Μία ασυνήθιστη πηγή ενέργειας για το smartphone σας

Βρετανοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έχουν βρει τον τρόπο για να τροφοδοτούν με ενέργεια κινητά τηλέφωνα, χρησιμοποιώντας… ούρα από ανθρώπους! Είναι απίστευτο κι όμως αποτελεί αντικείμενο έρευνας από το πανεπιστήμιο αλλά και το εργαστήριο ρομποτικής του Bristol, τα οποία εδώ και καιρό εξειδικεύονται μεταξύ άλλων και στην αξιοποίηση “ασυνήθιστων” πηγών ενέργειας. Τώρα, λοιπόν, φαίνεται ότι δημιούργησαν μία κυψέλη καυσίμου που χρησιμοποιεί βακτήρια για να παράγει ηλεκτρισμό από τα ούρα!
Πώς ακριβώς λειτουργεί αυτό το ιδιαίτερο σύστημα; Όλη η “μαγεία” συμβαίνει όταν τα ούρα και άλλες οργανικές ύλες διέρχονται από μία σειρά μικροβιακών κυψελών καυσίμου που περιέχουν μικροσκοπικά μικρόβια, τα οποία καταναλώνουν και μεταβολίζουν το υγρό σε μικρά ποσά ενέργειας. Ένα σύστημα που δημιουργήθηκε από τους επιστήμονες στο Bristol μεταφέρει και συλλέγει την ενέργεια αυτή σε ένα πυκνωτή και, στη συνέχεια, μπορεί να τροφοδοτήσει π.χ. το smartphone σας.
“Μέχρι στιγμής, η μικροβιακή κυψέλη καυσίμου παράγει αρκετή ενέργεια ώστε να μπορέσει να τροφοδοτήσει ένα κινητό για να στείλει SMS, να πλοηγηθεί στο Internet και να κάνει μία σύντομη κλήση” αναφέρει ο Ιωάννης Ιερόπουλος που συμμετέχει στην έρευνα, σημειώνοντας ότι στις δοκιμές χρησιμοποιείται μία συσκευή της Samsung.
Παρά το χαμηλό επίπεδο της ενέργειας που παράγεται, σίγουρα πρόκειται για μία ιδέα που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο μέλλον. Μία πιθανή χρήση της θα μπορούσε να είναι, για παράδειγμα, η εγκατάσταση σχετικών κυψελών καυσίμου σε δημόσια ουρητήρια, ώστε να προσφέρεται μ’ αυτό τον τρόπο ηλεκτρική ενέργεια για το φωτισμό, τη φόρτιση smartphones κ.ο.κ.
http://www.digitallife.gr

Recommended For You