Ματιές στον Κόσμο

Νοτιοανατολική Ασία
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), μεταξύ του 1997 και του 2011 ανακαλύφτηκαν πολλά νέα είδη φυτών και ζώων, ανάμεσά τους και ο τριμερήσουρος με τα πορφυρά μάτια (Trimeresurus rubeus), στην περιοχή του ποταμού Μεκόνγκ που καλύπτει τμήματα της Καμπότζης, του Λάος, της Μιανμάρ, της Ταϋλάνδης, του Βιετνάμ και της κινεζικής επαρχίας του Γιουνάν. Το 2011 και μόνο, ανακαλύφτηκαν 82 φυτά, 21 ερπετά, 13 ψάρια, 5 αμφίβια και 5 θηλαστικά.

Ευρώπη
Η εμπορία ανθρώπων έχει εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα για «ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», λέει ένα δημοσίευμα της εφημερίδας The Moscow Times. Τα θύματα πουλιούνται για σεξουαλική εκμετάλλευση, καταναγκαστική εργασία, ακόμα και «παράνομο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων». Οι δουλέμποροι εκμεταλλεύονται καταστάσεις όπως η φτώχεια, η ανεργία και η ανισότητα των φύλων.

Νέα Ζηλανδία
Ερευνητές που μελέτησαν τις τηλεοπτικές συνήθειες παιδιών και εφήβων συμπέραναν ότι η υπερβολική παρακολούθηση τηλεόρασης «σχετίζεται με αυξημένη αντικοινωνική συμπεριφορά στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής». Όπως λένε, τα ευρήματά τους συμφωνούν με την εισήγηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, η οποία υποστηρίζει ότι τα παιδιά πρέπει να παρακολουθούν «το πολύ 1 με 2 ώρες ποιοτικού προγράμματος την ημέρα».

Αλάσκα
Σχεδόν όλα τα χωριά των ιθαγενών στην Αλάσκα βρίσκονται πάνω στα παράλια ή κοντά σε ποτάμια, και το 86% αυτών των χωριών επηρεάζεται από τις πλημμύρες και τη διάβρωση. Εκθέσεις δείχνουν ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες καθυστερούν το σχηματισμό του προστατευτικού παράκτιου πάγου, αφήνοντας τα χωριά πιο εκτεθειμένα στις φθινοπωρινές θύελλες.

Κόσμος
Παρά τις τεράστιες επενδύσεις σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, όπως είναι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, «η μέση μονάδα ενέργειας που παράγεται σήμερα είναι ουσιαστικά τόσο βρώμικη όσο ήταν και πριν από 20 χρόνια», αναφέρει η Μαρία φαν ντερ Χούβεν, διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας

Recommended For You