τύπου Φλωρίνης
2 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένη ντομάτα χωρίς τους σπόρους
1 κ.γ αλάτι
½ κ.γ πάπρικα
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Αλείψτε τις πιπεριές με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε τις (σε ψηστιέρα, bbq, γκριλ φούρνου) μέχρι να γίνει μαύρη η φλούδα τους. Ψήστε επίσης 2 σκελίδες σκόρδο μαζί με την φλούδα τους. Βάλτε στη συνέχεια τις πιπεριές σε ένα μπολ και σκεπάστε το με το καπάκι του ή με μεμβράνη για να «ιδρώσουν» και να ξεκολλήσει εύκολα η φλούδα τους από την ψημένη σάρκα της πιπεριάς. Όταν κρυώσουν, αφαιρέστε τη φλούδα και βάλτε σε ένα μπλέντερ τις πιπεριές, το ψημένο σκόρδο και όλα τα υπόλοιπα υλικά και χτυπήστε τα μέχρι να έχετε μια βελούδινη κόκκινη σάλτσα. Τη σάλτσα αυτή μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και σαν ντιπ ή να την αλείψετε σε μπρουσκέτες που θα πασπαλίσετε με παρμεζάνα και θα τις ψήσετε.

 Καλή Επιτυχία!

(Οι συνταγές είναι μια επιλογή από το dietup.gr)

Recommended For You